Kiszone cytryny


poziom
łatwe

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 20 cytryn (15 do zakiszenia, 5 na sok)
  • 300 g soli morskiej
  • opakowanie kolorowego pieprzu
  • 1 laska cynamonu
  • kilka listków laurowych
  • 1 litr wody
  • buteleczka octu o smaku estragonowym

Produkty użyte w przepisie:

Kiszone cytryny

Przygotowanie

1

Umyj dobrze wszystkie cytryny. Te najładniejsze zostaw do kiszenia i przekrój każdą „na krzyż” do ok. 3/4 wysokości lub pokrój w ćwiartki.

2

Cytryny umieść w wyparzonych słoikach. Ilość cytryn w każdym słoiku zależy od jego pojemności. Np. do 0,5 litrowego zmieści się ok. 5 sztuk.

3

Do słoiczków wsyp po 2 łyżki soli morskiej, włóż po parę ziarenek kolorowego pieprzu, po listku laurowym i po łyżeczce startego cynamonu.

4

Rozlej do słoików sok z pozostałych cytryn i uzupełnij wodą tak, aby cytryny zostały w pełni zakryte. Dodaj po łyżeczce octu o smaku estragonowym.

5

Zakręć dobrze słoiki i odstaw w zacienione miejsce na minimum 5 tygodni. Co parę dni potrząsaj słoikami, aby sól równomiernie się rozeszła.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Minisałatka nowalijkowa

wielu łatwe

Czytaj

Minisałatka nowalijkowa

wielu łatwe

Łatwe otwieranie słoików


Na męskie spotkanie

Czytaj

Łatwe otwieranie słoików

PORADA

Ciasto majonezowe z rabarbarem

wielu średnie

Czytaj

Ciasto majonezowe z rabarbarem

wielu średnie

Sałatka brokułowa z fetą

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka brokułowa z fetą

wielu łatwe

Sałatka śledziowa

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka śledziowa

wielu łatwe

Piernik na majonezie

wielu średnie

Czytaj

Piernik na majonezie

wielu średnie

Szybka sałatka „co pod ręką”

wielu łatwe

Czytaj

Szybka sałatka „co pod ręką”

wielu łatwe

Minisałatka koktajlowa

4 os. łatwe

Czytaj

Minisałatka koktajlowa

4 os. łatwe

Pyszne ciasto na pierogi


Czytaj

Pyszne ciasto na pierogi

PORADA

Roladki serowe

wielu łatwe

Czytaj

Roladki serowe

wielu łatwe

Na następną okazję...