Aromatyczna puszysta babka


poziom
trudne

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 4 jajka
  • 4 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g gotowej masy makowej (lub nasączonego w mleku maku)

Krem

  • 250 g serka mascarpone + 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z pieczonych buraków

Produkty użyte w przepisie:

Aromatyczna puszysta babka

1.Białka ubijamy mikserem na puszystą pianę – pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie dodajemy żółtka, masę makową, ekstrakt z wanilii, przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz majonez. Za pomocą szpatułki (mikser już odkładamy) dokładnie mieszamy ciasto do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do natłuszczonej silikonowej formy.

2.Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 45 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i czekamy, aż ostygnie na kratce cukierniczej

3. KREM: ser mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy sok z buraków i mieszamy. Krem przekładamy na ostudzone ciasto. Babkę dekorujemy świeżymi kwiatami lub listkami.

*w przypadku wypieku babek polecam skorzystać z formy silikonowej – ciasto bez trudu odchodzi od brzegu i zachowuje ładny kształt.

4. Białka ubijamy mikserem na puszystą pianę – pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie dodajemy żółtka, masę makową, ekstrakt z wanilii, przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz majonez.

5. Nietypowy dodatek w postaci majonezu stanowi zamiennik masła/oleju i sprawia, że ciasto po upieczeniu jest bardziej pulchne.

6. Krem nakładamy dopiero, gdy ciasto się ostudzi.  Krem na bazie serka mascarpone i soku z pieczonych buraków przekładamy na ostudzone ciasto. Babkę dekorujemy świeżymi kwiatami lub listkami.

 

Wykonanie: makecookingeasier.pl

 

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Kanapkowy żaglowiec

1 os. łatwe

Czytaj

Kanapkowy żaglowiec

1 os. łatwe

Sałatka cytrusowa z octem

2 os. łatwe

Czytaj

Sałatka cytrusowa z octem

2 os. łatwe

Kurczak z porem i marchewką w glazurze majonezowej

wielu trudne

Czytaj

Kurczak z porem i marchewką w glazurze majonezowej

wielu trudne

Pstrąg łososiowy z sosem majonezowo – koperkowym

2 os. łatwe

Czytaj

Pstrąg łososiowy z sosem majonezowo – koperkowym

2 os. łatwe

Tacosy z sosem śliwkowym

2 os. łatwe

Czytaj

Tacosy z sosem śliwkowym

2 os. łatwe

Dip jabłkowo – cebulowy

wielu łatwe

Czytaj

Dip jabłkowo – cebulowy

wielu łatwe

Cebula bez łez


Na dobry humor

Czytaj

Cebula bez łez

PORADA

Babka majonezowa

wielu średnie

Czytaj

Babka majonezowa

wielu średnie

Sałatka śledziowo – buraczkowa

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka śledziowo – buraczkowa

wielu łatwe

Sałatka z selerem naciowym

4 os. łatwe

Czytaj

Sałatka z selerem naciowym

4 os. łatwe

Na następną okazję...