Sajgonki po kielecku


poziom
średnie

dla ilu?
4 os.

czas

Składniki

  • 20 - 25 arkuszy papieru ryżowego
  • 150 g makaronu ryżowego
  • 1 średni ogórek zielony
  • 1 marchewka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 awokado
  • sok z cytryny lub limonki
  • garść rukoli
  • 1/2 szklanki listków świeżej mięty
  • Sos Kielecki cygański, curry, kanapkowy

Produkty użyte w przepisie:

Sajgonki po kielecku

 

 

Przygotowanie

1

Obierz ogórka i marchewkę, następnie pokrój warzywa w słupki, zaś paprykę w wąskie paseczki.

2

Awokado pokrój w paski i skrop sokiem z cytryny lub limonki.

3

Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź. Po osuszeniu wyłóż do dużej miski.

4

Każdy arkusz papieru ryżowego namocz w gorącej wodzie przez ok. 15 sekund.

5

Na środek arkusza połóż trochę makaronu, warzyw, awokado, rukoli i mięty.

6

Zwiń arkusz z nadzieniem jak krokieta. Podobnie zrób z kolejnymi sajgonkami.

7

Sajgonki ułóż na desce i podawaj z sosami do maczania.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Ciasto pięknie wypieczone


Na przeprosiny

Czytaj

Ciasto pięknie wypieczone

PORADA

Babka majonezowa

wielu średnie

Czytaj

Babka majonezowa

wielu średnie

Rolada majonezowa z kurczakiem

4 os. średnie

Czytaj

Rolada majonezowa z kurczakiem

4 os. średnie

Kanapkowy żaglowiec

1 os. łatwe

Czytaj

Kanapkowy żaglowiec

1 os. łatwe

Drożdżówki

4 os. trudne

Czytaj

Drożdżówki

4 os. trudne

Sposób na zbyt miękkie pomidory


Czytaj

Sposób na zbyt miękkie pomidory

PORADA

Warzywa dłużej świeże


Na zielono

Czytaj

Warzywa dłużej świeże

PORADA

Sałatka pieczarkowa

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka pieczarkowa

wielu łatwe

Majonezowe ciasto

wielu średnie

Czytaj

Majonezowe ciasto

wielu średnie

Babka majonezowa waniliowo – kakaowa

wielu średnie

Czytaj

Babka majonezowa waniliowo – kakaowa

wielu średnie

Na następną okazję...