Domowy przecier pomidorowy


poziom
łatwe

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 3 kg pomidorów malinowych lub bawole serce
  • 2 łyżki Octu o smaku estragonowym lub koperkowym
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki cukru
  • opakowanie suszonej bazylii

Produkty użyte w przepisie:

Domowy przecier pomidorowy

Przygotowanie

1

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój w połówki lub ćwiartki.

2

Zetrzyj pomidory, włącznie z gniazdami nasiennymi, na tarce o średnich oczkach lub zmiel w maszynce.

3

Przetarte pomidory wraz z sokiem przełóż do garnka, dodaj ocet, cukier, sól, pieprze i suszoną bazylię. Gotuj przez ok. 15-20 minut, aż odparuje nadmiar wody a przecier nabierze odpowiedniej gęstości.

4

Gdy przecier będzie już gotowy, rozlej go do wyparzonych słoiczków i dobrze zakręć.

5

Słoiczki z przecierem pasteryzuj, gotując na średnim ogniu przez ok. 15-20 minut w dużym garnku z wodą, zanurzone do 3/4 wysokości.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Naturalnie kolorowe pisanki


Na Wielkanoc

Czytaj

Naturalnie kolorowe pisanki

PORADA

Sałatka śledziowo – buraczkowa

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka śledziowo – buraczkowa

wielu łatwe

Ciasto pięknie wypieczone


Na przeprosiny

Czytaj

Ciasto pięknie wypieczone

PORADA

Siekane kotleciki drobiowe z warzywami

4 os. średnie

Czytaj

Siekane kotleciki drobiowe z warzywami

4 os. średnie

Sałatka śledziowa

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka śledziowa

wielu łatwe

Tortilla z kurczakiem po kielecku

2 os. średnie

Czytaj

Tortilla z kurczakiem po kielecku

2 os. średnie

Sałatka Colesław

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka Colesław

wielu łatwe

Dip jabłkowo – cebulowy

wielu łatwe

Czytaj

Dip jabłkowo – cebulowy

wielu łatwe

Jajka faszerowane

wielu łatwe

Czytaj

Jajka faszerowane

wielu łatwe

Makaron na zielono

4 os. łatwe

Czytaj

Makaron na zielono

4 os. łatwe

Na następną okazję...