Stek w musztardowej marynacie


poziom
łatwe

dla ilu?
4 os.

czas

Składniki

  • 4 steki z polędwicy lub antrykotu wołowego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 5 łyżeczek Musztardy Kieleckiej grillowej
  • pęczek szparagów zielonych
  • 1/2 kostki masła
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek rozmarynu

Produkty użyte w przepisie:

Stek w musztardowej marynacie

Przygotowanie

1

Z oleju i musztardy przygotuj marynatę.

2

Dobrze obtłuczone steki zanurz w marynacie i odstaw na minimum godzinę. Im dłużej poleżą w zaprawie, tym lepszy smak.

3

W tzw. międzyczasie możesz przygotować szparagi. Dobrze je umyj i odetnij twarde końcówki przy podstawie. Następnie gotuj 15-20 minut w garnku parowym lub parowarze.

4

Ugotowane szparagi podsmaż chwilę na maśle.

5

Przygotuj drugą patelnię, grillową do smażenia steków. Pędzelkiem do ciasta rozsmaruj trochę masła na jej żeberkach. Steki smaż ok. 2-3 minuty z każdej ze stron. Dodaj gałązki rozmarynu dla uzyskania bogatego ziołowego aromatu.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Domowy przecier pomidorowy

wielu łatwe

Czytaj

Domowy przecier pomidorowy

wielu łatwe

Sałatka śledziowa

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka śledziowa

wielu łatwe

Kielecka kieszonka

wielu łatwe

Czytaj

Kielecka kieszonka

wielu łatwe

Sałatka Colesław

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka Colesław

wielu łatwe

Sałatka w kształcie marchewki

wielu trudne

Czytaj

Sałatka w kształcie marchewki

wielu trudne

Piernik na majonezie

wielu średnie

Czytaj

Piernik na majonezie

wielu średnie

Sałatka cytrusowa z octem

2 os. łatwe

Czytaj

Sałatka cytrusowa z octem

2 os. łatwe

Majonezowy sękacz

wielu trudne

Czytaj

Majonezowy sękacz

wielu trudne

Żurek kielecki

wielu średnie

Czytaj

Żurek kielecki

wielu średnie

Sałatka pieczarkowa

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka pieczarkowa

wielu łatwe

Na następną okazję...