Kanapkowy żaglowiec
poziom
łatwe
dla ilu?
1 os.
czas
Składniki
- bułka pszenna
- ciemne pieczywo
- kilka plasterków żółtego sera
- kilka plasterków żółtego sera
- kilka czarnych oliwek
- ½ zielonego ogórka
- Ketchup Kielecki
Kanapkowy żaglowiec
Tak naprawdę tylko od Twojej fantazji zależy, jakich składników użyjesz i co z nich wyczarujesz. Np. dla swojego dziecka-niejadka lub osoby, której zechcesz o poranku poprawić humor. Po prostu baw się, a na pewno wyjdzie pysznie!
Przygotowanie
1
Bułkę przekrój tak, aby uzyskać półkolisty „kadłub”. Z kromki ciemnego pieczywa wyczaruj dwa trójkątne „żagle” i posmaruj je cienką warstwą masła.
2
Na kromki nałóż żółty ser lub chudą szynkę. Wytnij kształty pasujące do kromek.
3
Rzodkiewkę pokrój w plasterki, które następnie wykorzystaj jako okienka w kadłubie. Ketchupem udekoruj zaś „żagle”.
4
Wykorzystaj do ozdoby talerza warzywa – oliwki i ogórki. Z przeciętych na pół krążków oliwek ułóż „mewy”, a z ogórków „fale”. Z plasterka żółtego sera wytnij „słońce”.