Sajgonki po kielecku


poziom
średnie

dla ilu?
4 os.

czas

Składniki

  • 20 - 25 arkuszy papieru ryżowego
  • 150 g makaronu ryżowego
  • 1 średni ogórek zielony
  • 1 marchewka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 awokado
  • sok z cytryny lub limonki
  • garść rukoli
  • 1/2 szklanki listków świeżej mięty
  • Sos Kielecki cygański, curry, kanapkowy

Produkty użyte w przepisie:

Sajgonki po kielecku

 

 

Przygotowanie

1

Obierz ogórka i marchewkę, następnie pokrój warzywa w słupki, zaś paprykę w wąskie paseczki.

2

Awokado pokrój w paski i skrop sokiem z cytryny lub limonki.

3

Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź. Po osuszeniu wyłóż do dużej miski.

4

Każdy arkusz papieru ryżowego namocz w gorącej wodzie przez ok. 15 sekund.

5

Na środek arkusza połóż trochę makaronu, warzyw, awokado, rukoli i mięty.

6

Zwiń arkusz z nadzieniem jak krokieta. Podobnie zrób z kolejnymi sajgonkami.

7

Sajgonki ułóż na desce i podawaj z sosami do maczania.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Aromatyczna puszysta babka

wielu trudne

Czytaj

Aromatyczna puszysta babka

wielu trudne

Marmurkowe babeczki z Majonezem

wielu średnie

Czytaj

Marmurkowe babeczki z Majonezem

wielu średnie

Sposób na zbyt miękkie pomidory


Czytaj

Sposób na zbyt miękkie pomidory

PORADA

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

3 os. średnie

Czytaj

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

3 os. średnie

Sałatka pieczarkowa

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka pieczarkowa

wielu łatwe

Sałatka wiosenna z fetą

1 os. łatwe

Czytaj

Sałatka wiosenna z fetą

1 os. łatwe

Wrapy z szynką

4 os. średnie

Czytaj

Wrapy z szynką

4 os. średnie

Sajgonki po kielecku

4 os. średnie

Czytaj

Sajgonki po kielecku

4 os. średnie

Babka czekoladowa bez cukru na majonezie

wielu łatwe

Czytaj

Babka czekoladowa bez cukru na majonezie

wielu łatwe

Konfitura z czerwonej cebuli

wielu łatwe

Czytaj

Konfitura z czerwonej cebuli

wielu łatwe

Na następną okazję...