Pyszna Lazania


poziom
trudne

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 1 opakowanie lazanii
  • 15-20 dag sera żółtego typu Parmezan
  • 310 ml Majonezu Kieleckiego
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 mała kajzerka
  • 4 łyżki mleka
  • kilka gałązek bazylii
  • 1 słoik sosu Bolońskiego
  • olej
  • sól, pieprz

Produkty użyte w przepisie:

Pyszna Lazania

1. Przygotuj mięso mielone.

2. Kajzerkę namocz w wodzie, następnie odciśnij i dodaj do mięsa.

3. Dodaj 4 łyżki mleka, drobno posiekaną bazylię, sól, pieprz i dokładnie wszystko wymieszaj na jednolitą masę.

4. Platy lazani podgotuj ok 1 minutę w wodzie – każdy płat gotować osobno.

5. Podgotowany płat lazani połóż na talerzu do przestygnięcia, następnie posmaruj z jednej strony majonezem, posyp parmezanem i połóż mięso mielone.

6. Każdy płat zwiń w rulonik i ułóż w natuszczonej olejem brytfance.

7. Każdy rulonik połóż jeden obok drugiego i posmaruj delikatnie olejem (inaczej posklejaja się do siebie). Gdy wszystkie płaty lazani są już zwinięte posmaruj cieniutko sosem Bolońskim ze słoika.

8. Brytfanne przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika nastawionego na temperaturę 180 stopni. Po ok. 25 minutach pieczenia wyciągnij lazanie, ściągnij całkowicie folię aluminiową i zalej resztą sosu ze słoika.

9. Piecz bez przykrycia ok. 20 minut.
10. Wyłóż lazanie na talerz i udekoruj liściem bazylii.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Sałatka Cezar z jajkiem

3 os. średnie

Czytaj

Sałatka Cezar z jajkiem

3 os. średnie

Sałatka ryżowa z mango i szynką

3 os. łatwe

Czytaj

Sałatka ryżowa z mango i szynką

3 os. łatwe

Tort jarzynowy z piersią z kurczaka

wielu średnie

Czytaj

Tort jarzynowy z piersią z kurczaka

wielu średnie

Sałatka śledziowa

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka śledziowa

wielu łatwe

Sajgonki po kielecku

4 os. średnie

Czytaj

Sajgonki po kielecku

4 os. średnie

Tuńczykowa tarta z majonezowym pazurem

4 os. trudne

Czytaj

Tuńczykowa tarta z majonezowym pazurem

4 os. trudne

Pieczony łosoś w sosie majonezowo-chrzanowym

4 os. łatwe

Czytaj

Pieczony łosoś w sosie majonezowo-chrzanowym

4 os. łatwe

Sakiewki z serem pleśniowym zapiekane w sosie śmietanowym

wielu trudne

Czytaj

Sakiewki z serem pleśniowym zapiekane w sosie śmietanowym

wielu trudne

Minitorciki wątróbkowe

wielu łatwe

Czytaj

Minitorciki wątróbkowe

wielu łatwe

Domowe chipsy ziemniaczane po kielecku

wielu średnie

Czytaj

Domowe chipsy ziemniaczane po kielecku

wielu średnie

Na następną okazję...