Zakręcone bułeczki ze szpinakiem


poziom
trudne

dla ilu?
wielu

czas

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 3,5 g suchych drożdży
  • 50 g roztopionego masła
  • 250 ml letniego mleka
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Farsz

  • 400 g mrożonego szpinaku (brykietu)
  • 100 g sera feta
  • 4 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Produkty użyte w przepisie:

Zakręcone bułeczki ze szpinakiem

1. Drożdże rozpuść w letnim mleku, dodaj cukier, przykryj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie do misku wsyp przesiekaną mąke, sól, dodaj masło i zaczyn. Przy pomocy miksera wyrabiamy głądkie i lśniące ciasto.

2. Ciasto podziel na 12 części, uformuj z nich kulki, przykryj i poczekaj 30 minut. W międzyczasie zamrożony szpinak wsyp na patelnię i odparuj na małym ogniu.

3. Dodaj podsmażony czosnek, oliwę, popierz, posól i chwilę podsmaż. Odstaw do wystygnięcia.

4. Fetę rozgnieć widelcem, dodaj majonez i wymieszaj ze szpinakiem.
5. Po upływie 30 minut każdą kulkę wałkujemy na pasek o dł. ok. 20 cm. Na pasku ułóż farsz i roluj ciasto.
6. Bułeczki włóż do formy na miffinym, przykryj i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

7. Każdą bułeczkę pomaluj roztrzepanym jajkiej i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 20 minut.

 

 

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Niepękające skorupki jajek


Na dzień dobry

Czytaj

Niepękające skorupki jajek

PORADA

Czekoladowe ciasto majonezowe z malinami

wielu średnie

Czytaj

Czekoladowe ciasto majonezowe z malinami

wielu średnie

Śledź z rzodkiewką i porem

4 os. łatwe

Czytaj

Śledź z rzodkiewką i porem

4 os. łatwe

Stek w musztardowej marynacie

4 os. łatwe

Czytaj

Stek w musztardowej marynacie

4 os. łatwe

Kiszone cytryny

wielu łatwe

Czytaj

Kiszone cytryny

wielu łatwe

Łatwe otwieranie słoików


Na męskie spotkanie

Czytaj

Łatwe otwieranie słoików

PORADA

Pyszne gastrodyzjaki


Na randkę

Czytaj

Pyszne gastrodyzjaki

PORADA

Babka majonezowa

wielu średnie

Czytaj

Babka majonezowa

wielu średnie

Konfitura z czerwonej cebuli

wielu łatwe

Czytaj

Konfitura z czerwonej cebuli

wielu łatwe

Czy jajko jest aby świeże?


Na głębokie przemyślenia

Czytaj

Czy jajko jest aby świeże?

PORADA

Na następną okazję...