Aksamitna pomidorowa


poziom
łatwe

dla ilu?
4 os.

czas

Składniki

  • 6 pomidorów lub pomidory w puszcze (450g)
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 5 łyżek Majonezu Kieleckiego
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej bazylii - opcjonalnie
  • sól, pieprz
  • szczypta curry - opcjonalnie

Produkty użyte w przepisie:

Aksamitna pomidorowa

1. Pomidory obierz, pokrój i wrzuć do garnka, zalej wodą do ich przykrycia i duś 15 minut, posól i zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj pokrojoną w półplasterki lub kostkę cebulę, liść laurowy i cukier. Doprowadź do wrzesnia, zmniejsz ogień i gotuj 10 minut.

2. Zupę lekko przestudź. Majonez Kielecki wymieszaj ze szklanką ciepłej zupy i powoli, cały czas mieszając dodajemy do garnka. Zupę dopraw do smaku i podgrzej ciagle mieszając.

3. Zupę posyp według uznania ziołami i podaj z grzankami z chleba tostowego.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Konfitura z czerwonej cebuli

wielu łatwe

Czytaj

Konfitura z czerwonej cebuli

wielu łatwe

Czy jajko jest aby świeże?


Na głębokie przemyślenia

Czytaj

Czy jajko jest aby świeże?

PORADA

Szybka sałatka „co pod ręką”

wielu łatwe

Czytaj

Szybka sałatka „co pod ręką”

wielu łatwe

Sałatka Waldorf na bogato

4 os. łatwe

Czytaj

Sałatka Waldorf na bogato

4 os. łatwe

Pyszne ciasto na pierogi


Czytaj

Pyszne ciasto na pierogi

PORADA

Mini hamburgery

4 os. łatwe

Czytaj

Mini hamburgery

4 os. łatwe

Pyszna Lazania

wielu trudne

Czytaj

Pyszna Lazania

wielu trudne

Piernik na majonezie

wielu średnie

Czytaj

Piernik na majonezie

wielu średnie

Cytrynowa babka majonezowa

wielu średnie

Czytaj

Cytrynowa babka majonezowa

wielu średnie

Śledź z rzodkiewką i porem

4 os. łatwe

Czytaj

Śledź z rzodkiewką i porem

4 os. łatwe

Na następną okazję...