Sajgonki po kielecku


poziom
średnie

dla ilu?
4 os.

czas

Składniki

  • 20 - 25 arkuszy papieru ryżowego
  • 150 g makaronu ryżowego
  • 1 średni ogórek zielony
  • 1 marchewka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 awokado
  • sok z cytryny lub limonki
  • garść rukoli
  • 1/2 szklanki listków świeżej mięty
  • Sos Kielecki cygański, curry, kanapkowy

Produkty użyte w przepisie:

Sajgonki po kielecku

 

 

Przygotowanie

1

Obierz ogórka i marchewkę, następnie pokrój warzywa w słupki, zaś paprykę w wąskie paseczki.

2

Awokado pokrój w paski i skrop sokiem z cytryny lub limonki.

3

Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź. Po osuszeniu wyłóż do dużej miski.

4

Każdy arkusz papieru ryżowego namocz w gorącej wodzie przez ok. 15 sekund.

5

Na środek arkusza połóż trochę makaronu, warzyw, awokado, rukoli i mięty.

6

Zwiń arkusz z nadzieniem jak krokieta. Podobnie zrób z kolejnymi sajgonkami.

7

Sajgonki ułóż na desce i podawaj z sosami do maczania.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Tortilla z kurczakiem po kielecku

2 os. średnie

Czytaj

Tortilla z kurczakiem po kielecku

2 os. średnie

Tarta z masą jajeczną i roszponką

2 os. łatwe

Czytaj

Tarta z masą jajeczną i roszponką

2 os. łatwe

Minitorciki wątróbkowe

wielu łatwe

Czytaj

Minitorciki wątróbkowe

wielu łatwe

Zapiekanka brokułowa z majonezem

4 os. łatwe

Czytaj

Zapiekanka brokułowa z majonezem

4 os. łatwe

Kieleckie hot-dogi

wielu łatwe

Czytaj

Kieleckie hot-dogi

wielu łatwe

Torcik kanapkowy

4 os. łatwe

Czytaj

Torcik kanapkowy

4 os. łatwe

Makaron na zielono

4 os. łatwe

Czytaj

Makaron na zielono

4 os. łatwe

Pyszne masło smakowe


Na imprezę

Czytaj

Pyszne masło smakowe

PORADA

Domowy przecier pomidorowy

wielu łatwe

Czytaj

Domowy przecier pomidorowy

wielu łatwe

Mini hamburgery

4 os. łatwe

Czytaj

Mini hamburgery

4 os. łatwe

Na następną okazję...