Babka majonezowa waniliowo – kakaowa


poziom
średnie

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka domowego cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 czubate łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 2 łyżki kakao

Produkty użyte w przepisie:

Babka majonezowa waniliowo – kakaowa

1.  Jajka ubij na parze (nad garnkiem z gotującą się wodą) na puch.

2. Pod koniec dodaj cukier i ubij aż się rozpuści.

3. Zdejmij z ognia.

4. Następnie, cały czas miksując dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

5. Na koniec mieszaj z Majonezem Kieleckim na najmniejszych obrotach.

6. 2/3 ciasta przelej do formy na babkę.

7. Resztę wymieszaj z kakao.

8. Wylej na środek jasnego ciasta, lekko przemieszaj widelcem.

9. Babkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok. 40 minut.

10. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.

 

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Minisałatka koktajlowa

4 os. łatwe

Czytaj

Minisałatka koktajlowa

4 os. łatwe

Pięknie obrane jajko


Na Wielkanoc

Czytaj

Pięknie obrane jajko

PORADA

Żeberka na ostro

4 os. średnie

Czytaj

Żeberka na ostro

4 os. średnie

Sałatka „co się nawinie”

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka „co się nawinie”

wielu łatwe

Sałatka z tuńczykiem

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka z tuńczykiem

wielu łatwe

Pyszne ciasto na pierogi


Czytaj

Pyszne ciasto na pierogi

PORADA

Kruche rożki z czarnym i białym sezamem

wielu trudne

Czytaj

Kruche rożki z czarnym i białym sezamem

wielu trudne

Sałatka ryżowa z mango i szynką

3 os. łatwe

Czytaj

Sałatka ryżowa z mango i szynką

3 os. łatwe

Pieczony łosoś w sosie majonezowo-chrzanowym

4 os. łatwe

Czytaj

Pieczony łosoś w sosie majonezowo-chrzanowym

4 os. łatwe

Sałatka z selerem naciowym

4 os. łatwe

Czytaj

Sałatka z selerem naciowym

4 os. łatwe

Na następną okazję...