Bakłażany z kielecką duszą


poziom
łatwe

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 1 słoik selera w zalewie
  • 5 jajek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 5 ogórków konserwowych
  • solidna garść orzechów włoskich
  • 10 dag sera gouda
  • sól, pieprz
  • 1 bakłażan
  • trochę oleju

Produkty użyte w przepisie:

Bakłażany z kielecką duszą

1. Selera odsącz z zalewy i odrobinę posiekaj, aby wiórki nie były zbyt długie.
2. Jajka ugotuj na twardo i po wystudzeniu obierz i pokrój w kosteczkę.
3. Kukurydzę odsącz z zalewy.
4. Ogórki pokrój w kosteczkę.
5. Orzechy upraż na suchej patelni i posiekaj.
6. Ser zetrzyj  na tarce na dużych oczkach.
7. Wszystkie składniki sałatki wrzuć do miski, dodaj kilka łyżek MAJONEZU KIELECKIEGO, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
8. Bakłażana pokrój wzdłuż na plastry ok. ½ cm. Posól i odstaw na około 1 godz. aby puścił sok i dzięki temu pozbył się goryczki. Następnie na odrobinie oleju przesmaż każdy plaster z obydwu stron i po zdjęciu z patelni odsącz na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu. Bakłażana pozostaw do całkowitego wystudzenia.
9.Na zimne plastry bakłażana nałóż porcję sałatki i zawiń w ruloniki. Przewiąż szczypiorkiem.
10. Do ozdoby użyj orzechów, jajka i świeżych gałązek melisy.
wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Sałatka nie-papka


Na sałatkowe szaleństwo

Czytaj

Sałatka nie-papka

PORADA

Śledzie z żurawiną

3 os. średnie

Czytaj

Śledzie z żurawiną

3 os. średnie

Łosoś, szparagi i pieczone ziemniaczki

2 os. średnie

Czytaj

Łosoś, szparagi i pieczone ziemniaczki

2 os. średnie

Łatwe zbieranie tłuszczu


Na rodzinne chwile

Czytaj

Łatwe zbieranie tłuszczu

PORADA

Wiosenna pasta z sezamem

4 os. łatwe

Czytaj

Wiosenna pasta z sezamem

4 os. łatwe

Wypasione kanapki

2 os. łatwe

Czytaj

Wypasione kanapki

2 os. łatwe

Wege burgery

2 os. średnie

Czytaj

Wege burgery

2 os. średnie

Babka majonezowo – czekoladowa

wielu średnie

Czytaj

Babka majonezowo – czekoladowa

wielu średnie

Tort wątróbkowo – majonezowy

wielu średnie

Czytaj

Tort wątróbkowo – majonezowy

wielu średnie

Kiszone cytryny

wielu łatwe

Czytaj

Kiszone cytryny

wielu łatwe

Na następną okazję...