Żurek kielecki


poziom
średnie

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 2 litry bulionu
  • 1 duża cebula
  • 2 szklanki zakwasu żytniego
  • 80 g wędzonego boczku
  • 300 g białej kiełbasy
  • 2 łyżki Chrzanu Luksusowego
  • Kilka suszonych grzybów
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 150 g śmietany 36%
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki majeranku
  • Łyżeczka kminku
  • Sól czosnkowa
  • Pieprz

Produkty użyte w przepisie:

Żurek kielecki

Przygotowanie

1

Suszone grzyby umyj i wymocz w wodzie przez około pół godziny.

2

Przeciętą na pół cebulę podsmaż na patelni z obu stron na złoty kolor.

3

Przełóż cebulę do garnka podgrzanego bulionu i dodaj odsączone grzyby.

4

Po zagotowaniu dodaj białą kiełbasę i boczek.

5

 

Po kwadransie gotowania wyjmij kiełbasę i gotuj wywar przez kolejne 25 minut.

6

Następnie dodaj 2 łyżki Chrzanu Luksusowego, przyprawy i zagotuj. Pod koniec gotowania zabiel żurek śmietaną.

7

Na talerzach umieść pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz ćwiartki jajek, zalej gorącym żurkiem.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Wrapy z szynką

4 os. średnie

Czytaj

Wrapy z szynką

4 os. średnie

Bakłażany z kielecką duszą

wielu łatwe

Czytaj

Bakłażany z kielecką duszą

wielu łatwe

Żeberka na ostro

4 os. średnie

Czytaj

Żeberka na ostro

4 os. średnie

Sałatka nie-papka


Na sałatkowe szaleństwo

Czytaj

Sałatka nie-papka

PORADA

Jak łatwo obrać pomidora


Na raz i dwa

Czytaj

Jak łatwo obrać pomidora

PORADA

Bezglutenowa cytrynowa babka majonezowa

wielu średnie

Czytaj

Bezglutenowa cytrynowa babka majonezowa

wielu średnie

Sałata zawsze świeża


Na wiosnę

Czytaj

Sałata zawsze świeża

PORADA

Rosyjska sałatka śledziowa

4 os. łatwe

Czytaj

Rosyjska sałatka śledziowa

4 os. łatwe

Rolada serowo – drobiowa z majonezem

wielu średnie

Czytaj

Rolada serowo – drobiowa z majonezem

wielu średnie

Czy jajko jest aby świeże?


Na głębokie przemyślenia

Czytaj

Czy jajko jest aby świeże?

PORADA

Na następną okazję...