Naturalnie kolorowe pisanki

udostępnij

Kolorowe pisanki to fantastyczna dekoracja wielkanocnego koszyczka i stołu nakrytego do uroczystego śniadania. Najbezpieczniej użyć do ich farbowania naturalnych barwników znajdujących się w owocach, warzywach, korach drzew czy zbożach. Oto kilka propozycji barwienia bez użycia chemicznych substancji!

Na brązowo
Delikatny i naturalny kolor brązu otrzymamy z łupin cebuli. Na początku „piórka” cebuli trzeba namoczyć w wodzie, a następnie ugotować jajka w powstałym wywarze. Ciemniejszy brąz uzyskamy natomiast dzięki gotowaniu jaj w wywarze z fusów kawy.

Na czerwono
Pisanki w kolorze czerwonym to obowiązkowy element każdego koszyczka wielkanocnego. Skorupki o takim kolorze uzyskamy, gotując jaja w kwiatach hibiskusa lub łupinach czerwonej cebuli.

Na różowo
Dobry, sposobem na nadanie skorupkom różowej barwy, jest parzenie jaj w soku z buraków. Bardziej pastelowy odcień uzyskasz natomiast, gotując jaja w wywarze z żurawiny.

Na pomarańczowo
Aby uzyskać jaja barwy intensywnie pomarańczowej, wystarczy ich półgodzinne gotowanie w mieszance ze startej dyni lub marchwi. Innym świetnym rozwiązaniem jest użycie sproszkowanego chili.

Na żółto
Słoneczny kolor pisanek uzyskasz dzięki dwóm przyprawom – curry i kurkumie. Do wody wsyp po 2 łyżeczki wspomnianych przypraw, umieść w mieszance jaja i gotuj do momentu uzyskania oczekiwanego efektu.

Na niebiesko
Jeśli chcesz, aby na Twoim świątecznym stole znalazły się pisanki o niebieskiej barwie, niezastąpiony okaże się wywar z drobno posiekanej czerwonej kapusty, a także suszonych owoców leśnych – jagód lub jeżyn.

Na zielono
Do uzyskania wiosennej zieleni na skorupkach będziesz potrzebować wywaru z mrożonych liści szpinaku, pokrzywy, natki pietruszki lub młodej, soczystej trawy.

Inne triki
Jeśli sam kolor na jaku to dla Ciebie stanowczo za mało, łatwym sposobem możesz przyozdobić pisanki w ciekawe wzory. Jeśli przed farbowaniem umieścisz jaja w rajstopie lub owiniesz je gazą, to otrzymasz marmurkową fakturę. Jeśli zaś marzysz o pisankach w paski, wykorzystaj gumki recepturki. A gdy masz ochotę na motyw świąteczny, po prostu wytnij go z materiału i przymocuj cienką nitką.

Efekt barwienia doskonale utrwalisz, jeśli do gotującej wody z jajkami dodasz 2 lub 3 łyżki octu. Z kolei gładkości i połysk uzyskasz smarując zimne pisanki tłuszczem roślinnym.

Przepisy i Porady

Roladki czosnkowo – koperkowe na warzywach

2 os. łatwe

Czytaj

Roladki czosnkowo – koperkowe na warzywach

2 os. łatwe

Czekoladowe ciasto majonezowe z malinami

wielu średnie

Czytaj

Czekoladowe ciasto majonezowe z malinami

wielu średnie

Koreczki-klopsiki z musztardą

2 os. łatwe

Czytaj

Koreczki-klopsiki z musztardą

2 os. łatwe

Śledź z rzodkiewką i porem

4 os. łatwe

Czytaj

Śledź z rzodkiewką i porem

4 os. łatwe

Sałatka z kabanosem

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka z kabanosem

wielu łatwe

Żeberka na ostro

4 os. średnie

Czytaj

Żeberka na ostro

4 os. średnie

Sałatka z tuńczykiem

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka z tuńczykiem

wielu łatwe

Torcik kanapkowy

4 os. łatwe

Czytaj

Torcik kanapkowy

4 os. łatwe

Warzywa dłużej świeże


Na zielono

Czytaj

Warzywa dłużej świeże

Konfitura z czerwonej cebuli

wielu łatwe

Czytaj

Konfitura z czerwonej cebuli

wielu łatwe

Tort jarzynowy z piersią z kurczaka

wielu średnie

Czytaj

Tort jarzynowy z piersią z kurczaka

wielu średnie

Wege burgery

2 os. średnie

Czytaj

Wege burgery

2 os. średnie