Cytrynowa babka majonezowa


poziom
średnie

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 4 jajka
  • 150g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek Majonezu Kieleckiego
  • szczypta soli

Produkty użyte w przepisie:

Cytrynowa babka majonezowa

1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek, stale ubijając, dodajemy partiami cukier, wraz z cukrem z wanilią, a następnie po jednym żółtku. Do dobrze ubitej masy jajecznej przesiewamy obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i krótko (lecz intensywnie) miksujemy. Dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny oraz Majonez. Ciasto ponownie krótko miksujemy do połączenia wszystkich składników i przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 o C przez ok. 40-50 minut (do tzw. suchego patyczka).

2.Wystudzoną babkę polewamy lukrem (cukrem pudrem zmieszanym z niewielką ilością wody lub soku z cytryny) i dekorujemy dowolnymi dodatkami.

 

Wykonanie: cookuj.pl

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Sposób na zbyt miękkie pomidory


Czytaj

Sposób na zbyt miękkie pomidory

PORADA

Oryginalna sałatka wielkanocna

4 os. łatwe

Czytaj

Oryginalna sałatka wielkanocna

4 os. łatwe

Drożdzowe bułeczki z szynką

wielu trudne

Czytaj

Drożdzowe bułeczki z szynką

wielu trudne

Majonezowe ciasto

wielu średnie

Czytaj

Majonezowe ciasto

wielu średnie

Pyszne ciasto na pierogi


Czytaj

Pyszne ciasto na pierogi

PORADA

Ciasto pięknie wypieczone


Na przeprosiny

Czytaj

Ciasto pięknie wypieczone

PORADA

Sałata zawsze świeża


Na wiosnę

Czytaj

Sałata zawsze świeża

PORADA

Bezglutenowa cytrynowa babka majonezowa

wielu średnie

Czytaj

Bezglutenowa cytrynowa babka majonezowa

wielu średnie

Ciasto Kiwi

wielu trudne

Czytaj

Ciasto Kiwi

wielu trudne

Czyszczenie ryb z łusek


Czytaj

Czyszczenie ryb z łusek

PORADA

Na następną okazję...