Pstrągi smażone w majonezowych koszulkach


poziom
średnie

dla ilu?
2 os.

czas

Składniki

  • 2 pstrągi wypatroszone i wyfiletowane
  • 1 jajko
  • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta przyprawy do ryb
  • 1/2 cytryny
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • sól do smaku
  • 4 - 6 kromek bagietki
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Produkty użyte w przepisie:

Pstrągi smażone w majonezowych koszulkach

1. Ryby oprósz w środku i na zewnątrz pieprzem, solą i przyprawą do ryb. Odstaw w chłodne miejsce na ok. 30 minut.

2. Na większy talerz wbij jajko, lekko roztrzep go widelcem, następnie odaj mąkę ziemnaczaną, jogurt i majonez. Dokładnie wymieszaj aż wszystkie składniki się połączą i powstanie masa o konsystencji ciasta naleśnikowego. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

3. Do masy włóż ryby, obtocz je w masie i odstaw na parę minut.  Zbierz z talerza masę, która spłynęła z ryb i polej nią po wierzchu, tak, aby ryby pokryte były maksymalnie masą majonezową.

4. W tym czasie kromki bagietki skrop olejem i oprósz ziołami prowansalskimi.

5. Piekarnij nagrzej do 180 stopni. Wstaw blaszkę z grzankami i piecz ok. 15 minut.

6. Na patelni rozgrzej olej, ułóż obtoczonę masą majonezową pstrągi i smaż ok. 5-7 minut z każdej ze stron.

7. Po odwróceniu na drugą stronę dodatkową polej marynatą, która pozostała na talerzu, przykryj pokrywką i smaż kolejny 5-7 minut.

8. Podawaj gorącę odrazu z patelni. Obok podaj chrupiące grzanki.

9. Udekoruj kawałkami cytryny i koperkiem.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Kurczak zapiekany w pomidorach

4 os. średnie

Czytaj

Kurczak zapiekany w pomidorach

4 os. średnie

Pieczony łosoś w sosie majonezowo-chrzanowym

4 os. łatwe

Czytaj

Pieczony łosoś w sosie majonezowo-chrzanowym

4 os. łatwe

Sałatka z kabanosem

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka z kabanosem

wielu łatwe

Warzywa dłużej świeże


Na zielono

Czytaj

Warzywa dłużej świeże

PORADA

Drożdżówki

4 os. trudne

Czytaj

Drożdżówki

4 os. trudne

Ciasto pięknie wypieczone


Na przeprosiny

Czytaj

Ciasto pięknie wypieczone

PORADA

Majonezowa babka z żurawiną i kokosem

wielu średnie

Czytaj

Majonezowa babka z żurawiną i kokosem

wielu średnie

Sałatka śledziowo – buraczkowa

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka śledziowo – buraczkowa

wielu łatwe

Sposób na zbyt miękkie pomidory


Czytaj

Sposób na zbyt miękkie pomidory

PORADA

Jajka faszerowane z roszponką i pistacjami

2 os. łatwe

Czytaj

Jajka faszerowane z roszponką i pistacjami

2 os. łatwe

Na następną okazję...