Aksamitna pomidorowa


poziom
łatwe

dla ilu?
4 os.

czas

Składniki

  • 6 pomidorów lub pomidory w puszcze (450g)
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 5 łyżek Majonezu Kieleckiego
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej bazylii - opcjonalnie
  • sól, pieprz
  • szczypta curry - opcjonalnie

Produkty użyte w przepisie:

Aksamitna pomidorowa

1. Pomidory obierz, pokrój i wrzuć do garnka, zalej wodą do ich przykrycia i duś 15 minut, posól i zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj pokrojoną w półplasterki lub kostkę cebulę, liść laurowy i cukier. Doprowadź do wrzesnia, zmniejsz ogień i gotuj 10 minut.

2. Zupę lekko przestudź. Majonez Kielecki wymieszaj ze szklanką ciepłej zupy i powoli, cały czas mieszając dodajemy do garnka. Zupę dopraw do smaku i podgrzej ciagle mieszając.

3. Zupę posyp według uznania ziołami i podaj z grzankami z chleba tostowego.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Sałatka śledziowa

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka śledziowa

wielu łatwe

Ciasto majonezowe z rabarbarem

wielu średnie

Czytaj

Ciasto majonezowe z rabarbarem

wielu średnie

Cebula bez łez


Na dobry humor

Czytaj

Cebula bez łez

PORADA

Ekspresowa sałatka serowo-ananasowa

wielu łatwe

Czytaj

Ekspresowa sałatka serowo-ananasowa

wielu łatwe

Niepękające skorupki jajek


Na dzień dobry

Czytaj

Niepękające skorupki jajek

PORADA

Warzywa dłużej świeże


Na zielono

Czytaj

Warzywa dłużej świeże

PORADA

Sałatka palce lizać

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka palce lizać

wielu łatwe

Kremowa pasta z fasoli

wielu łatwe

Czytaj

Kremowa pasta z fasoli

wielu łatwe

Roladki serowe

wielu łatwe

Czytaj

Roladki serowe

wielu łatwe

Rolada majonezowo – serowa

wielu średnie

Czytaj

Rolada majonezowo – serowa

wielu średnie

Na następną okazję...