Pieczony pstrąg z ziołami


poziom
łatwe

dla ilu?
2 os.

czas

Składniki

  • 2 świeże, patroszone pstrągi
  • 100g masła
  • 2 cytryny
  • sól i grubo mielony pieprz
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • koperek
  • Sos Kielecki czosnkowy lub tatarski

Produkty użyte w przepisie:

Pieczony pstrąg z ziołami

Przygotowanie

1

Utrzyj masło z solą, pieprzem i rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz sokiem z połowy cytryny.

2

Pstrągi umyj i pozostaw w całości, razem z głowami. Natrzyj ryby od wewnątrz i na zewnątrz przygotowanym masłem. Do środka włóż plastry z pozostałej połówki cytryny, po gałązce pietruszki i koperku.

3

Odstaw tak przygotowane ryby na 30 minut do lodówki. Po tym czasie przełóż je na blaszkę, wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika lub zawiń w folię do pieczenia i połóż na grilla. Piecz przez 25-30 minut.

4

Kiedy pstrągi będą dochodzić w piekarniku, możesz przygotować pyszny sos. Do małej miseczki przełóż Sos Kielecki czosnkowy (lub tatarski), posyp go posiekanym koperkiem.

5

Rybę wyłóż na talerz, udekoruj plasterkami lub ćwiartkami cytryny. Serwuj ze swoimi ulubionymi dodatkami – chlebem, frytkami, ryżem etc.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Rolada majonezowa z kurczakiem

4 os. średnie

Czytaj

Rolada majonezowa z kurczakiem

4 os. średnie

Sałatka z ananasem i porem

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka z ananasem i porem

wielu łatwe

Zapiekanka gyros

3 os. łatwe

Czytaj

Zapiekanka gyros

3 os. łatwe

Drożdżówki

4 os. trudne

Czytaj

Drożdżówki

4 os. trudne

Majonezowe łabędzie

wielu średnie

Czytaj

Majonezowe łabędzie

wielu średnie

Schab pod pieczarkowo – majonezową pierzynką

4 os. średnie

Czytaj

Schab pod pieczarkowo – majonezową pierzynką

4 os. średnie

Aromatyczna puszysta babka

wielu trudne

Czytaj

Aromatyczna puszysta babka

wielu trudne

Sałatka wiosenna z fetą

1 os. łatwe

Czytaj

Sałatka wiosenna z fetą

1 os. łatwe

Sałatka Waldorf na bogato

4 os. łatwe

Czytaj

Sałatka Waldorf na bogato

4 os. łatwe

Rolada majonezowo – serowa

wielu średnie

Czytaj

Rolada majonezowo – serowa

wielu średnie

Na następną okazję...