Żurek kielecki


poziom
średnie

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 2 litry bulionu
  • 1 duża cebula
  • 2 szklanki zakwasu żytniego
  • 80 g wędzonego boczku
  • 300 g białej kiełbasy
  • 2 łyżki Chrzanu Luksusowego
  • Kilka suszonych grzybów
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 150 g śmietany 36%
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki majeranku
  • Łyżeczka kminku
  • Sól czosnkowa
  • Pieprz

Produkty użyte w przepisie:

Żurek kielecki

Przygotowanie

1

Suszone grzyby umyj i wymocz w wodzie przez około pół godziny.

2

Przeciętą na pół cebulę podsmaż na patelni z obu stron na złoty kolor.

3

Przełóż cebulę do garnka podgrzanego bulionu i dodaj odsączone grzyby.

4

Po zagotowaniu dodaj białą kiełbasę i boczek.

5

 

Po kwadransie gotowania wyjmij kiełbasę i gotuj wywar przez kolejne 25 minut.

6

Następnie dodaj 2 łyżki Chrzanu Luksusowego, przyprawy i zagotuj. Pod koniec gotowania zabiel żurek śmietaną.

7

Na talerzach umieść pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz ćwiartki jajek, zalej gorącym żurkiem.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Cytrynowa babka majonezowa

wielu średnie

Czytaj

Cytrynowa babka majonezowa

wielu średnie

Sałatka warstwowa

wielu średnie

Czytaj

Sałatka warstwowa

wielu średnie

Jajka faszerowane z roszponką i pistacjami

2 os. łatwe

Czytaj

Jajka faszerowane z roszponką i pistacjami

2 os. łatwe

Sałatka śledziowa

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka śledziowa

wielu łatwe

Naturalnie kolorowe pisanki


Na Wielkanoc

Czytaj

Naturalnie kolorowe pisanki

PORADA

Łatwe zbieranie tłuszczu


Na rodzinne chwile

Czytaj

Łatwe zbieranie tłuszczu

PORADA

Dip jabłkowo – cebulowy

wielu łatwe

Czytaj

Dip jabłkowo – cebulowy

wielu łatwe

Roladki serowe

wielu łatwe

Czytaj

Roladki serowe

wielu łatwe

Aksamitna pomidorowa

4 os. łatwe

Czytaj

Aksamitna pomidorowa

4 os. łatwe

Dyniowe muffiny z majonezem

wielu średnie

Czytaj

Dyniowe muffiny z majonezem

wielu średnie

Na następną okazję...