Zapiekanka gyros


poziom
łatwe

dla ilu?
3 os.

czas

Składniki

  • 100 g ryżu
  • 2 filety z kurczaka
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 opakowania przyprawy gyros
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • czerwona papryka
  • 200 g sera żółtego
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 1/2 Ketchupu Kieleckiego pikantnego Extra
  • natka pietruszki do posypania

Produkty użyte w przepisie:

Zapiekanka gyros

Przygotowanie

1

Ryż ugotuj na sypko.

2

Kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Mięso dopraw przyprawą gyros.

3

Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj mięso i usmaż. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek.

4

Ogórki i paprykę pokrój w kostkę.

5

W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami: połowę ryżu posmarowaną cienką warstwą Majonezu Kieleckiego oraz polaną Ketchupem Kieleckim pikantnym Extra, następnie rozsypać warstwę ogórków i papryki, posypać startym serem, na to położyć kurczaka oraz resztę  ryżu. Całość polać Ketchupem Kieleckim pikantnym Extra i posypać serem. Zapiekankę zapiekać pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podawać posypaną nutką pietruszki.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Minisałatka nowalijkowa

wielu łatwe

Czytaj

Minisałatka nowalijkowa

wielu łatwe

Sałatka palce lizać

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka palce lizać

wielu łatwe

Ekspresowa sałatka serowo-ananasowa

wielu łatwe

Czytaj

Ekspresowa sałatka serowo-ananasowa

wielu łatwe

Sałatka Colesław

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka Colesław

wielu łatwe

Wypasione kanapki

2 os. łatwe

Czytaj

Wypasione kanapki

2 os. łatwe

Pieczony pstrąg z ziołami

2 os. łatwe

Czytaj

Pieczony pstrąg z ziołami

2 os. łatwe

Sałatka warstwowa

wielu średnie

Czytaj

Sałatka warstwowa

wielu średnie

Czy jajko jest aby świeże?


Na głębokie przemyślenia

Czytaj

Czy jajko jest aby świeże?

PORADA

Sałata zawsze świeża


Na wiosnę

Czytaj

Sałata zawsze świeża

PORADA

Majonezowa babka z kandyzowanymi skórkami

wielu średnie

Czytaj

Majonezowa babka z kandyzowanymi skórkami

wielu średnie

Na następną okazję...