Babka majonezowo – czekoladowa


poziom
średnie

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 4 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 2,5 łyżki dowolnego dżemu
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka sody

Polewa

  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 100 g śmietanki 30%

Produkty użyte w przepisie:

Babka majonezowo – czekoladowa

1.Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

2.Do miski dajemy majonez, dżem, jajka, cukier, kakao i wszystko miksujemy.

3.Następnie dodajemy mąkę i miksujemy. Do mleka wsypujemy sodę i dokładnie mieszamy. Wlewamy do pozostałych składników i ponownie wszystko miksujemy. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni (góra-dół; bez termoobiegu) i pieczemy przez ok. 45 min.

4. Gdy ciasto wystygnie robimy polewę. W kąpieli wodnej podgrzewamy śmietankę i wrzucamy czekoladę. Cały czas mieszając rozpuszczamy czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści polewamy nią ciasto i dekorujemy.

Smacznego.

 

Wykonanie: przepisyjoli.com

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Wrapy z szynką

4 os. średnie

Czytaj

Wrapy z szynką

4 os. średnie

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

3 os. średnie

Czytaj

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

3 os. średnie

Smażenie ryb bez przykrego zapachu


Na pływająco

Czytaj

Smażenie ryb bez przykrego zapachu

PORADA

Kurczak zapiekany w pomidorach

4 os. średnie

Czytaj

Kurczak zapiekany w pomidorach

4 os. średnie

Jajka faszerowane

wielu łatwe

Czytaj

Jajka faszerowane

wielu łatwe

Dip jabłkowo – cebulowy

wielu łatwe

Czytaj

Dip jabłkowo – cebulowy

wielu łatwe

Łatwe otwieranie słoików


Na męskie spotkanie

Czytaj

Łatwe otwieranie słoików

PORADA

Tort wątróbkowo – majonezowy

wielu średnie

Czytaj

Tort wątróbkowo – majonezowy

wielu średnie

Babka majonezowo – czekoladowa

wielu średnie

Czytaj

Babka majonezowo – czekoladowa

wielu średnie

Ciasto kakaowe z majonezem

wielu średnie

Czytaj

Ciasto kakaowe z majonezem

wielu średnie

Na następną okazję...