Śledź z rzodkiewką i porem


poziom
łatwe

dla ilu?
4 os.

czas

Składniki

  • 4 płaty śledzia solnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka Majonezu Kieleckiego
  • 1/2 łyżeczki Chrzanu Luksusowego
  • por (biała część)
  • 1 jabłko
  • pęczek rzodkiewki
  • sól
  • szczypiorek do dekoracji

Produkty użyte w przepisie:

Śledź z rzodkiewką i porem

Przygotowanie

1

Śledzie wymoczyć w wodzie

2

Pokroić i skropić sokiem z cytryny.

3

Odstawić na godzinę.

4

Jogurt naturalny, majonez i chrzan wymieszać z cukrem i szczyptą soli, dodać kilka kropel soku z cytryny.

5

Jabłko obrać, zetrzeć na tarce (duże oczka)

6

Rzodkiewkę zetrzeć, por drobno pokroić, dodać kilka kropel z soku cytryny (1/3 rzodkiewki i pora odłożyć do dekoracji).

7

Całość połączyć z sosem i dodać śledzie.

8

Przełożyć do naczynia, a wierzch obsypać rzodkiewką, porem i ewentualnie szczypiorkiem.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Niepękające skorupki jajek


Na dzień dobry

Czytaj

Niepękające skorupki jajek

PORADA

Minisałatka koktajlowa

4 os. łatwe

Czytaj

Minisałatka koktajlowa

4 os. łatwe

Tarta z masą jajeczną i roszponką

2 os. łatwe

Czytaj

Tarta z masą jajeczną i roszponką

2 os. łatwe

Piernik na majonezie

wielu średnie

Czytaj

Piernik na majonezie

wielu średnie

Sałatka z ananasem i porem

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka z ananasem i porem

wielu łatwe

Dip jabłkowo – cebulowy

wielu łatwe

Czytaj

Dip jabłkowo – cebulowy

wielu łatwe

Roladki serowe

wielu łatwe

Czytaj

Roladki serowe

wielu łatwe

Kiszone cytryny

wielu łatwe

Czytaj

Kiszone cytryny

wielu łatwe

Sałatka palce lizać

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka palce lizać

wielu łatwe

Roladki czosnkowo – koperkowe na warzywach

2 os. łatwe

Czytaj

Roladki czosnkowo – koperkowe na warzywach

2 os. łatwe

Na następną okazję...