Pyszna Lazania


poziom
trudne

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 1 opakowanie lazanii
  • 15-20 dag sera żółtego typu Parmezan
  • 310 ml Majonezu Kieleckiego
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 mała kajzerka
  • 4 łyżki mleka
  • kilka gałązek bazylii
  • 1 słoik sosu Bolońskiego
  • olej
  • sól, pieprz

Produkty użyte w przepisie:

Pyszna Lazania

1. Przygotuj mięso mielone.

2. Kajzerkę namocz w wodzie, następnie odciśnij i dodaj do mięsa.

3. Dodaj 4 łyżki mleka, drobno posiekaną bazylię, sól, pieprz i dokładnie wszystko wymieszaj na jednolitą masę.

4. Platy lazani podgotuj ok 1 minutę w wodzie – każdy płat gotować osobno.

5. Podgotowany płat lazani połóż na talerzu do przestygnięcia, następnie posmaruj z jednej strony majonezem, posyp parmezanem i połóż mięso mielone.

6. Każdy płat zwiń w rulonik i ułóż w natuszczonej olejem brytfance.

7. Każdy rulonik połóż jeden obok drugiego i posmaruj delikatnie olejem (inaczej posklejaja się do siebie). Gdy wszystkie płaty lazani są już zwinięte posmaruj cieniutko sosem Bolońskim ze słoika.

8. Brytfanne przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika nastawionego na temperaturę 180 stopni. Po ok. 25 minutach pieczenia wyciągnij lazanie, ściągnij całkowicie folię aluminiową i zalej resztą sosu ze słoika.

9. Piecz bez przykrycia ok. 20 minut.
10. Wyłóż lazanie na talerz i udekoruj liściem bazylii.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Tuńczykowa tarta z majonezowym pazurem

4 os. trudne

Czytaj

Tuńczykowa tarta z majonezowym pazurem

4 os. trudne

Sałatka cytrusowa z octem

2 os. łatwe

Czytaj

Sałatka cytrusowa z octem

2 os. łatwe

Szybka sałatka „co pod ręką”

wielu łatwe

Czytaj

Szybka sałatka „co pod ręką”

wielu łatwe

Rolada majonezowa z kurczakiem

4 os. średnie

Czytaj

Rolada majonezowa z kurczakiem

4 os. średnie

Babka czekoladowa bez cukru na majonezie

wielu łatwe

Czytaj

Babka czekoladowa bez cukru na majonezie

wielu łatwe

Kruche rożki z czarnym i białym sezamem

wielu trudne

Czytaj

Kruche rożki z czarnym i białym sezamem

wielu trudne

Ciasto Kiwi

wielu trudne

Czytaj

Ciasto Kiwi

wielu trudne

Jajka faszerowane z roszponką i pistacjami

2 os. łatwe

Czytaj

Jajka faszerowane z roszponką i pistacjami

2 os. łatwe

Taca smaków z dipami

wielu łatwe

Czytaj

Taca smaków z dipami

wielu łatwe

Naturalnie kolorowe pisanki


Na Wielkanoc

Czytaj

Naturalnie kolorowe pisanki

PORADA

Na następną okazję...