Cytrynowa babka majonezowa


poziom
średnie

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 4 jajka
  • 150g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek Majonezu Kieleckiego
  • szczypta soli

Produkty użyte w przepisie:

Cytrynowa babka majonezowa

1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek, stale ubijając, dodajemy partiami cukier, wraz z cukrem z wanilią, a następnie po jednym żółtku. Do dobrze ubitej masy jajecznej przesiewamy obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i krótko (lecz intensywnie) miksujemy. Dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny oraz Majonez. Ciasto ponownie krótko miksujemy do połączenia wszystkich składników i przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 o C przez ok. 40-50 minut (do tzw. suchego patyczka).

2.Wystudzoną babkę polewamy lukrem (cukrem pudrem zmieszanym z niewielką ilością wody lub soku z cytryny) i dekorujemy dowolnymi dodatkami.

 

Wykonanie: cookuj.pl

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Sajgonki po kielecku

4 os. średnie

Czytaj

Sajgonki po kielecku

4 os. średnie

Sposób na zbyt miękkie pomidory


Czytaj

Sposób na zbyt miękkie pomidory

PORADA

Ciasto majonezowe z rabarbarem

wielu średnie

Czytaj

Ciasto majonezowe z rabarbarem

wielu średnie

Sałatka orientalna

4 os. łatwe

Czytaj

Sałatka orientalna

4 os. łatwe

Babka majonezowa

wielu średnie

Czytaj

Babka majonezowa

wielu średnie

Kiszone cytryny

wielu łatwe

Czytaj

Kiszone cytryny

wielu łatwe

Pyszne gastrodyzjaki


Na randkę

Czytaj

Pyszne gastrodyzjaki

PORADA

Ciasto Kiwi

wielu trudne

Czytaj

Ciasto Kiwi

wielu trudne

Ketchupowe eksperymenty


Na chwilę dla siebie

Czytaj

Ketchupowe eksperymenty

PORADA

Ciasto pięknie wypieczone


Na przeprosiny

Czytaj

Ciasto pięknie wypieczone

PORADA

Na następną okazję...