Pieczony pstrąg z ziołami


poziom
łatwe

dla ilu?
2 os.

czas

Składniki

  • 2 świeże, patroszone pstrągi
  • 100g masła
  • 2 cytryny
  • sól i grubo mielony pieprz
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • koperek
  • Sos Kielecki czosnkowy lub tatarski

Produkty użyte w przepisie:

Pieczony pstrąg z ziołami

Przygotowanie

1

Utrzyj masło z solą, pieprzem i rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz sokiem z połowy cytryny.

2

Pstrągi umyj i pozostaw w całości, razem z głowami. Natrzyj ryby od wewnątrz i na zewnątrz przygotowanym masłem. Do środka włóż plastry z pozostałej połówki cytryny, po gałązce pietruszki i koperku.

3

Odstaw tak przygotowane ryby na 30 minut do lodówki. Po tym czasie przełóż je na blaszkę, wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika lub zawiń w folię do pieczenia i połóż na grilla. Piecz przez 25-30 minut.

4

Kiedy pstrągi będą dochodzić w piekarniku, możesz przygotować pyszny sos. Do małej miseczki przełóż Sos Kielecki czosnkowy (lub tatarski), posyp go posiekanym koperkiem.

5

Rybę wyłóż na talerz, udekoruj plasterkami lub ćwiartkami cytryny. Serwuj ze swoimi ulubionymi dodatkami – chlebem, frytkami, ryżem etc.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Babka majonezowo – czekoladowa

wielu średnie

Czytaj

Babka majonezowo – czekoladowa

wielu średnie

Śledź z rzodkiewką i porem

4 os. łatwe

Czytaj

Śledź z rzodkiewką i porem

4 os. łatwe

Łatwe otwieranie słoików


Na męskie spotkanie

Czytaj

Łatwe otwieranie słoików

PORADA

Majonezowe ciasto

wielu średnie

Czytaj

Majonezowe ciasto

wielu średnie

Oryginalna sałatka wielkanocna

4 os. łatwe

Czytaj

Oryginalna sałatka wielkanocna

4 os. łatwe

Sałatka pieczarkowa

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka pieczarkowa

wielu łatwe

Aromatyczna puszysta babka

wielu trudne

Czytaj

Aromatyczna puszysta babka

wielu trudne

Sałatka z tuńczykiem

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka z tuńczykiem

wielu łatwe

Sałatka „co się nawinie”

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka „co się nawinie”

wielu łatwe

Sposób na zbyt miękkie pomidory


Czytaj

Sposób na zbyt miękkie pomidory

PORADA

Na następną okazję...