Żurek kielecki
poziom
średnie
dla ilu?
wielu
czas
Składniki
- 2 litry bulionu
- 1 duża cebula
- 2 szklanki zakwasu żytniego
- 80 g wędzonego boczku
- 300 g białej kiełbasy
- 2 łyżki Chrzanu Luksusowego
- Kilka suszonych grzybów
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 150 g śmietany 36%
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki majeranku
- Łyżeczka kminku
- Sól czosnkowa
- Pieprz
Żurek kielecki
Przygotowanie
1
Suszone grzyby umyj i wymocz w wodzie przez około pół godziny.
2
Przeciętą na pół cebulę podsmaż na patelni z obu stron na złoty kolor.
3
Przełóż cebulę do garnka podgrzanego bulionu i dodaj odsączone grzyby.
4
Po zagotowaniu dodaj białą kiełbasę i boczek.
5
Po kwadransie gotowania wyjmij kiełbasę i gotuj wywar przez kolejne 25 minut.
6
Następnie dodaj 2 łyżki Chrzanu Luksusowego, przyprawy i zagotuj. Pod koniec gotowania zabiel żurek śmietaną.
7
Na talerzach umieść pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz ćwiartki jajek, zalej gorącym żurkiem.