Naturalnie kolorowe pisanki

udostępnij

Kolorowe pisanki to fantastyczna dekoracja wielkanocnego koszyczka i stołu nakrytego do uroczystego śniadania. Najbezpieczniej użyć do ich farbowania naturalnych barwników znajdujących się w owocach, warzywach, korach drzew czy zbożach. Oto kilka propozycji barwienia bez użycia chemicznych substancji!

Na brązowo
Delikatny i naturalny kolor brązu otrzymamy z łupin cebuli. Na początku „piórka” cebuli trzeba namoczyć w wodzie, a następnie ugotować jajka w powstałym wywarze. Ciemniejszy brąz uzyskamy natomiast dzięki gotowaniu jaj w wywarze z fusów kawy.

Na czerwono
Pisanki w kolorze czerwonym to obowiązkowy element każdego koszyczka wielkanocnego. Skorupki o takim kolorze uzyskamy, gotując jaja w kwiatach hibiskusa lub łupinach czerwonej cebuli.

Na różowo
Dobry, sposobem na nadanie skorupkom różowej barwy, jest parzenie jaj w soku z buraków. Bardziej pastelowy odcień uzyskasz natomiast, gotując jaja w wywarze z żurawiny.

Na pomarańczowo
Aby uzyskać jaja barwy intensywnie pomarańczowej, wystarczy ich półgodzinne gotowanie w mieszance ze startej dyni lub marchwi. Innym świetnym rozwiązaniem jest użycie sproszkowanego chili.

Na żółto
Słoneczny kolor pisanek uzyskasz dzięki dwóm przyprawom – curry i kurkumie. Do wody wsyp po 2 łyżeczki wspomnianych przypraw, umieść w mieszance jaja i gotuj do momentu uzyskania oczekiwanego efektu.

Na niebiesko
Jeśli chcesz, aby na Twoim świątecznym stole znalazły się pisanki o niebieskiej barwie, niezastąpiony okaże się wywar z drobno posiekanej czerwonej kapusty, a także suszonych owoców leśnych – jagód lub jeżyn.

Na zielono
Do uzyskania wiosennej zieleni na skorupkach będziesz potrzebować wywaru z mrożonych liści szpinaku, pokrzywy, natki pietruszki lub młodej, soczystej trawy.

Inne triki
Jeśli sam kolor na jaku to dla Ciebie stanowczo za mało, łatwym sposobem możesz przyozdobić pisanki w ciekawe wzory. Jeśli przed farbowaniem umieścisz jaja w rajstopie lub owiniesz je gazą, to otrzymasz marmurkową fakturę. Jeśli zaś marzysz o pisankach w paski, wykorzystaj gumki recepturki. A gdy masz ochotę na motyw świąteczny, po prostu wytnij go z materiału i przymocuj cienką nitką.

Efekt barwienia doskonale utrwalisz, jeśli do gotującej wody z jajkami dodasz 2 lub 3 łyżki octu. Z kolei gładkości i połysk uzyskasz smarując zimne pisanki tłuszczem roślinnym.

Przepisy i Porady

Pasta z tuńczyka podawana na grzankach

4 os. łatwe

Czytaj

Pasta z tuńczyka podawana na grzankach

4 os. łatwe

Rosyjska sałatka śledziowa

4 os. łatwe

Czytaj

Rosyjska sałatka śledziowa

4 os. łatwe

Konfitura z czerwonej cebuli

wielu łatwe

Czytaj

Konfitura z czerwonej cebuli

wielu łatwe

Pięknie obrane jajko


Na Wielkanoc

Czytaj

Pięknie obrane jajko

Kremowa pasta z fasoli

wielu łatwe

Czytaj

Kremowa pasta z fasoli

wielu łatwe

Ciasto kakaowe z majonezem

wielu średnie

Czytaj

Ciasto kakaowe z majonezem

wielu średnie

Schab pod pieczarkowo – majonezową pierzynką

4 os. średnie

Czytaj

Schab pod pieczarkowo – majonezową pierzynką

4 os. średnie

Szybka sałatka „co pod ręką”

wielu łatwe

Czytaj

Szybka sałatka „co pod ręką”

wielu łatwe

Naturalnie kolorowe pisanki


Na Wielkanoc

Czytaj

Naturalnie kolorowe pisanki

Pyszna Lazania

wielu trudne

Czytaj

Pyszna Lazania

wielu trudne

Sałatka Cezar z jajkiem

3 os. średnie

Czytaj

Sałatka Cezar z jajkiem

3 os. średnie

Majonezowe ciasto

wielu średnie

Czytaj

Majonezowe ciasto

wielu średnie