Tarta z masą jajeczną i roszponką


poziom
łatwe

dla ilu?
2 os.

czas

Ciasto

  • 125 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Farsz

  • 2 jajka
  • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 5 g roszponki
  • 2 łyżki śmietanki słodkiej
  • 40 g sera żółtego
  • papryka słodka
  • sól

Produkty użyte w przepisie:

Tarta z masą jajeczną i roszponką

Przygotowanie

1

Ciasto na tartę zanieść, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tarty. Nakłuć widelcem i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 10 min.

2

W trakcie pieczenia ciasta przygotować farsz: wymieszać jajka, majonez i śmietankę. Dodać roszponkę. Posolić do smaku.

3

Masę wylać na podpieczony spód, oprószyć słodką papryką

4

Piec około 10 minut.

5

Tartę podawać ciepłą muśniętą Majonezem Kieleckim.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Sałatka palce lizać

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka palce lizać

wielu łatwe

Pałki w marynacie musztardowo-miodowej

4 os. średnie

Czytaj

Pałki w marynacie musztardowo-miodowej

4 os. średnie

Kielecka kieszonka

wielu łatwe

Czytaj

Kielecka kieszonka

wielu łatwe

Zakręcone bułeczki ze szpinakiem

wielu trudne

Czytaj

Zakręcone bułeczki ze szpinakiem

wielu trudne

Pasta z tuńczyka podawana na grzankach

4 os. łatwe

Czytaj

Pasta z tuńczyka podawana na grzankach

4 os. łatwe

Oryginalna sałatka wielkanocna

4 os. łatwe

Czytaj

Oryginalna sałatka wielkanocna

4 os. łatwe

Pyszne masło smakowe


Na imprezę

Czytaj

Pyszne masło smakowe

PORADA

Zapiekanka gyros

3 os. łatwe

Czytaj

Zapiekanka gyros

3 os. łatwe

Tarta z masą jajeczną i roszponką

2 os. łatwe

Czytaj

Tarta z masą jajeczną i roszponką

2 os. łatwe

Kiszone cytryny

wielu łatwe

Czytaj

Kiszone cytryny

wielu łatwe

Na następną okazję...