Żurek kielecki


poziom
średnie

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 2 litry bulionu
  • 1 duża cebula
  • 2 szklanki zakwasu żytniego
  • 80 g wędzonego boczku
  • 300 g białej kiełbasy
  • 2 łyżki Chrzanu Luksusowego
  • Kilka suszonych grzybów
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 150 g śmietany 36%
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki majeranku
  • Łyżeczka kminku
  • Sól czosnkowa
  • Pieprz

Produkty użyte w przepisie:

Żurek kielecki

Przygotowanie

1

Suszone grzyby umyj i wymocz w wodzie przez około pół godziny.

2

Przeciętą na pół cebulę podsmaż na patelni z obu stron na złoty kolor.

3

Przełóż cebulę do garnka podgrzanego bulionu i dodaj odsączone grzyby.

4

Po zagotowaniu dodaj białą kiełbasę i boczek.

5

 

Po kwadransie gotowania wyjmij kiełbasę i gotuj wywar przez kolejne 25 minut.

6

Następnie dodaj 2 łyżki Chrzanu Luksusowego, przyprawy i zagotuj. Pod koniec gotowania zabiel żurek śmietaną.

7

Na talerzach umieść pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz ćwiartki jajek, zalej gorącym żurkiem.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Niepękające skorupki jajek


Na dzień dobry

Czytaj

Niepękające skorupki jajek

PORADA

Sałatka pieczarkowa

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka pieczarkowa

wielu łatwe

Wrapy z szynką

4 os. średnie

Czytaj

Wrapy z szynką

4 os. średnie

Wege burgery

2 os. średnie

Czytaj

Wege burgery

2 os. średnie

Rolada majonezowa z kurczakiem

4 os. średnie

Czytaj

Rolada majonezowa z kurczakiem

4 os. średnie

Pyszna Lazania

wielu trudne

Czytaj

Pyszna Lazania

wielu trudne

Pyszne ciasto na pierogi


Czytaj

Pyszne ciasto na pierogi

PORADA

Wiosenne roladki kieleckie

3 os. średnie

Czytaj

Wiosenne roladki kieleckie

3 os. średnie

Ciasto Kiwi

wielu trudne

Czytaj

Ciasto Kiwi

wielu trudne

Piernik na majonezie

wielu średnie

Czytaj

Piernik na majonezie

wielu średnie

Na następną okazję...