Domowe chipsy ziemniaczane po kielecku


poziom
średnie

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 1 kg dużych ziemniaków
  • olej rzepakowy
  • sól morska
  • Ketchup Kielecki (łagodny lub pikantny)
  • Sos Kielecki (czosnkowy, tatarski lub cygański)

Produkty użyte w przepisie:

Domowe chipsy ziemniaczane po kielecku

Przygotowanie

1

Potnij umyte lecz nieobrane ziemniaki na plasterki i przełóż do miski lub garnka z wodą, aby nie sczerniały.

2

Do głębokiej patelni lub woka nalej olej do wysokości 4-5 cm i mocno podgrzej.

3

Odcedź ziemniaki z wody, dokładnie osusz i włóż delikatnie, za pomocą łyżki cedzakowej do rozgrzanego oleju.

4

Smaż przez ok. 3-4 minuty, aż ziemniaki nabiorą złotego koloru a ich brzegi mocniej się przyrumienią.

5

Usmażone ziemniaki przełóż na uprzednio przygotowane blachy wyścielone papierowymi ręcznikami. Odczekaj 5-10 minut, aż ręczniki pochłoną nadmiar tłuszczu.

6

Posyp chipsy grubą solą morską i podawaj z ketchupem lub/i ulubionym sosem.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Pyszne masło smakowe


Na imprezę

Czytaj

Pyszne masło smakowe

PORADA

Sałatka z kabanosem

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka z kabanosem

wielu łatwe

Wrapy z szynką

4 os. średnie

Czytaj

Wrapy z szynką

4 os. średnie

Schab pod pieczarkowo – majonezową pierzynką

4 os. średnie

Czytaj

Schab pod pieczarkowo – majonezową pierzynką

4 os. średnie

Sałatka śledziowa

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka śledziowa

wielu łatwe

Ciasto Kiwi

wielu trudne

Czytaj

Ciasto Kiwi

wielu trudne

Majonezowe ciasto

wielu średnie

Czytaj

Majonezowe ciasto

wielu średnie

Cebula bez łez


Na dobry humor

Czytaj

Cebula bez łez

PORADA

Sałatka z selerem naciowym

4 os. łatwe

Czytaj

Sałatka z selerem naciowym

4 os. łatwe

Pyszne ciasto na pierogi


Czytaj

Pyszne ciasto na pierogi

PORADA

Na następną okazję...