Babka majonezowo – czekoladowa


poziom
średnie

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 4 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 2,5 łyżki dowolnego dżemu
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka sody

Polewa

  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 100 g śmietanki 30%

Produkty użyte w przepisie:

Babka majonezowo – czekoladowa

1.Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

2.Do miski dajemy majonez, dżem, jajka, cukier, kakao i wszystko miksujemy.

3.Następnie dodajemy mąkę i miksujemy. Do mleka wsypujemy sodę i dokładnie mieszamy. Wlewamy do pozostałych składników i ponownie wszystko miksujemy. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni (góra-dół; bez termoobiegu) i pieczemy przez ok. 45 min.

4. Gdy ciasto wystygnie robimy polewę. W kąpieli wodnej podgrzewamy śmietankę i wrzucamy czekoladę. Cały czas mieszając rozpuszczamy czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści polewamy nią ciasto i dekorujemy.

Smacznego.

 

Wykonanie: przepisyjoli.com

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Niepękające skorupki jajek


Na dzień dobry

Czytaj

Niepękające skorupki jajek

PORADA

Sałatka wiosenna z fetą

1 os. łatwe

Czytaj

Sałatka wiosenna z fetą

1 os. łatwe

Sałatka Waldorf na bogato

4 os. łatwe

Czytaj

Sałatka Waldorf na bogato

4 os. łatwe

Żurek kielecki

wielu średnie

Czytaj

Żurek kielecki

wielu średnie

Babka majonezowa

wielu średnie

Czytaj

Babka majonezowa

wielu średnie

Sałatka Colesław

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka Colesław

wielu łatwe

Wiosenne roladki kieleckie

3 os. średnie

Czytaj

Wiosenne roladki kieleckie

3 os. średnie

Jogurtowiec na majonezowym cieście

wielu średnie

Czytaj

Jogurtowiec na majonezowym cieście

wielu średnie

Pieczony pstrąg z ziołami

2 os. łatwe

Czytaj

Pieczony pstrąg z ziołami

2 os. łatwe

Sajgonki po kielecku

4 os. średnie

Czytaj

Sajgonki po kielecku

4 os. średnie

Na następną okazję...