Kurczak z porem i marchewką w glazurze majonezowej


poziom
trudne

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 1,5 kg kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • papryka słodka
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany

Farsz marchewkowo - porowy

  • 2 średnie marchewki
  • 15 dag pora
  • 3 łyżki Majonezu Kieleckiego z czosnkiem
  • sól, pieprz

Farsz mięsny

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • sól, pieprz
  • ostra papryka

Glazura majonezowa

  • 1 czubata łyżka Majonezu Kieleckiego
  • 2 łyżeczki przyprawy pikantnej do kurczaka

Produkty użyte w przepisie:

Kurczak z porem i marchewką w glazurze majonezowej

1. Kurczaka umyj, osusz i wytnij kości, natrzyj przyprawą do kurczaka. Odstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

2. farsz marchewkowo – porowy: marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, pora pokrój w półplasterki, dodaj majonez, przypraw i dokładnie wymieszaj.

3. Farsz mięsny: cebulę pokrój w kostkę,  czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki na farsz przełóż do miski, przypraw i dokładnie wymieszaj.

4. Glazura majonezowa: składniki wymieszaj.

5. Kurczaka rozłóż, ułóż farsz mięsny oraz marchewkowo – porowy. Zszyj nicią kuchenną, zwiaż nóżki.

Przygotowaną glazurą wysmaruj kurczaka, ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej niewielką ilością wody. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 80-90 minut.

Podczas pieczenia uważaj, aby kurczak zbyt mocno się nie spiekł, można przykyć folią aluminiową.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Czyszczenie ryb z łusek


Czytaj

Czyszczenie ryb z łusek

PORADA

Sajgonki po kielecku

4 os. średnie

Czytaj

Sajgonki po kielecku

4 os. średnie

Pstrąg łososiowy z sosem majonezowo – koperkowym

2 os. łatwe

Czytaj

Pstrąg łososiowy z sosem majonezowo – koperkowym

2 os. łatwe

Zapiekanka brokułowa z majonezem

4 os. łatwe

Czytaj

Zapiekanka brokułowa z majonezem

4 os. łatwe

Wiosenna pasta z sezamem

4 os. łatwe

Czytaj

Wiosenna pasta z sezamem

4 os. łatwe

Pasta z tuńczyka podawana na grzankach

4 os. łatwe

Czytaj

Pasta z tuńczyka podawana na grzankach

4 os. łatwe

Tort jarzynowy z piersią z kurczaka

wielu średnie

Czytaj

Tort jarzynowy z piersią z kurczaka

wielu średnie

Jajka faszerowane

wielu łatwe

Czytaj

Jajka faszerowane

wielu łatwe

Piernik na majonezie

wielu średnie

Czytaj

Piernik na majonezie

wielu średnie

Dip jabłkowo – cebulowy

wielu łatwe

Czytaj

Dip jabłkowo – cebulowy

wielu łatwe

Na następną okazję...