Cytrynowa babka majonezowa


poziom
średnie

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 4 jajka
  • 150g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek Majonezu Kieleckiego
  • szczypta soli

Produkty użyte w przepisie:

Cytrynowa babka majonezowa

1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek, stale ubijając, dodajemy partiami cukier, wraz z cukrem z wanilią, a następnie po jednym żółtku. Do dobrze ubitej masy jajecznej przesiewamy obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i krótko (lecz intensywnie) miksujemy. Dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny oraz Majonez. Ciasto ponownie krótko miksujemy do połączenia wszystkich składników i przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 o C przez ok. 40-50 minut (do tzw. suchego patyczka).

2.Wystudzoną babkę polewamy lukrem (cukrem pudrem zmieszanym z niewielką ilością wody lub soku z cytryny) i dekorujemy dowolnymi dodatkami.

 

Wykonanie: cookuj.pl

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Czy jajko jest aby świeże?


Na głębokie przemyślenia

Czytaj

Czy jajko jest aby świeże?

PORADA

Smażenie ryb bez przykrego zapachu


Na pływająco

Czytaj

Smażenie ryb bez przykrego zapachu

PORADA

Niepękające skorupki jajek


Na dzień dobry

Czytaj

Niepękające skorupki jajek

PORADA

Rolada majonezowa z kurczakiem

4 os. średnie

Czytaj

Rolada majonezowa z kurczakiem

4 os. średnie

Ketchupowe eksperymenty


Na chwilę dla siebie

Czytaj

Ketchupowe eksperymenty

PORADA

Sałatka brokułowa z fetą

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka brokułowa z fetą

wielu łatwe

Torcik kanapkowy

4 os. łatwe

Czytaj

Torcik kanapkowy

4 os. łatwe

Łatwe zbieranie tłuszczu


Na rodzinne chwile

Czytaj

Łatwe zbieranie tłuszczu

PORADA

Majonezowe ciasto

wielu średnie

Czytaj

Majonezowe ciasto

wielu średnie

Pyszne masło smakowe


Na imprezę

Czytaj

Pyszne masło smakowe

PORADA

Na następną okazję...