Aksamitna pomidorowa


poziom
łatwe

dla ilu?
4 os.

czas

Składniki

  • 6 pomidorów lub pomidory w puszcze (450g)
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 5 łyżek Majonezu Kieleckiego
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej bazylii - opcjonalnie
  • sól, pieprz
  • szczypta curry - opcjonalnie

Produkty użyte w przepisie:

Aksamitna pomidorowa

1. Pomidory obierz, pokrój i wrzuć do garnka, zalej wodą do ich przykrycia i duś 15 minut, posól i zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj pokrojoną w półplasterki lub kostkę cebulę, liść laurowy i cukier. Doprowadź do wrzesnia, zmniejsz ogień i gotuj 10 minut.

2. Zupę lekko przestudź. Majonez Kielecki wymieszaj ze szklanką ciepłej zupy i powoli, cały czas mieszając dodajemy do garnka. Zupę dopraw do smaku i podgrzej ciagle mieszając.

3. Zupę posyp według uznania ziołami i podaj z grzankami z chleba tostowego.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Pięknie obrane jajko


Na Wielkanoc

Czytaj

Pięknie obrane jajko

PORADA

Babka majonezowa

wielu średnie

Czytaj

Babka majonezowa

wielu średnie

Sałata zawsze świeża


Na wiosnę

Czytaj

Sałata zawsze świeża

PORADA

Pasta z tuńczyka podawana na grzankach

4 os. łatwe

Czytaj

Pasta z tuńczyka podawana na grzankach

4 os. łatwe

Dip jabłkowo – cebulowy

wielu łatwe

Czytaj

Dip jabłkowo – cebulowy

wielu łatwe

Kielecka kieszonka

wielu łatwe

Czytaj

Kielecka kieszonka

wielu łatwe

Jogurtowiec na majonezowym cieście

wielu średnie

Czytaj

Jogurtowiec na majonezowym cieście

wielu średnie

Roladki serowe

wielu łatwe

Czytaj

Roladki serowe

wielu łatwe

By ser nie kleił się do tarki


Czytaj

By ser nie kleił się do tarki

PORADA

Jajka faszerowane

wielu łatwe

Czytaj

Jajka faszerowane

wielu łatwe

Na następną okazję...