Tarta z masą jajeczną i roszponką


poziom
łatwe

dla ilu?
2 os.

czas

Ciasto

  • 125 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Farsz

  • 2 jajka
  • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 5 g roszponki
  • 2 łyżki śmietanki słodkiej
  • 40 g sera żółtego
  • papryka słodka
  • sól

Produkty użyte w przepisie:

Tarta z masą jajeczną i roszponką

Przygotowanie

1

Ciasto na tartę zanieść, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tarty. Nakłuć widelcem i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 10 min.

2

W trakcie pieczenia ciasta przygotować farsz: wymieszać jajka, majonez i śmietankę. Dodać roszponkę. Posolić do smaku.

3

Masę wylać na podpieczony spód, oprószyć słodką papryką

4

Piec około 10 minut.

5

Tartę podawać ciepłą muśniętą Majonezem Kieleckim.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Kielecka kieszonka

wielu łatwe

Czytaj

Kielecka kieszonka

wielu łatwe

Czyszczenie ryb z łusek


Czytaj

Czyszczenie ryb z łusek

PORADA

Drożdżówki

4 os. trudne

Czytaj

Drożdżówki

4 os. trudne

Ciasto Kiwi

wielu trudne

Czytaj

Ciasto Kiwi

wielu trudne

Minisałatka koktajlowa

4 os. łatwe

Czytaj

Minisałatka koktajlowa

4 os. łatwe

Sałatka wiosenna z fetą

1 os. łatwe

Czytaj

Sałatka wiosenna z fetą

1 os. łatwe

Parówkowe serduszka

2 os. łatwe

Czytaj

Parówkowe serduszka

2 os. łatwe

Cytrynowa babka majonezowa

wielu średnie

Czytaj

Cytrynowa babka majonezowa

wielu średnie

Szybka sałatka „co pod ręką”

wielu łatwe

Czytaj

Szybka sałatka „co pod ręką”

wielu łatwe

Kanapkowy żaglowiec

1 os. łatwe

Czytaj

Kanapkowy żaglowiec

1 os. łatwe

Na następną okazję...