Domowe chipsy ziemniaczane po kielecku


poziom
średnie

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 1 kg dużych ziemniaków
  • olej rzepakowy
  • sól morska
  • Ketchup Kielecki (łagodny lub pikantny)
  • Sos Kielecki (czosnkowy, tatarski lub cygański)

Produkty użyte w przepisie:

Domowe chipsy ziemniaczane po kielecku

Przygotowanie

1

Potnij umyte lecz nieobrane ziemniaki na plasterki i przełóż do miski lub garnka z wodą, aby nie sczerniały.

2

Do głębokiej patelni lub woka nalej olej do wysokości 4-5 cm i mocno podgrzej.

3

Odcedź ziemniaki z wody, dokładnie osusz i włóż delikatnie, za pomocą łyżki cedzakowej do rozgrzanego oleju.

4

Smaż przez ok. 3-4 minuty, aż ziemniaki nabiorą złotego koloru a ich brzegi mocniej się przyrumienią.

5

Usmażone ziemniaki przełóż na uprzednio przygotowane blachy wyścielone papierowymi ręcznikami. Odczekaj 5-10 minut, aż ręczniki pochłoną nadmiar tłuszczu.

6

Posyp chipsy grubą solą morską i podawaj z ketchupem lub/i ulubionym sosem.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Zakręcone bułeczki ze szpinakiem

wielu trudne

Czytaj

Zakręcone bułeczki ze szpinakiem

wielu trudne

Koreczki-klopsiki z musztardą

2 os. łatwe

Czytaj

Koreczki-klopsiki z musztardą

2 os. łatwe

Łosoś, szparagi i pieczone ziemniaczki

2 os. średnie

Czytaj

Łosoś, szparagi i pieczone ziemniaczki

2 os. średnie

Babka majonezowa

wielu średnie

Czytaj

Babka majonezowa

wielu średnie

Domowe chipsy ziemniaczane po kielecku

wielu średnie

Czytaj

Domowe chipsy ziemniaczane po kielecku

wielu średnie

Rolada majonezowa z kurczakiem

4 os. średnie

Czytaj

Rolada majonezowa z kurczakiem

4 os. średnie

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

3 os. średnie

Czytaj

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

3 os. średnie

Majonezowy sękacz

wielu trudne

Czytaj

Majonezowy sękacz

wielu trudne

Kruche rożki z czarnym i białym sezamem

wielu trudne

Czytaj

Kruche rożki z czarnym i białym sezamem

wielu trudne

Pięknie obrane jajko


Na Wielkanoc

Czytaj

Pięknie obrane jajko

PORADA

Na następną okazję...