Bezglutenowa cytrynowa babka majonezowa


poziom
średnie

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 70 g mąki migdałowej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 130 g cukru
  • 6 łyżek (ok. 150 g) Majonezu Kieleckiego
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka starta z 2 cytryn

Składniki na dekorację

  • skórka starta z 1 cytryny
  • 80 g cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny

Produkty użyte w przepisie:

Bezglutenowa cytrynowa babka majonezowa

1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę (ok. 5 minut). Następnie w trzech partiach dorzucamy cukier i miksujemy w sumie ok. 5 minut aż cukier się rozpuści a piana będzie lśniąca. Teraz dodajemy żółtka i miksujemy tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny wraz z sokiem oraz majonez i miksujemy aż składniki się połączą.

2.Na koniec przesiewamy mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą, wsypujemy do masy jajeczno-majonezowej i delikatnie mieszamy.

3.Formę do babki smarujemy dokładnie masłem. Ciasto wlewamy do formy, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok. 40-45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu babka może trochę opaść.

4. Jak babka ostygnie to robimy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier puder i stopniowo dodajemy sok z cytryny. Lukier powinien być lejący (nie za rzadki i nie za gęsty). Polewamy babkę lukrem i posypujemy startą skórką.

Smacznego !

 

Wykonanie: kuchennewariacje.pl

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Ekspresowa sałatka serowo-ananasowa

wielu łatwe

Czytaj

Ekspresowa sałatka serowo-ananasowa

wielu łatwe

Sakiewki z serem pleśniowym zapiekane w sosie śmietanowym

wielu trudne

Czytaj

Sakiewki z serem pleśniowym zapiekane w sosie śmietanowym

wielu trudne

Pyszne ciasto na pierogi


Czytaj

Pyszne ciasto na pierogi

PORADA

Sałatka pieczarkowa

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka pieczarkowa

wielu łatwe

Warzywa dłużej świeże


Na zielono

Czytaj

Warzywa dłużej świeże

PORADA

Ketchupowe eksperymenty


Na chwilę dla siebie

Czytaj

Ketchupowe eksperymenty

PORADA

Pstrąg łososiowy z sosem majonezowo – koperkowym

2 os. łatwe

Czytaj

Pstrąg łososiowy z sosem majonezowo – koperkowym

2 os. łatwe

Minisałatka nowalijkowa

wielu łatwe

Czytaj

Minisałatka nowalijkowa

wielu łatwe

Minitorciki wątróbkowe

wielu łatwe

Czytaj

Minitorciki wątróbkowe

wielu łatwe

Sałatka wiosenna z fetą

1 os. łatwe

Czytaj

Sałatka wiosenna z fetą

1 os. łatwe

Na następną okazję...