Domowe chipsy ziemniaczane po kielecku


poziom
średnie

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 1 kg dużych ziemniaków
  • olej rzepakowy
  • sól morska
  • Ketchup Kielecki (łagodny lub pikantny)
  • Sos Kielecki (czosnkowy, tatarski lub cygański)

Produkty użyte w przepisie:

Domowe chipsy ziemniaczane po kielecku

Przygotowanie

1

Potnij umyte lecz nieobrane ziemniaki na plasterki i przełóż do miski lub garnka z wodą, aby nie sczerniały.

2

Do głębokiej patelni lub woka nalej olej do wysokości 4-5 cm i mocno podgrzej.

3

Odcedź ziemniaki z wody, dokładnie osusz i włóż delikatnie, za pomocą łyżki cedzakowej do rozgrzanego oleju.

4

Smaż przez ok. 3-4 minuty, aż ziemniaki nabiorą złotego koloru a ich brzegi mocniej się przyrumienią.

5

Usmażone ziemniaki przełóż na uprzednio przygotowane blachy wyścielone papierowymi ręcznikami. Odczekaj 5-10 minut, aż ręczniki pochłoną nadmiar tłuszczu.

6

Posyp chipsy grubą solą morską i podawaj z ketchupem lub/i ulubionym sosem.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Czyszczenie ryb z łusek


Czytaj

Czyszczenie ryb z łusek

PORADA

Łatwe otwieranie słoików


Na męskie spotkanie

Czytaj

Łatwe otwieranie słoików

PORADA

Ciasto kakaowe z majonezem

wielu średnie

Czytaj

Ciasto kakaowe z majonezem

wielu średnie

Aromatyczna puszysta babka

wielu trudne

Czytaj

Aromatyczna puszysta babka

wielu trudne

Sałatka w kształcie marchewki

wielu trudne

Czytaj

Sałatka w kształcie marchewki

wielu trudne

Sałatka warstwowa gyros

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka warstwowa gyros

wielu łatwe

Sałatka wiosenna z fetą

1 os. łatwe

Czytaj

Sałatka wiosenna z fetą

1 os. łatwe

Sałatka palce lizać

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka palce lizać

wielu łatwe

Babka majonezowa waniliowo – kakaowa

wielu średnie

Czytaj

Babka majonezowa waniliowo – kakaowa

wielu średnie

Rolada majonezowo – serowa

wielu średnie

Czytaj

Rolada majonezowo – serowa

wielu średnie

Na następną okazję...