Pyszna Lazania


poziom
trudne

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 1 opakowanie lazanii
  • 15-20 dag sera żółtego typu Parmezan
  • 310 ml Majonezu Kieleckiego
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 mała kajzerka
  • 4 łyżki mleka
  • kilka gałązek bazylii
  • 1 słoik sosu Bolońskiego
  • olej
  • sól, pieprz

Produkty użyte w przepisie:

Pyszna Lazania

1. Przygotuj mięso mielone.

2. Kajzerkę namocz w wodzie, następnie odciśnij i dodaj do mięsa.

3. Dodaj 4 łyżki mleka, drobno posiekaną bazylię, sól, pieprz i dokładnie wszystko wymieszaj na jednolitą masę.

4. Platy lazani podgotuj ok 1 minutę w wodzie – każdy płat gotować osobno.

5. Podgotowany płat lazani połóż na talerzu do przestygnięcia, następnie posmaruj z jednej strony majonezem, posyp parmezanem i połóż mięso mielone.

6. Każdy płat zwiń w rulonik i ułóż w natuszczonej olejem brytfance.

7. Każdy rulonik połóż jeden obok drugiego i posmaruj delikatnie olejem (inaczej posklejaja się do siebie). Gdy wszystkie płaty lazani są już zwinięte posmaruj cieniutko sosem Bolońskim ze słoika.

8. Brytfanne przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika nastawionego na temperaturę 180 stopni. Po ok. 25 minutach pieczenia wyciągnij lazanie, ściągnij całkowicie folię aluminiową i zalej resztą sosu ze słoika.

9. Piecz bez przykrycia ok. 20 minut.
10. Wyłóż lazanie na talerz i udekoruj liściem bazylii.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Pyszne masło smakowe


Na imprezę

Czytaj

Pyszne masło smakowe

PORADA

Cytrynowa babka majonezowa

wielu średnie

Czytaj

Cytrynowa babka majonezowa

wielu średnie

Siekane kotleciki drobiowe z warzywami

4 os. średnie

Czytaj

Siekane kotleciki drobiowe z warzywami

4 os. średnie

Kanapkowy żaglowiec

1 os. łatwe

Czytaj

Kanapkowy żaglowiec

1 os. łatwe

Jajka faszerowane z roszponką i pistacjami

2 os. łatwe

Czytaj

Jajka faszerowane z roszponką i pistacjami

2 os. łatwe

Stek w musztardowej marynacie

4 os. łatwe

Czytaj

Stek w musztardowej marynacie

4 os. łatwe

Pałki w marynacie musztardowo-miodowej

4 os. średnie

Czytaj

Pałki w marynacie musztardowo-miodowej

4 os. średnie

Babka majonezowo – czekoladowa

wielu średnie

Czytaj

Babka majonezowo – czekoladowa

wielu średnie

Jogurtowiec na majonezowym cieście

wielu średnie

Czytaj

Jogurtowiec na majonezowym cieście

wielu średnie

Drożdzowe bułeczki z szynką

wielu trudne

Czytaj

Drożdzowe bułeczki z szynką

wielu trudne

Na następną okazję...