Piernik na majonezie


poziom
średnie

dla ilu?
wielu

czas

CIASTO

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 4 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki dżemu porzeczkowego lub agrestowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • garść orzechów włoskich lub płatków migdałowych

POLEWA

  • 10 dag margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki gorącej wody

Produkty użyte w przepisie:

Piernik na majonezie

Przygotowanie

1

Prostokątną foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik ustaw i nagrzej do 180 stopni.

2

Ubij w misce białko na sztywno, następnie dodawaj stopniowo cukier i żółtko.

3

Kakao, mąkę, przyprawę do piernika i sodę przesiej na drobnym sitku. Po przesianiu dodaj wcześniej przygotowaną masę oraz jogurt.

4

Teraz dodaj Majonez Kielecki, wybrany dżem i dobrze utrzyj całość, którą przelej do formy.

5

Ciasto piecz przez ok. jedną godzinę. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto będzie gotowe.

6

Po przestygnięciu przekrój ciasto na dwa lub trzy blaty i przesmaruj dżemem, również po wierzchu.

7

Przygotuj polewę:
– Margarynę przełóż do rondelka i stop na małym ogniu.
– Wsyp cukier puder i powoli mieszaj. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać, dosyp kakao, wymieszaj i wlej gorącą wodę.
– Całość mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą.
– Po doprowadzeniu do wrzenia, ostudź polewę do lekkiego zastygnięcia.

8

Ostudzoną polewą posmaruj dokładnie wierzch i boki piernika. Całość udekoruj pokruszonymi orzechami lub płatkami migdałów.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Fantazyjny talerz


Na kinderbal

Czytaj

Fantazyjny talerz

PORADA

Sałatka warstwowa

wielu średnie

Czytaj

Sałatka warstwowa

wielu średnie

Schab pod pieczarkowo – majonezową pierzynką

4 os. średnie

Czytaj

Schab pod pieczarkowo – majonezową pierzynką

4 os. średnie

Łatwe otwieranie słoików


Na męskie spotkanie

Czytaj

Łatwe otwieranie słoików

PORADA

Sajgonki po kielecku

4 os. średnie

Czytaj

Sajgonki po kielecku

4 os. średnie

Majonezowy sękacz

wielu trudne

Czytaj

Majonezowy sękacz

wielu trudne

Rolada serowo – drobiowa z majonezem

wielu średnie

Czytaj

Rolada serowo – drobiowa z majonezem

wielu średnie

Roladki serowe

wielu łatwe

Czytaj

Roladki serowe

wielu łatwe

Łosoś, szparagi i pieczone ziemniaczki

2 os. średnie

Czytaj

Łosoś, szparagi i pieczone ziemniaczki

2 os. średnie

Śledzie z żurawiną

3 os. średnie

Czytaj

Śledzie z żurawiną

3 os. średnie

Na następną okazję...