Sajgonki po kielecku


poziom
średnie

dla ilu?
4 os.

czas

Składniki

  • 20 - 25 arkuszy papieru ryżowego
  • 150 g makaronu ryżowego
  • 1 średni ogórek zielony
  • 1 marchewka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 awokado
  • sok z cytryny lub limonki
  • garść rukoli
  • 1/2 szklanki listków świeżej mięty
  • Sos Kielecki cygański, curry, kanapkowy

Produkty użyte w przepisie:

Sajgonki po kielecku

 

 

Przygotowanie

1

Obierz ogórka i marchewkę, następnie pokrój warzywa w słupki, zaś paprykę w wąskie paseczki.

2

Awokado pokrój w paski i skrop sokiem z cytryny lub limonki.

3

Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź. Po osuszeniu wyłóż do dużej miski.

4

Każdy arkusz papieru ryżowego namocz w gorącej wodzie przez ok. 15 sekund.

5

Na środek arkusza połóż trochę makaronu, warzyw, awokado, rukoli i mięty.

6

Zwiń arkusz z nadzieniem jak krokieta. Podobnie zrób z kolejnymi sajgonkami.

7

Sajgonki ułóż na desce i podawaj z sosami do maczania.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Sałatka orientalna

4 os. łatwe

Czytaj

Sałatka orientalna

4 os. łatwe

Sałatkowy tort kanapkowy

wielu średnie

Czytaj

Sałatkowy tort kanapkowy

wielu średnie

Czekoladowe ciasto majonezowe z malinami

wielu średnie

Czytaj

Czekoladowe ciasto majonezowe z malinami

wielu średnie

Wege burgery

2 os. średnie

Czytaj

Wege burgery

2 os. średnie

Tort jarzynowy z piersią z kurczaka

wielu średnie

Czytaj

Tort jarzynowy z piersią z kurczaka

wielu średnie

Pieczony łosoś w sosie majonezowo-chrzanowym

4 os. łatwe

Czytaj

Pieczony łosoś w sosie majonezowo-chrzanowym

4 os. łatwe

Pyszne masło smakowe


Na imprezę

Czytaj

Pyszne masło smakowe

PORADA

Pyszna Lazania

wielu trudne

Czytaj

Pyszna Lazania

wielu trudne

Żurek kielecki

wielu średnie

Czytaj

Żurek kielecki

wielu średnie

Warzywa dłużej świeże


Na zielono

Czytaj

Warzywa dłużej świeże

PORADA

Na następną okazję...