Kurczak z porem i marchewką w glazurze majonezowej


poziom
trudne

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 1,5 kg kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • papryka słodka
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany

Farsz marchewkowo - porowy

  • 2 średnie marchewki
  • 15 dag pora
  • 3 łyżki Majonezu Kieleckiego z czosnkiem
  • sól, pieprz

Farsz mięsny

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • sól, pieprz
  • ostra papryka

Glazura majonezowa

  • 1 czubata łyżka Majonezu Kieleckiego
  • 2 łyżeczki przyprawy pikantnej do kurczaka

Produkty użyte w przepisie:

Kurczak z porem i marchewką w glazurze majonezowej

1. Kurczaka umyj, osusz i wytnij kości, natrzyj przyprawą do kurczaka. Odstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

2. farsz marchewkowo – porowy: marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, pora pokrój w półplasterki, dodaj majonez, przypraw i dokładnie wymieszaj.

3. Farsz mięsny: cebulę pokrój w kostkę,  czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki na farsz przełóż do miski, przypraw i dokładnie wymieszaj.

4. Glazura majonezowa: składniki wymieszaj.

5. Kurczaka rozłóż, ułóż farsz mięsny oraz marchewkowo – porowy. Zszyj nicią kuchenną, zwiaż nóżki.

Przygotowaną glazurą wysmaruj kurczaka, ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej niewielką ilością wody. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 80-90 minut.

Podczas pieczenia uważaj, aby kurczak zbyt mocno się nie spiekł, można przykyć folią aluminiową.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Schab pod pieczarkowo – majonezową pierzynką

4 os. średnie

Czytaj

Schab pod pieczarkowo – majonezową pierzynką

4 os. średnie

Parówkowe serduszka

2 os. łatwe

Czytaj

Parówkowe serduszka

2 os. łatwe

Zapiekanka gyros

3 os. łatwe

Czytaj

Zapiekanka gyros

3 os. łatwe

Pieczony łosoś w sosie majonezowo-chrzanowym

4 os. łatwe

Czytaj

Pieczony łosoś w sosie majonezowo-chrzanowym

4 os. łatwe

Aromatyczna puszysta babka

wielu trudne

Czytaj

Aromatyczna puszysta babka

wielu trudne

Makaron na zielono

4 os. łatwe

Czytaj

Makaron na zielono

4 os. łatwe

Czy jajko jest aby świeże?


Na głębokie przemyślenia

Czytaj

Czy jajko jest aby świeże?

PORADA

Jajka faszerowane z roszponką i pistacjami

2 os. łatwe

Czytaj

Jajka faszerowane z roszponką i pistacjami

2 os. łatwe

Aromatyczne mięso z grilla


Na wypad za miasto

Czytaj

Aromatyczne mięso z grilla

PORADA

Pstrąg łososiowy z sosem majonezowo – koperkowym

2 os. łatwe

Czytaj

Pstrąg łososiowy z sosem majonezowo – koperkowym

2 os. łatwe

Na następną okazję...