Jajka faszerowane


poziom
łatwe

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 5 dużych jajek
  • 100 g łososia wędzonego na zimno
  • garść szczypiorku
  • szczypta pieprzu
  • 3 łyżki Majonezu Kieleckiego

Produkty użyte w przepisie:

Jajka faszerowane

1. Duże jajka gotujemy zazwyczaj 9-10 minut, nie dłużej.

2.Ugotowane i obrane jajka trzeba przygotować do faszerowania. Z jednego końca jajka odcinamy kawałek białka, by jajko mogło swobodnie stać.

3. Należy odciąć też górę – trochę wyżej niż w połowie jajka.

4. Małą łyżeczką wydrąż całe żółtko. W ten sposób przygotuj wszystkie jajka.

5. Kawałki białka i żółtka należy umieścić w małym naczyniu. Dodajemy 3 łyżki Majonezu Kieleckiego, połowę porcji łososia wędzonego i szczyptę pieprzu.

6. Całość zmiksuj na gładką pastę. Używamy ręcznego blendera. Pastę odkładamy do lodówki. Lekko schłodzoną pastą łatwiej faszeruje się jajka.

7. Połowę łososia wędzonego należy pociąć w paski. Każdy pasek zwiń w kwiatuszek.

8. Przygotowane do faszerowania jajka umieść w naczyniu, w którym będą podawane. Każde jajko wypełniamy pastą. Możesz to zrobić małą łyżką lub przełożyć pastę do rękawa cukierniczego z większym otworem. Na paście ułóż kwiatki z łososia. Całość posyp siekanym szczypiorkiem i oprósz pieprzem.

9.Jajka możesz podawać od razu, lub po schłodzeniu w lodówce.

 

Wykonanie: Ania gotuje

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Sposób na zbyt miękkie pomidory


Czytaj

Sposób na zbyt miękkie pomidory

PORADA

Wege burgery

2 os. średnie

Czytaj

Wege burgery

2 os. średnie

Pieczony pstrąg z ziołami

2 os. łatwe

Czytaj

Pieczony pstrąg z ziołami

2 os. łatwe

Sałatka nie-papka


Na sałatkowe szaleństwo

Czytaj

Sałatka nie-papka

PORADA

Minisałatka koktajlowa

4 os. łatwe

Czytaj

Minisałatka koktajlowa

4 os. łatwe

Babka majonezowa

wielu średnie

Czytaj

Babka majonezowa

wielu średnie

Żeberka na ostro

4 os. średnie

Czytaj

Żeberka na ostro

4 os. średnie

Aromatyczna puszysta babka

wielu trudne

Czytaj

Aromatyczna puszysta babka

wielu trudne

Sakiewki z serem pleśniowym zapiekane w sosie śmietanowym

wielu trudne

Czytaj

Sakiewki z serem pleśniowym zapiekane w sosie śmietanowym

wielu trudne

Pałki w marynacie musztardowo-miodowej

4 os. średnie

Czytaj

Pałki w marynacie musztardowo-miodowej

4 os. średnie

Na następną okazję...