Stek w musztardowej marynacie


poziom
łatwe

dla ilu?
4 os.

czas

Składniki

  • 4 steki z polędwicy lub antrykotu wołowego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 5 łyżeczek Musztardy Kieleckiej grillowej
  • pęczek szparagów zielonych
  • 1/2 kostki masła
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek rozmarynu

Produkty użyte w przepisie:

Stek w musztardowej marynacie

Przygotowanie

1

Z oleju i musztardy przygotuj marynatę.

2

Dobrze obtłuczone steki zanurz w marynacie i odstaw na minimum godzinę. Im dłużej poleżą w zaprawie, tym lepszy smak.

3

W tzw. międzyczasie możesz przygotować szparagi. Dobrze je umyj i odetnij twarde końcówki przy podstawie. Następnie gotuj 15-20 minut w garnku parowym lub parowarze.

4

Ugotowane szparagi podsmaż chwilę na maśle.

5

Przygotuj drugą patelnię, grillową do smażenia steków. Pędzelkiem do ciasta rozsmaruj trochę masła na jej żeberkach. Steki smaż ok. 2-3 minuty z każdej ze stron. Dodaj gałązki rozmarynu dla uzyskania bogatego ziołowego aromatu.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Pieczony łosoś w sosie majonezowo-chrzanowym

4 os. łatwe

Czytaj

Pieczony łosoś w sosie majonezowo-chrzanowym

4 os. łatwe

Kurczak zapiekany w pomidorach

4 os. średnie

Czytaj

Kurczak zapiekany w pomidorach

4 os. średnie

Ketchupowe eksperymenty


Na chwilę dla siebie

Czytaj

Ketchupowe eksperymenty

PORADA

Naturalnie kolorowe pisanki


Na Wielkanoc

Czytaj

Naturalnie kolorowe pisanki

PORADA

Pyszna Lazania

wielu trudne

Czytaj

Pyszna Lazania

wielu trudne

Kiszone cytryny

wielu łatwe

Czytaj

Kiszone cytryny

wielu łatwe

Minitorciki wątróbkowe

wielu łatwe

Czytaj

Minitorciki wątróbkowe

wielu łatwe

Aksamitna pomidorowa

4 os. łatwe

Czytaj

Aksamitna pomidorowa

4 os. łatwe

Schab pod pieczarkowo – majonezową pierzynką

4 os. średnie

Czytaj

Schab pod pieczarkowo – majonezową pierzynką

4 os. średnie

Tarta z masą jajeczną i roszponką

2 os. łatwe

Czytaj

Tarta z masą jajeczną i roszponką

2 os. łatwe

Na następną okazję...