Naturalnie kolorowe pisanki

udostępnij

Kolorowe pisanki to fantastyczna dekoracja wielkanocnego koszyczka i stołu nakrytego do uroczystego śniadania. Najbezpieczniej użyć do ich farbowania naturalnych barwników znajdujących się w owocach, warzywach, korach drzew czy zbożach. Oto kilka propozycji barwienia bez użycia chemicznych substancji!

Na brązowo
Delikatny i naturalny kolor brązu otrzymamy z łupin cebuli. Na początku „piórka” cebuli trzeba namoczyć w wodzie, a następnie ugotować jajka w powstałym wywarze. Ciemniejszy brąz uzyskamy natomiast dzięki gotowaniu jaj w wywarze z fusów kawy.

Na czerwono
Pisanki w kolorze czerwonym to obowiązkowy element każdego koszyczka wielkanocnego. Skorupki o takim kolorze uzyskamy, gotując jaja w kwiatach hibiskusa lub łupinach czerwonej cebuli.

Na różowo
Dobry, sposobem na nadanie skorupkom różowej barwy, jest parzenie jaj w soku z buraków. Bardziej pastelowy odcień uzyskasz natomiast, gotując jaja w wywarze z żurawiny.

Na pomarańczowo
Aby uzyskać jaja barwy intensywnie pomarańczowej, wystarczy ich półgodzinne gotowanie w mieszance ze startej dyni lub marchwi. Innym świetnym rozwiązaniem jest użycie sproszkowanego chili.

Na żółto
Słoneczny kolor pisanek uzyskasz dzięki dwóm przyprawom – curry i kurkumie. Do wody wsyp po 2 łyżeczki wspomnianych przypraw, umieść w mieszance jaja i gotuj do momentu uzyskania oczekiwanego efektu.

Na niebiesko
Jeśli chcesz, aby na Twoim świątecznym stole znalazły się pisanki o niebieskiej barwie, niezastąpiony okaże się wywar z drobno posiekanej czerwonej kapusty, a także suszonych owoców leśnych – jagód lub jeżyn.

Na zielono
Do uzyskania wiosennej zieleni na skorupkach będziesz potrzebować wywaru z mrożonych liści szpinaku, pokrzywy, natki pietruszki lub młodej, soczystej trawy.

Inne triki
Jeśli sam kolor na jaku to dla Ciebie stanowczo za mało, łatwym sposobem możesz przyozdobić pisanki w ciekawe wzory. Jeśli przed farbowaniem umieścisz jaja w rajstopie lub owiniesz je gazą, to otrzymasz marmurkową fakturę. Jeśli zaś marzysz o pisankach w paski, wykorzystaj gumki recepturki. A gdy masz ochotę na motyw świąteczny, po prostu wytnij go z materiału i przymocuj cienką nitką.

Efekt barwienia doskonale utrwalisz, jeśli do gotującej wody z jajkami dodasz 2 lub 3 łyżki octu. Z kolei gładkości i połysk uzyskasz smarując zimne pisanki tłuszczem roślinnym.

Przepisy i Porady

Zapiekanka brokułowa z majonezem

4 os. łatwe

Czytaj

Zapiekanka brokułowa z majonezem

4 os. łatwe

Kielecka kieszonka

wielu łatwe

Czytaj

Kielecka kieszonka

wielu łatwe

Domowy przecier pomidorowy

wielu łatwe

Czytaj

Domowy przecier pomidorowy

wielu łatwe

Pyszna Lazania

wielu trudne

Czytaj

Pyszna Lazania

wielu trudne

Wrapy z szynką

4 os. średnie

Czytaj

Wrapy z szynką

4 os. średnie

Babka majonezowa

wielu średnie

Czytaj

Babka majonezowa

wielu średnie

Kurczak z porem i marchewką w glazurze majonezowej

wielu trudne

Czytaj

Kurczak z porem i marchewką w glazurze majonezowej

wielu trudne

Sałatka śledziowo – buraczkowa

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka śledziowo – buraczkowa

wielu łatwe

Śledzie z żurawiną

3 os. średnie

Czytaj

Śledzie z żurawiną

3 os. średnie

Jajka faszerowane

wielu łatwe

Czytaj

Jajka faszerowane

wielu łatwe

Aromatyczne mięso z grilla


Na wypad za miasto

Czytaj

Aromatyczne mięso z grilla

Tort jarzynowy z piersią z kurczaka

wielu średnie

Czytaj

Tort jarzynowy z piersią z kurczaka

wielu średnie