Żurek kielecki


poziom
średnie

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 2 litry bulionu
  • 1 duża cebula
  • 2 szklanki zakwasu żytniego
  • 80 g wędzonego boczku
  • 300 g białej kiełbasy
  • 2 łyżki Chrzanu Luksusowego
  • Kilka suszonych grzybów
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 150 g śmietany 36%
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki majeranku
  • Łyżeczka kminku
  • Sól czosnkowa
  • Pieprz

Produkty użyte w przepisie:

Żurek kielecki

Przygotowanie

1

Suszone grzyby umyj i wymocz w wodzie przez około pół godziny.

2

Przeciętą na pół cebulę podsmaż na patelni z obu stron na złoty kolor.

3

Przełóż cebulę do garnka podgrzanego bulionu i dodaj odsączone grzyby.

4

Po zagotowaniu dodaj białą kiełbasę i boczek.

5

 

Po kwadransie gotowania wyjmij kiełbasę i gotuj wywar przez kolejne 25 minut.

6

Następnie dodaj 2 łyżki Chrzanu Luksusowego, przyprawy i zagotuj. Pod koniec gotowania zabiel żurek śmietaną.

7

Na talerzach umieść pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz ćwiartki jajek, zalej gorącym żurkiem.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Aksamitna pomidorowa

4 os. łatwe

Czytaj

Aksamitna pomidorowa

4 os. łatwe

Sałatkowo – tostowy torcik

wielu średnie

Czytaj

Sałatkowo – tostowy torcik

wielu średnie

Oryginalna sałatka wielkanocna

4 os. łatwe

Czytaj

Oryginalna sałatka wielkanocna

4 os. łatwe

Szybka sałatka „co pod ręką”

wielu łatwe

Czytaj

Szybka sałatka „co pod ręką”

wielu łatwe

Babka majonezowa

wielu średnie

Czytaj

Babka majonezowa

wielu średnie

Sałatka Waldorf na bogato

4 os. łatwe

Czytaj

Sałatka Waldorf na bogato

4 os. łatwe

Minisałatka nowalijkowa

wielu łatwe

Czytaj

Minisałatka nowalijkowa

wielu łatwe

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

3 os. średnie

Czytaj

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

3 os. średnie

Bakłażany z kielecką duszą

wielu łatwe

Czytaj

Bakłażany z kielecką duszą

wielu łatwe

Czy jajko jest aby świeże?


Na głębokie przemyślenia

Czytaj

Czy jajko jest aby świeże?

PORADA

Na następną okazję...