Żurek kielecki


poziom
średnie

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 2 litry bulionu
  • 1 duża cebula
  • 2 szklanki zakwasu żytniego
  • 80 g wędzonego boczku
  • 300 g białej kiełbasy
  • 2 łyżki Chrzanu Luksusowego
  • Kilka suszonych grzybów
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 150 g śmietany 36%
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki majeranku
  • Łyżeczka kminku
  • Sól czosnkowa
  • Pieprz

Produkty użyte w przepisie:

Żurek kielecki

Przygotowanie

1

Suszone grzyby umyj i wymocz w wodzie przez około pół godziny.

2

Przeciętą na pół cebulę podsmaż na patelni z obu stron na złoty kolor.

3

Przełóż cebulę do garnka podgrzanego bulionu i dodaj odsączone grzyby.

4

Po zagotowaniu dodaj białą kiełbasę i boczek.

5

 

Po kwadransie gotowania wyjmij kiełbasę i gotuj wywar przez kolejne 25 minut.

6

Następnie dodaj 2 łyżki Chrzanu Luksusowego, przyprawy i zagotuj. Pod koniec gotowania zabiel żurek śmietaną.

7

Na talerzach umieść pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz ćwiartki jajek, zalej gorącym żurkiem.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Sałatka palce lizać

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka palce lizać

wielu łatwe

Sałatka orientalna

4 os. łatwe

Czytaj

Sałatka orientalna

4 os. łatwe

Sałatka w kształcie marchewki

wielu trudne

Czytaj

Sałatka w kształcie marchewki

wielu trudne

Smażenie ryb bez przykrego zapachu


Na pływająco

Czytaj

Smażenie ryb bez przykrego zapachu

PORADA

Sałatka warstwowa gyros

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka warstwowa gyros

wielu łatwe

Pałki w marynacie musztardowo-miodowej

4 os. średnie

Czytaj

Pałki w marynacie musztardowo-miodowej

4 os. średnie

Fantazyjny talerz


Na kinderbal

Czytaj

Fantazyjny talerz

PORADA

Sałatka wiosenna z fetą

1 os. łatwe

Czytaj

Sałatka wiosenna z fetą

1 os. łatwe

Niepękające skorupki jajek


Na dzień dobry

Czytaj

Niepękające skorupki jajek

PORADA

Szybka sałatka „co pod ręką”

wielu łatwe

Czytaj

Szybka sałatka „co pod ręką”

wielu łatwe

Na następną okazję...