Stek w musztardowej marynacie


poziom
łatwe

dla ilu?
4 os.

czas

Składniki

  • 4 steki z polędwicy lub antrykotu wołowego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 5 łyżeczek Musztardy Kieleckiej grillowej
  • pęczek szparagów zielonych
  • 1/2 kostki masła
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek rozmarynu

Produkty użyte w przepisie:

Stek w musztardowej marynacie

Przygotowanie

1

Z oleju i musztardy przygotuj marynatę.

2

Dobrze obtłuczone steki zanurz w marynacie i odstaw na minimum godzinę. Im dłużej poleżą w zaprawie, tym lepszy smak.

3

W tzw. międzyczasie możesz przygotować szparagi. Dobrze je umyj i odetnij twarde końcówki przy podstawie. Następnie gotuj 15-20 minut w garnku parowym lub parowarze.

4

Ugotowane szparagi podsmaż chwilę na maśle.

5

Przygotuj drugą patelnię, grillową do smażenia steków. Pędzelkiem do ciasta rozsmaruj trochę masła na jej żeberkach. Steki smaż ok. 2-3 minuty z każdej ze stron. Dodaj gałązki rozmarynu dla uzyskania bogatego ziołowego aromatu.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Sajgonki po kielecku

4 os. średnie

Czytaj

Sajgonki po kielecku

4 os. średnie

Majonezowe ciasto

wielu średnie

Czytaj

Majonezowe ciasto

wielu średnie

Tort wątróbkowo – majonezowy

wielu średnie

Czytaj

Tort wątróbkowo – majonezowy

wielu średnie

Bakłażany z kielecką duszą

wielu łatwe

Czytaj

Bakłażany z kielecką duszą

wielu łatwe

Sałatka orientalna

4 os. łatwe

Czytaj

Sałatka orientalna

4 os. łatwe

Wypasione kanapki

2 os. łatwe

Czytaj

Wypasione kanapki

2 os. łatwe

Sałatka z tuńczykiem

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka z tuńczykiem

wielu łatwe

Aromatyczne mięso z grilla


Na wypad za miasto

Czytaj

Aromatyczne mięso z grilla

PORADA

Sałatka warstwowa

wielu średnie

Czytaj

Sałatka warstwowa

wielu średnie

Tortilla z kurczakiem po kielecku

2 os. średnie

Czytaj

Tortilla z kurczakiem po kielecku

2 os. średnie

Na następną okazję...