Sakiewki z serem pleśniowym zapiekane w sosie śmietanowym


poziom
trudne

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 6 porcji schabu
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1 brokuł
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżka ajwaru
  • 4 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 100 g sera pleśniowego
  • 10 dkg żółtego sera
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów
  • 10 ząbków czosnku
  • 2 cebule czerwone
  • 10 dkg pistacji
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • pieprz ziołowy
  • papryka słodka
  • pieprz czarny
  • majeranek
  • pieprz cytrynowy
  • sól

Produkty użyte w przepisie:

Sakiewki z serem pleśniowym zapiekane w sosie śmietanowym

1. Brokuła ugotuj w osolonej wodzie.

2. Mięso umyj, rozbij tłuczkiem na cienkie plastry. Natrzyj przyprawami z dodatkiem jedej łyżki ajwaru i odłóż do lodówki na noc.

3. Ser pleśniowy oraz suszone pomidory pokrój w kostkę. Dodaj starty na tarce ser żółty, ziarna słonecznika, pokruszone pistacje i przypraw do smaku pieprzem cytrynowym oraz solą.

4. Wszystkie składniki farszu dokładnie połącz i wyłóż na mięso w takiej ilości, aby brzegi mięsa można było uformować w sakiewki i związać sznurkiem.

5. Śmietanę połącz z majonezem, bulionem, przyprawami, wylej na dno naczynia i ułóż kolejno sakiewki. Wolne przestrzenie wypełnij cebulą pociętą w ćwiartki – całymi ząbkami czosnku oraz wcześniej ugotowanym brokułem..

6. Pieczemu około 1-2 godzin.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Sposób na zbyt miękkie pomidory


Czytaj

Sposób na zbyt miękkie pomidory

PORADA

Kanapkowy żaglowiec

1 os. łatwe

Czytaj

Kanapkowy żaglowiec

1 os. łatwe

Pieczony pstrąg z ziołami

2 os. łatwe

Czytaj

Pieczony pstrąg z ziołami

2 os. łatwe

Jogurtowiec na majonezowym cieście

wielu średnie

Czytaj

Jogurtowiec na majonezowym cieście

wielu średnie

Taca smaków z dipami

wielu łatwe

Czytaj

Taca smaków z dipami

wielu łatwe

Łosoś, szparagi i pieczone ziemniaczki

2 os. średnie

Czytaj

Łosoś, szparagi i pieczone ziemniaczki

2 os. średnie

Baba piaskowa z majonezem

wielu średnie

Czytaj

Baba piaskowa z majonezem

wielu średnie

Aromatyczne mięso z grilla


Na wypad za miasto

Czytaj

Aromatyczne mięso z grilla

PORADA

Tuńczykowa tarta z majonezowym pazurem

4 os. trudne

Czytaj

Tuńczykowa tarta z majonezowym pazurem

4 os. trudne

Filety z kurczaka pod majonezową pierzynką

2 os. średnie

Czytaj

Filety z kurczaka pod majonezową pierzynką

2 os. średnie

Na następną okazję...