Drożdzowe bułeczki z szynką


poziom
trudne

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 3,5 g suchych drożdży
  • 50 g roztopionego masła
  • 250 ml letniego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Farsz

  • 100 g fety
  • 4 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 plastry szynki
  • posiekane listki bazylii tajskiej

Produkty użyte w przepisie:

Drożdzowe bułeczki z szynką

1. Drożdże rozpuść w letnim mleku, dodaj cukier, przykryj i odstaw na 15 minut.

2. Po tym czasie do miski wsyp przesianą mąkę, sól, dodaj masło i zaczyn. Przy pomocy miksera wyrób gładkie i lśniące ciasto. Miskę przykryj i odstaw na 60 minut.

3. Ciasto wyłóż na omączony blat, odgazuj i wywałkuj na prostokat o wymiarach 45*30 cm.

4. Fetę pokroj w kostkę, rozgnieć widelcem. Szynkę pokrój w paski. Na połowie ciasta rozsmaruj majonez, następnie ciasto posmaruj koncentratem. Można wymieszać majonez z koncentratem i tak przygotowaną masą posmarować ciasto.

5. na wierzchu ułóż plasterki szynki i pokruszoną fetę. Wszystko posyp posiekaną tajską bazylią.

6. Ciasto złóz na pół, czyli częśc ciasta bez farszu nałoż na lewa stronę ciasta. Ciasto lekko przyciśnij i ostrym nożem pokrój w paski o szerokości 1cm.

7. Paski delikatnie zwiń w rulon i odstaw na 30 minut. Po tym czasie posmaruj je roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Taca smaków z dipami

wielu łatwe

Czytaj

Taca smaków z dipami

wielu łatwe

Drożdżówki

4 os. trudne

Czytaj

Drożdżówki

4 os. trudne

Kremowa pasta z fasoli

wielu łatwe

Czytaj

Kremowa pasta z fasoli

wielu łatwe

Majonezowa babka z kandyzowanymi skórkami

wielu średnie

Czytaj

Majonezowa babka z kandyzowanymi skórkami

wielu średnie

Baba piaskowa z majonezem

wielu średnie

Czytaj

Baba piaskowa z majonezem

wielu średnie

Sakiewki z serem pleśniowym zapiekane w sosie śmietanowym

wielu średnie

Czytaj

Sakiewki z serem pleśniowym zapiekane w sosie śmietanowym

wielu średnie

Smażenie ryb bez przykrego zapachu


Na pływająco

Czytaj

Smażenie ryb bez przykrego zapachu

PORADA

Majonezowy sękacz

wielu trudne

Czytaj

Majonezowy sękacz

wielu trudne

Koreczki-klopsiki z musztardą

2 os. łatwe

Czytaj

Koreczki-klopsiki z musztardą

2 os. łatwe

Pieczony łosoś w sosie majonezowo-chrzanowym

4 os. łatwe

Czytaj

Pieczony łosoś w sosie majonezowo-chrzanowym

4 os. łatwe

Na następną okazję...