Babka majonezowo – czekoladowa


poziom
średnie

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 4 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 2,5 łyżki dowolnego dżemu
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka sody

Polewa

  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 100 g śmietanki 30%

Produkty użyte w przepisie:

Babka majonezowo – czekoladowa

1.Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

2.Do miski dajemy majonez, dżem, jajka, cukier, kakao i wszystko miksujemy.

3.Następnie dodajemy mąkę i miksujemy. Do mleka wsypujemy sodę i dokładnie mieszamy. Wlewamy do pozostałych składników i ponownie wszystko miksujemy. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni (góra-dół; bez termoobiegu) i pieczemy przez ok. 45 min.

4. Gdy ciasto wystygnie robimy polewę. W kąpieli wodnej podgrzewamy śmietankę i wrzucamy czekoladę. Cały czas mieszając rozpuszczamy czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści polewamy nią ciasto i dekorujemy.

Smacznego.

 

Wykonanie: przepisyjoli.com

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Jogurtowiec na majonezowym cieście

wielu średnie

Czytaj

Jogurtowiec na majonezowym cieście

wielu średnie

Wege burgery

2 os. średnie

Czytaj

Wege burgery

2 os. średnie

Dyniowe muffiny z majonezem

wielu średnie

Czytaj

Dyniowe muffiny z majonezem

wielu średnie

Domowy przecier pomidorowy

wielu łatwe

Czytaj

Domowy przecier pomidorowy

wielu łatwe

Sajgonki po kielecku

4 os. średnie

Czytaj

Sajgonki po kielecku

4 os. średnie

Cebula bez łez


Na dobry humor

Czytaj

Cebula bez łez

PORADA

Tacosy z sosem śliwkowym

2 os. łatwe

Czytaj

Tacosy z sosem śliwkowym

2 os. łatwe

Sałata zawsze świeża


Na wiosnę

Czytaj

Sałata zawsze świeża

PORADA

Rolada majonezowo – serowa

wielu średnie

Czytaj

Rolada majonezowo – serowa

wielu średnie

Minitorciki wątróbkowe

wielu łatwe

Czytaj

Minitorciki wątróbkowe

wielu łatwe

Na następną okazję...