Babka majonezowo – czekoladowa


poziom
średnie

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 4 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 2,5 łyżki dowolnego dżemu
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka sody

Polewa

  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 100 g śmietanki 30%

Produkty użyte w przepisie:

Babka majonezowo – czekoladowa

1.Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

2.Do miski dajemy majonez, dżem, jajka, cukier, kakao i wszystko miksujemy.

3.Następnie dodajemy mąkę i miksujemy. Do mleka wsypujemy sodę i dokładnie mieszamy. Wlewamy do pozostałych składników i ponownie wszystko miksujemy. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni (góra-dół; bez termoobiegu) i pieczemy przez ok. 45 min.

4. Gdy ciasto wystygnie robimy polewę. W kąpieli wodnej podgrzewamy śmietankę i wrzucamy czekoladę. Cały czas mieszając rozpuszczamy czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści polewamy nią ciasto i dekorujemy.

Smacznego.

 

Wykonanie: przepisyjoli.com

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Babka majonezowa

wielu średnie

Czytaj

Babka majonezowa

wielu średnie

Drożdzowe bułeczki z szynką

wielu trudne

Czytaj

Drożdzowe bułeczki z szynką

wielu trudne

Czekoladowe ciasto majonezowe z malinami

wielu średnie

Czytaj

Czekoladowe ciasto majonezowe z malinami

wielu średnie

Tuńczykowa tarta z majonezowym pazurem

4 os. trudne

Czytaj

Tuńczykowa tarta z majonezowym pazurem

4 os. trudne

Pyszne masło smakowe


Na imprezę

Czytaj

Pyszne masło smakowe

PORADA

Majonezowe łabędzie

wielu średnie

Czytaj

Majonezowe łabędzie

wielu średnie

Warzywa dłużej świeże


Na zielono

Czytaj

Warzywa dłużej świeże

PORADA

Aromatyczne mięso z grilla


Na wypad za miasto

Czytaj

Aromatyczne mięso z grilla

PORADA

Sałatka z ananasem i porem

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka z ananasem i porem

wielu łatwe

Kielecka kieszonka

wielu łatwe

Czytaj

Kielecka kieszonka

wielu łatwe

Na następną okazję...