Babka majonezowo – czekoladowa


poziom
średnie

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 4 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 2,5 łyżki dowolnego dżemu
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka sody

Polewa

  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 100 g śmietanki 30%

Produkty użyte w przepisie:

Babka majonezowo – czekoladowa

1.Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

2.Do miski dajemy majonez, dżem, jajka, cukier, kakao i wszystko miksujemy.

3.Następnie dodajemy mąkę i miksujemy. Do mleka wsypujemy sodę i dokładnie mieszamy. Wlewamy do pozostałych składników i ponownie wszystko miksujemy. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni (góra-dół; bez termoobiegu) i pieczemy przez ok. 45 min.

4. Gdy ciasto wystygnie robimy polewę. W kąpieli wodnej podgrzewamy śmietankę i wrzucamy czekoladę. Cały czas mieszając rozpuszczamy czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści polewamy nią ciasto i dekorujemy.

Smacznego.

 

Wykonanie: przepisyjoli.com

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Szybka sałatka „co pod ręką”

wielu łatwe

Czytaj

Szybka sałatka „co pod ręką”

wielu łatwe

Niepękające skorupki jajek


Na dzień dobry

Czytaj

Niepękające skorupki jajek

PORADA

Pasta z tuńczyka podawana na grzankach

4 os. łatwe

Czytaj

Pasta z tuńczyka podawana na grzankach

4 os. łatwe

Babka majonezowa

wielu średnie

Czytaj

Babka majonezowa

wielu średnie

Rosyjska sałatka śledziowa

4 os. łatwe

Czytaj

Rosyjska sałatka śledziowa

4 os. łatwe

Ciasto Kiwi

wielu trudne

Czytaj

Ciasto Kiwi

wielu trudne

Pyszna Lazania

wielu trudne

Czytaj

Pyszna Lazania

wielu trudne

Domowy przecier pomidorowy

wielu łatwe

Czytaj

Domowy przecier pomidorowy

wielu łatwe

Sałatka śledziowo – buraczkowa

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka śledziowo – buraczkowa

wielu łatwe

Tacosy z sosem śliwkowym

2 os. łatwe

Czytaj

Tacosy z sosem śliwkowym

2 os. łatwe

Na następną okazję...