Drożdzowe bułeczki z szynką


poziom
trudne

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 3,5 g suchych drożdży
  • 50 g roztopionego masła
  • 250 ml letniego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Farsz

  • 100 g fety
  • 4 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 plastry szynki
  • posiekane listki bazylii tajskiej

Produkty użyte w przepisie:

Drożdzowe bułeczki z szynką

1. Drożdże rozpuść w letnim mleku, dodaj cukier, przykryj i odstaw na 15 minut.

2. Po tym czasie do miski wsyp przesianą mąkę, sól, dodaj masło i zaczyn. Przy pomocy miksera wyrób gładkie i lśniące ciasto. Miskę przykryj i odstaw na 60 minut.

3. Ciasto wyłóż na omączony blat, odgazuj i wywałkuj na prostokat o wymiarach 45*30 cm.

4. Fetę pokroj w kostkę, rozgnieć widelcem. Szynkę pokrój w paski. Na połowie ciasta rozsmaruj majonez, następnie ciasto posmaruj koncentratem. Można wymieszać majonez z koncentratem i tak przygotowaną masą posmarować ciasto.

5. na wierzchu ułóż plasterki szynki i pokruszoną fetę. Wszystko posyp posiekaną tajską bazylią.

6. Ciasto złóz na pół, czyli częśc ciasta bez farszu nałoż na lewa stronę ciasta. Ciasto lekko przyciśnij i ostrym nożem pokrój w paski o szerokości 1cm.

7. Paski delikatnie zwiń w rulon i odstaw na 30 minut. Po tym czasie posmaruj je roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Wrapy z szynką

4 os. średnie

Czytaj

Wrapy z szynką

4 os. średnie

Naturalnie kolorowe pisanki


Na Wielkanoc

Czytaj

Naturalnie kolorowe pisanki

PORADA

Babka majonezowa waniliowo – kakaowa

wielu średnie

Czytaj

Babka majonezowa waniliowo – kakaowa

wielu średnie

Bezglutenowa cytrynowa babka majonezowa

wielu średnie

Czytaj

Bezglutenowa cytrynowa babka majonezowa

wielu średnie

Żurek kielecki

wielu średnie

Czytaj

Żurek kielecki

wielu średnie

Sałatka śledziowo – buraczkowa

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka śledziowo – buraczkowa

wielu łatwe

Sałatka brokułowa z fetą

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka brokułowa z fetą

wielu łatwe

Jajka faszerowane

wielu łatwe

Czytaj

Jajka faszerowane

wielu łatwe

Dip jabłkowo – cebulowy

wielu łatwe

Czytaj

Dip jabłkowo – cebulowy

wielu łatwe

Schab pod pieczarkowo – majonezową pierzynką

4 os. średnie

Czytaj

Schab pod pieczarkowo – majonezową pierzynką

4 os. średnie

Na następną okazję...