Wypasione kanapki


poziom
łatwe

dla ilu?
2 os.

czas

Kanapki

  • 150 g ulubionej szynki
  • parę liści zielonej sałaty
  • pół bochenka chleba
  • 1 czerwona cebula
  • kilka pomidorków koktajlowych

Gucamole

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól
  • parę listków świeżej bazylii

Produkty użyte w przepisie:

Wypasione kanapki

Przygotowanie

1

Pieczywo i szynkę pokrój dokładnie tak, jak lubisz. Może być dość cienko, może być też bardzo grubo.

2

Jako dodatki wykorzystaj sałatę, pokrojoną w krążki cebulę i majonez, musztardę lub sos curry. Spróbuj zrobić kanapki co najmniej „dwupoziomowe”.

3

Pora przygotować guacamole. Umyj dobrze awokado, przekrój na pół i usuń pestkę.

4

Łyżką wydrąż miąższ i rozgnieć go dokładnie, aż powstanie pasta. Możesz też zmiksować miąższ w robocie kuchennym lub malakserze.

5

Dodaj do pasty sok z limonki, sól i wyciśnięty czosnek. Całość dokładnie wymieszaj i nałóż na kromki chleba, dekorując listkami bazylii.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Sałata zawsze świeża


Na wiosnę

Czytaj

Sałata zawsze świeża

PORADA

Parówkowe serduszka

2 os. łatwe

Czytaj

Parówkowe serduszka

2 os. łatwe

Sałatka pieczarkowa

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka pieczarkowa

wielu łatwe

Baba piaskowa z majonezem

wielu średnie

Czytaj

Baba piaskowa z majonezem

wielu średnie

Tortilla z kurczakiem po kielecku

2 os. średnie

Czytaj

Tortilla z kurczakiem po kielecku

2 os. średnie

Wiosenna pasta z sezamem

4 os. łatwe

Czytaj

Wiosenna pasta z sezamem

4 os. łatwe

Sposób na zbyt miękkie pomidory


Czytaj

Sposób na zbyt miękkie pomidory

PORADA

Cebula bez łez


Na dobry humor

Czytaj

Cebula bez łez

PORADA

Pstrąg łososiowy z sosem majonezowo – koperkowym

2 os. łatwe

Czytaj

Pstrąg łososiowy z sosem majonezowo – koperkowym

2 os. łatwe

Marmurkowe babeczki z Majonezem

wielu średnie

Czytaj

Marmurkowe babeczki z Majonezem

wielu średnie

Na następną okazję...