Kurczak z porem i marchewką w glazurze majonezowej
poziom
trudne
dla ilu?
wielu
czas
Składniki
- 1,5 kg kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- papryka słodka
- sól, pieprz
- czosnek granulowany
Farsz marchewkowo - porowy
- 2 średnie marchewki
- 15 dag pora
- 3 łyżki Majonezu Kieleckiego z czosnkiem
- sól, pieprz
Farsz mięsny
- 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- przyprawa do mięsa mielonego
- sól, pieprz
- ostra papryka
Glazura majonezowa
- 1 czubata łyżka Majonezu Kieleckiego
- 2 łyżeczki przyprawy pikantnej do kurczaka
Kurczak z porem i marchewką w glazurze majonezowej
1. Kurczaka umyj, osusz i wytnij kości, natrzyj przyprawą do kurczaka. Odstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
2. farsz marchewkowo – porowy: marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, pora pokrój w półplasterki, dodaj majonez, przypraw i dokładnie wymieszaj.
3. Farsz mięsny: cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki na farsz przełóż do miski, przypraw i dokładnie wymieszaj.
4. Glazura majonezowa: składniki wymieszaj.
5. Kurczaka rozłóż, ułóż farsz mięsny oraz marchewkowo – porowy. Zszyj nicią kuchenną, zwiaż nóżki.
Przygotowaną glazurą wysmaruj kurczaka, ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej niewielką ilością wody. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 80-90 minut.
Podczas pieczenia uważaj, aby kurczak zbyt mocno się nie spiekł, można przykyć folią aluminiową.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.