Babka majonezowa waniliowo – kakaowa


poziom
średnie

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka domowego cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 czubate łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 2 łyżki kakao

Produkty użyte w przepisie:

Babka majonezowa waniliowo – kakaowa

1.  Jajka ubij na parze (nad garnkiem z gotującą się wodą) na puch.

2. Pod koniec dodaj cukier i ubij aż się rozpuści.

3. Zdejmij z ognia.

4. Następnie, cały czas miksując dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

5. Na koniec mieszaj z Majonezem Kieleckim na najmniejszych obrotach.

6. 2/3 ciasta przelej do formy na babkę.

7. Resztę wymieszaj z kakao.

8. Wylej na środek jasnego ciasta, lekko przemieszaj widelcem.

9. Babkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok. 40 minut.

10. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.

 

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Jajka faszerowane z roszponką i pistacjami

2 os. łatwe

Czytaj

Jajka faszerowane z roszponką i pistacjami

2 os. łatwe

Sałatkowy tort kanapkowy

wielu średnie

Czytaj

Sałatkowy tort kanapkowy

wielu średnie

Ciasto majonezowe z rabarbarem

wielu średnie

Czytaj

Ciasto majonezowe z rabarbarem

wielu średnie

Niepękające skorupki jajek


Na dzień dobry

Czytaj

Niepękające skorupki jajek

PORADA

Śledzie z żurawiną

3 os. średnie

Czytaj

Śledzie z żurawiną

3 os. średnie

Kurczak zapiekany w pomidorach

4 os. średnie

Czytaj

Kurczak zapiekany w pomidorach

4 os. średnie

Pstrągi smażone w majonezowych koszulkach

2 os. średnie

Czytaj

Pstrągi smażone w majonezowych koszulkach

2 os. średnie

Sałatka ryżowa z mango i szynką

3 os. łatwe

Czytaj

Sałatka ryżowa z mango i szynką

3 os. łatwe

By ser nie kleił się do tarki


Czytaj

By ser nie kleił się do tarki

PORADA

Jak łatwo obrać pomidora


Na raz i dwa

Czytaj

Jak łatwo obrać pomidora

PORADA

Na następną okazję...