Kurczak z porem i marchewką w glazurze majonezowej


poziom
trudne

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 1,5 kg kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • papryka słodka
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany

Farsz marchewkowo - porowy

  • 2 średnie marchewki
  • 15 dag pora
  • 3 łyżki Majonezu Kieleckiego z czosnkiem
  • sól, pieprz

Farsz mięsny

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • sól, pieprz
  • ostra papryka

Glazura majonezowa

  • 1 czubata łyżka Majonezu Kieleckiego
  • 2 łyżeczki przyprawy pikantnej do kurczaka

Produkty użyte w przepisie:

Kurczak z porem i marchewką w glazurze majonezowej

1. Kurczaka umyj, osusz i wytnij kości, natrzyj przyprawą do kurczaka. Odstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

2. farsz marchewkowo – porowy: marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, pora pokrój w półplasterki, dodaj majonez, przypraw i dokładnie wymieszaj.

3. Farsz mięsny: cebulę pokrój w kostkę,  czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki na farsz przełóż do miski, przypraw i dokładnie wymieszaj.

4. Glazura majonezowa: składniki wymieszaj.

5. Kurczaka rozłóż, ułóż farsz mięsny oraz marchewkowo – porowy. Zszyj nicią kuchenną, zwiaż nóżki.

Przygotowaną glazurą wysmaruj kurczaka, ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej niewielką ilością wody. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 80-90 minut.

Podczas pieczenia uważaj, aby kurczak zbyt mocno się nie spiekł, można przykyć folią aluminiową.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Cytrynowa babka majonezowa

wielu średnie

Czytaj

Cytrynowa babka majonezowa

wielu średnie

Majonezowa babka z żurawiną i kokosem

wielu średnie

Czytaj

Majonezowa babka z żurawiną i kokosem

wielu średnie

Sakiewki z serem pleśniowym zapiekane w sosie śmietanowym

wielu średnie

Czytaj

Sakiewki z serem pleśniowym zapiekane w sosie śmietanowym

wielu średnie

Majonezowa babka z kandyzowanymi skórkami

wielu średnie

Czytaj

Majonezowa babka z kandyzowanymi skórkami

wielu średnie

Sałatkowo – tostowy torcik

wielu średnie

Czytaj

Sałatkowo – tostowy torcik

wielu średnie

Majonezowy sękacz

wielu trudne

Czytaj

Majonezowy sękacz

wielu trudne

Czy jajko jest aby świeże?


Na głębokie przemyślenia

Czytaj

Czy jajko jest aby świeże?

PORADA

Jogurtowiec na majonezowym cieście

wielu średnie

Czytaj

Jogurtowiec na majonezowym cieście

wielu średnie

Sałatka Waldorf na bogato

4 os. łatwe

Czytaj

Sałatka Waldorf na bogato

4 os. łatwe

Szybka sałatka „co pod ręką”

wielu łatwe

Czytaj

Szybka sałatka „co pod ręką”

wielu łatwe

Na następną okazję...