Majonezowa babka z kandyzowanymi skórkami


poziom
średnie

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 6 łyżek Majonezu Kieleckiego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1 limonki
  • ok. 50 g kandyzowanej skórki

Do ozdoby

  • lukier
  • kandyzowane skórki
  • jadalne kwiatki

Produkty użyte w przepisie:

Majonezowa babka z kandyzowanymi skórkami

1.Do jednej miski wbijamy białka, do drugiej żółtka. Białka ubijamy z małą szczyptą soli. Następnie stopniowo wsypujemy oba rodzaje cukru, miksując. Kolejno powoli dodajemy żółtka jaj, miksujemy. Na koniec dodajemy majonez i startą skórkę z limonki, miksujemy do połączenia składników.

2. Odkładamy mikser. Do wymiksowanych składników dodajemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i kandyzowaną skórkę. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników.

3. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Babkę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu). Czas pieczenia  (około 40-45 minut).

4. Po wystudzeniu babkę wyciągamy z formy, lukrujemy i zdobimy skórką cytronu i jadalnymi kwiatkami.

5. Babkę przechowujemy pod przykryciem.

Smacznego.

 

Wykonanie: slodkieokruszki.pl

 

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Sałatkowo – tostowy torcik

wielu średnie

Czytaj

Sałatkowo – tostowy torcik

wielu średnie

Ekspresowa sałatka serowo-ananasowa

wielu łatwe

Czytaj

Ekspresowa sałatka serowo-ananasowa

wielu łatwe

Rolada majonezowo – serowa

wielu średnie

Czytaj

Rolada majonezowo – serowa

wielu średnie

Majonezowa babka z kandyzowanymi skórkami

wielu średnie

Czytaj

Majonezowa babka z kandyzowanymi skórkami

wielu średnie

Rosyjska sałatka śledziowa

4 os. łatwe

Czytaj

Rosyjska sałatka śledziowa

4 os. łatwe

Łatwe zbieranie tłuszczu


Na rodzinne chwile

Czytaj

Łatwe zbieranie tłuszczu

PORADA

Sajgonki po kielecku

4 os. średnie

Czytaj

Sajgonki po kielecku

4 os. średnie

Minisałatka nowalijkowa

wielu łatwe

Czytaj

Minisałatka nowalijkowa

wielu łatwe

Jajka faszerowane z roszponką i pistacjami

2 os. łatwe

Czytaj

Jajka faszerowane z roszponką i pistacjami

2 os. łatwe

Sakiewki z serem pleśniowym zapiekane w sosie śmietanowym

wielu średnie

Czytaj

Sakiewki z serem pleśniowym zapiekane w sosie śmietanowym

wielu średnie

Na następną okazję...