Babka majonezowa waniliowo – kakaowa


poziom
średnie

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka domowego cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 czubate łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 2 łyżki kakao

Produkty użyte w przepisie:

Babka majonezowa waniliowo – kakaowa

1.  Jajka ubij na parze (nad garnkiem z gotującą się wodą) na puch.

2. Pod koniec dodaj cukier i ubij aż się rozpuści.

3. Zdejmij z ognia.

4. Następnie, cały czas miksując dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

5. Na koniec mieszaj z Majonezem Kieleckim na najmniejszych obrotach.

6. 2/3 ciasta przelej do formy na babkę.

7. Resztę wymieszaj z kakao.

8. Wylej na środek jasnego ciasta, lekko przemieszaj widelcem.

9. Babkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok. 40 minut.

10. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.

 

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Łosoś, szparagi i pieczone ziemniaczki

2 os. średnie

Czytaj

Łosoś, szparagi i pieczone ziemniaczki

2 os. średnie

Drożdzowe bułeczki z szynką

wielu trudne

Czytaj

Drożdzowe bułeczki z szynką

wielu trudne

Kurczak z porem i marchewką w glazurze majonezowej

wielu trudne

Czytaj

Kurczak z porem i marchewką w glazurze majonezowej

wielu trudne

Tuńczykowa tarta z majonezowym pazurem

4 os. trudne

Czytaj

Tuńczykowa tarta z majonezowym pazurem

4 os. trudne

Majonezowa babka z kandyzowanymi skórkami

wielu średnie

Czytaj

Majonezowa babka z kandyzowanymi skórkami

wielu średnie

Jajka faszerowane

wielu łatwe

Czytaj

Jajka faszerowane

wielu łatwe

Sałatka „co się nawinie”

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka „co się nawinie”

wielu łatwe

Babka czekoladowa bez cukru na majonezie

wielu łatwe

Czytaj

Babka czekoladowa bez cukru na majonezie

wielu łatwe

Majonezowe ciasto

wielu średnie

Czytaj

Majonezowe ciasto

wielu średnie

Sałatka z ananasem i porem

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka z ananasem i porem

wielu łatwe

Na następną okazję...