Sajgonki po kielecku


poziom
średnie

dla ilu?
4 os.

czas

Składniki

  • 20 - 25 arkuszy papieru ryżowego
  • 150 g makaronu ryżowego
  • 1 średni ogórek zielony
  • 1 marchewka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 awokado
  • sok z cytryny lub limonki
  • garść rukoli
  • 1/2 szklanki listków świeżej mięty
  • Sos Kielecki cygański, curry, kanapkowy

Produkty użyte w przepisie:

Sajgonki po kielecku

 

 

Przygotowanie

1

Obierz ogórka i marchewkę, następnie pokrój warzywa w słupki, zaś paprykę w wąskie paseczki.

2

Awokado pokrój w paski i skrop sokiem z cytryny lub limonki.

3

Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź. Po osuszeniu wyłóż do dużej miski.

4

Każdy arkusz papieru ryżowego namocz w gorącej wodzie przez ok. 15 sekund.

5

Na środek arkusza połóż trochę makaronu, warzyw, awokado, rukoli i mięty.

6

Zwiń arkusz z nadzieniem jak krokieta. Podobnie zrób z kolejnymi sajgonkami.

7

Sajgonki ułóż na desce i podawaj z sosami do maczania.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

By ser nie kleił się do tarki


Czytaj

By ser nie kleił się do tarki

PORADA

Żurek kielecki

wielu średnie

Czytaj

Żurek kielecki

wielu średnie

Baba piaskowa z majonezem

wielu średnie

Czytaj

Baba piaskowa z majonezem

wielu średnie

Pyszna Lazania

wielu trudne

Czytaj

Pyszna Lazania

wielu trudne

Babka majonezowa waniliowo – kakaowa

wielu średnie

Czytaj

Babka majonezowa waniliowo – kakaowa

wielu średnie

Naturalnie kolorowe pisanki


Na Wielkanoc

Czytaj

Naturalnie kolorowe pisanki

PORADA

Minitorciki wątróbkowe

wielu łatwe

Czytaj

Minitorciki wątróbkowe

wielu łatwe

Czyszczenie ryb z łusek


Czytaj

Czyszczenie ryb z łusek

PORADA

Fantazyjny talerz


Na kinderbal

Czytaj

Fantazyjny talerz

PORADA

Sałatka Waldorf na bogato

4 os. łatwe

Czytaj

Sałatka Waldorf na bogato

4 os. łatwe

Na następną okazję...