Tarta z masą jajeczną i roszponką


poziom
łatwe

dla ilu?
2 os.

czas

Ciasto

  • 125 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Farsz

  • 2 jajka
  • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 5 g roszponki
  • 2 łyżki śmietanki słodkiej
  • 40 g sera żółtego
  • papryka słodka
  • sól

Produkty użyte w przepisie:

Tarta z masą jajeczną i roszponką

Przygotowanie

1

Ciasto na tartę zanieść, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tarty. Nakłuć widelcem i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 10 min.

2

W trakcie pieczenia ciasta przygotować farsz: wymieszać jajka, majonez i śmietankę. Dodać roszponkę. Posolić do smaku.

3

Masę wylać na podpieczony spód, oprószyć słodką papryką

4

Piec około 10 minut.

5

Tartę podawać ciepłą muśniętą Majonezem Kieleckim.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Jajka faszerowane z roszponką i pistacjami

2 os. łatwe

Czytaj

Jajka faszerowane z roszponką i pistacjami

2 os. łatwe

Pstrągi smażone w majonezowych koszulkach

2 os. średnie

Czytaj

Pstrągi smażone w majonezowych koszulkach

2 os. średnie

Czyszczenie ryb z łusek


Czytaj

Czyszczenie ryb z łusek

PORADA

Baba piaskowa z majonezem

wielu średnie

Czytaj

Baba piaskowa z majonezem

wielu średnie

Ciasto pięknie wypieczone


Na przeprosiny

Czytaj

Ciasto pięknie wypieczone

PORADA

Stek w musztardowej marynacie

4 os. łatwe

Czytaj

Stek w musztardowej marynacie

4 os. łatwe

Roladki serowe

wielu łatwe

Czytaj

Roladki serowe

wielu łatwe

Jak łatwo obrać pomidora


Na raz i dwa

Czytaj

Jak łatwo obrać pomidora

PORADA

Minitorciki wątróbkowe

wielu łatwe

Czytaj

Minitorciki wątróbkowe

wielu łatwe

Tort jarzynowy z piersią z kurczaka

wielu średnie

Czytaj

Tort jarzynowy z piersią z kurczaka

wielu średnie

Na następną okazję...