Pstrągi smażone w majonezowych koszulkach


poziom
średnie

dla ilu?
2 os.

czas

Składniki

  • 2 pstrągi wypatroszone i wyfiletowane
  • 1 jajko
  • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta przyprawy do ryb
  • 1/2 cytryny
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • sól do smaku
  • 4 - 6 kromek bagietki
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Produkty użyte w przepisie:

Pstrągi smażone w majonezowych koszulkach

1. Ryby oprósz w środku i na zewnątrz pieprzem, solą i przyprawą do ryb. Odstaw w chłodne miejsce na ok. 30 minut.

2. Na większy talerz wbij jajko, lekko roztrzep go widelcem, następnie odaj mąkę ziemnaczaną, jogurt i majonez. Dokładnie wymieszaj aż wszystkie składniki się połączą i powstanie masa o konsystencji ciasta naleśnikowego. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

3. Do masy włóż ryby, obtocz je w masie i odstaw na parę minut.  Zbierz z talerza masę, która spłynęła z ryb i polej nią po wierzchu, tak, aby ryby pokryte były maksymalnie masą majonezową.

4. W tym czasie kromki bagietki skrop olejem i oprósz ziołami prowansalskimi.

5. Piekarnij nagrzej do 180 stopni. Wstaw blaszkę z grzankami i piecz ok. 15 minut.

6. Na patelni rozgrzej olej, ułóż obtoczonę masą majonezową pstrągi i smaż ok. 5-7 minut z każdej ze stron.

7. Po odwróceniu na drugą stronę dodatkową polej marynatą, która pozostała na talerzu, przykryj pokrywką i smaż kolejny 5-7 minut.

8. Podawaj gorącę odrazu z patelni. Obok podaj chrupiące grzanki.

9. Udekoruj kawałkami cytryny i koperkiem.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Wrapy z szynką

4 os. średnie

Czytaj

Wrapy z szynką

4 os. średnie

Kremowa pasta z fasoli

wielu łatwe

Czytaj

Kremowa pasta z fasoli

wielu łatwe

Sposób na zbyt miękkie pomidory


Czytaj

Sposób na zbyt miękkie pomidory

PORADA

Makaron na zielono

4 os. łatwe

Czytaj

Makaron na zielono

4 os. łatwe

Sałatka warstwowa gyros

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka warstwowa gyros

wielu łatwe

Czy jajko jest aby świeże?


Na głębokie przemyślenia

Czytaj

Czy jajko jest aby świeże?

PORADA

Sałatka „co się nawinie”

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka „co się nawinie”

wielu łatwe

Drożdzowe bułeczki z szynką

wielu trudne

Czytaj

Drożdzowe bułeczki z szynką

wielu trudne

Pieczony łosoś w sosie majonezowo-chrzanowym

4 os. łatwe

Czytaj

Pieczony łosoś w sosie majonezowo-chrzanowym

4 os. łatwe

Sałatka śledziowo – buraczkowa

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka śledziowo – buraczkowa

wielu łatwe

Na następną okazję...