Stek w musztardowej marynacie


poziom
łatwe

dla ilu?
4 os.

czas

Składniki

  • 4 steki z polędwicy lub antrykotu wołowego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 5 łyżeczek Musztardy Kieleckiej grillowej
  • pęczek szparagów zielonych
  • 1/2 kostki masła
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek rozmarynu

Produkty użyte w przepisie:

Stek w musztardowej marynacie

Przygotowanie

1

Z oleju i musztardy przygotuj marynatę.

2

Dobrze obtłuczone steki zanurz w marynacie i odstaw na minimum godzinę. Im dłużej poleżą w zaprawie, tym lepszy smak.

3

W tzw. międzyczasie możesz przygotować szparagi. Dobrze je umyj i odetnij twarde końcówki przy podstawie. Następnie gotuj 15-20 minut w garnku parowym lub parowarze.

4

Ugotowane szparagi podsmaż chwilę na maśle.

5

Przygotuj drugą patelnię, grillową do smażenia steków. Pędzelkiem do ciasta rozsmaruj trochę masła na jej żeberkach. Steki smaż ok. 2-3 minuty z każdej ze stron. Dodaj gałązki rozmarynu dla uzyskania bogatego ziołowego aromatu.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Aromatyczna puszysta babka

wielu trudne

Czytaj

Aromatyczna puszysta babka

wielu trudne

Zakręcone bułeczki ze szpinakiem

wielu trudne

Czytaj

Zakręcone bułeczki ze szpinakiem

wielu trudne

Sałatkowo – tostowy torcik

wielu średnie

Czytaj

Sałatkowo – tostowy torcik

wielu średnie

Minisałatka nowalijkowa

wielu łatwe

Czytaj

Minisałatka nowalijkowa

wielu łatwe

Sałatka Colesław

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka Colesław

wielu łatwe

Pięknie obrane jajko


Na Wielkanoc

Czytaj

Pięknie obrane jajko

PORADA

Sałatkowy tort kanapkowy

wielu średnie

Czytaj

Sałatkowy tort kanapkowy

wielu średnie

Filety z kurczaka pod majonezową pierzynką

2 os. średnie

Czytaj

Filety z kurczaka pod majonezową pierzynką

2 os. średnie

Majonezowe łabędzie

wielu średnie

Czytaj

Majonezowe łabędzie

wielu średnie

Kanapkowy żaglowiec

1 os. łatwe

Czytaj

Kanapkowy żaglowiec

1 os. łatwe

Na następną okazję...