Domowy przecier pomidorowy


poziom
łatwe

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 3 kg pomidorów malinowych lub bawole serce
  • 2 łyżki Octu o smaku estragonowym lub koperkowym
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki cukru
  • opakowanie suszonej bazylii

Produkty użyte w przepisie:

Domowy przecier pomidorowy

Przygotowanie

1

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój w połówki lub ćwiartki.

2

Zetrzyj pomidory, włącznie z gniazdami nasiennymi, na tarce o średnich oczkach lub zmiel w maszynce.

3

Przetarte pomidory wraz z sokiem przełóż do garnka, dodaj ocet, cukier, sól, pieprze i suszoną bazylię. Gotuj przez ok. 15-20 minut, aż odparuje nadmiar wody a przecier nabierze odpowiedniej gęstości.

4

Gdy przecier będzie już gotowy, rozlej go do wyparzonych słoiczków i dobrze zakręć.

5

Słoiczki z przecierem pasteryzuj, gotując na średnim ogniu przez ok. 15-20 minut w dużym garnku z wodą, zanurzone do 3/4 wysokości.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Aromatyczna puszysta babka

wielu trudne

Czytaj

Aromatyczna puszysta babka

wielu trudne

Sałata zawsze świeża


Na wiosnę

Czytaj

Sałata zawsze świeża

PORADA

Sałatkowy tort kanapkowy

wielu średnie

Czytaj

Sałatkowy tort kanapkowy

wielu średnie

Sałatka śledziowa

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka śledziowa

wielu łatwe

Rolada serowo – drobiowa z majonezem

wielu średnie

Czytaj

Rolada serowo – drobiowa z majonezem

wielu średnie

Pieczony pstrąg z ziołami

2 os. łatwe

Czytaj

Pieczony pstrąg z ziołami

2 os. łatwe

Sałatka brokułowa z fetą

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka brokułowa z fetą

wielu łatwe

Pyszne masło smakowe


Na imprezę

Czytaj

Pyszne masło smakowe

PORADA

Majonezowa babka z żurawiną i kokosem

wielu średnie

Czytaj

Majonezowa babka z żurawiną i kokosem

wielu średnie

Drożdżówki

4 os. trudne

Czytaj

Drożdżówki

4 os. trudne

Na następną okazję...