Bakłażany z kielecką duszą


poziom
łatwe

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 1 słoik selera w zalewie
  • 5 jajek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 5 ogórków konserwowych
  • solidna garść orzechów włoskich
  • 10 dag sera gouda
  • sól, pieprz
  • 1 bakłażan
  • trochę oleju

Produkty użyte w przepisie:

Bakłażany z kielecką duszą

1. Selera odsącz z zalewy i odrobinę posiekaj, aby wiórki nie były zbyt długie.
2. Jajka ugotuj na twardo i po wystudzeniu obierz i pokrój w kosteczkę.
3. Kukurydzę odsącz z zalewy.
4. Ogórki pokrój w kosteczkę.
5. Orzechy upraż na suchej patelni i posiekaj.
6. Ser zetrzyj  na tarce na dużych oczkach.
7. Wszystkie składniki sałatki wrzuć do miski, dodaj kilka łyżek MAJONEZU KIELECKIEGO, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
8. Bakłażana pokrój wzdłuż na plastry ok. ½ cm. Posól i odstaw na około 1 godz. aby puścił sok i dzięki temu pozbył się goryczki. Następnie na odrobinie oleju przesmaż każdy plaster z obydwu stron i po zdjęciu z patelni odsącz na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu. Bakłażana pozostaw do całkowitego wystudzenia.
9.Na zimne plastry bakłażana nałóż porcję sałatki i zawiń w ruloniki. Przewiąż szczypiorkiem.
10. Do ozdoby użyj orzechów, jajka i świeżych gałązek melisy.
wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Wiosenne roladki kieleckie

3 os. średnie

Czytaj

Wiosenne roladki kieleckie

3 os. średnie

By ser nie kleił się do tarki


Czytaj

By ser nie kleił się do tarki

PORADA

Szybka sałatka „co pod ręką”

wielu łatwe

Czytaj

Szybka sałatka „co pod ręką”

wielu łatwe

Siekane kotleciki drobiowe z warzywami

4 os. średnie

Czytaj

Siekane kotleciki drobiowe z warzywami

4 os. średnie

Filety z kurczaka pod majonezową pierzynką

2 os. średnie

Czytaj

Filety z kurczaka pod majonezową pierzynką

2 os. średnie

Sałatka śledziowo – buraczkowa

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka śledziowo – buraczkowa

wielu łatwe

Minisałatka koktajlowa

4 os. łatwe

Czytaj

Minisałatka koktajlowa

4 os. łatwe

Czy jajko jest aby świeże?


Na głębokie przemyślenia

Czytaj

Czy jajko jest aby świeże?

PORADA

Konfitura z czerwonej cebuli

wielu łatwe

Czytaj

Konfitura z czerwonej cebuli

wielu łatwe

Majonezowa babka z żurawiną i kokosem

wielu średnie

Czytaj

Majonezowa babka z żurawiną i kokosem

wielu średnie

Na następną okazję...