Drożdzowe bułeczki z szynką


poziom
trudne

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 3,5 g suchych drożdży
  • 50 g roztopionego masła
  • 250 ml letniego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Farsz

  • 100 g fety
  • 4 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 plastry szynki
  • posiekane listki bazylii tajskiej

Produkty użyte w przepisie:

Drożdzowe bułeczki z szynką

1. Drożdże rozpuść w letnim mleku, dodaj cukier, przykryj i odstaw na 15 minut.

2. Po tym czasie do miski wsyp przesianą mąkę, sól, dodaj masło i zaczyn. Przy pomocy miksera wyrób gładkie i lśniące ciasto. Miskę przykryj i odstaw na 60 minut.

3. Ciasto wyłóż na omączony blat, odgazuj i wywałkuj na prostokat o wymiarach 45*30 cm.

4. Fetę pokroj w kostkę, rozgnieć widelcem. Szynkę pokrój w paski. Na połowie ciasta rozsmaruj majonez, następnie ciasto posmaruj koncentratem. Można wymieszać majonez z koncentratem i tak przygotowaną masą posmarować ciasto.

5. na wierzchu ułóż plasterki szynki i pokruszoną fetę. Wszystko posyp posiekaną tajską bazylią.

6. Ciasto złóz na pół, czyli częśc ciasta bez farszu nałoż na lewa stronę ciasta. Ciasto lekko przyciśnij i ostrym nożem pokrój w paski o szerokości 1cm.

7. Paski delikatnie zwiń w rulon i odstaw na 30 minut. Po tym czasie posmaruj je roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Rolada majonezowo – serowa

wielu średnie

Czytaj

Rolada majonezowo – serowa

wielu średnie

Sałatkowy tort kanapkowy

wielu średnie

Czytaj

Sałatkowy tort kanapkowy

wielu średnie

Pieczony łosoś w sosie majonezowo-chrzanowym

4 os. łatwe

Czytaj

Pieczony łosoś w sosie majonezowo-chrzanowym

4 os. łatwe

Naturalnie kolorowe pisanki


Na Wielkanoc

Czytaj

Naturalnie kolorowe pisanki

PORADA

Sałatka z tuńczykiem

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka z tuńczykiem

wielu łatwe

Czy jajko jest aby świeże?


Na głębokie przemyślenia

Czytaj

Czy jajko jest aby świeże?

PORADA

Koreczki-klopsiki z musztardą

2 os. łatwe

Czytaj

Koreczki-klopsiki z musztardą

2 os. łatwe

Jak łatwo obrać pomidora


Na raz i dwa

Czytaj

Jak łatwo obrać pomidora

PORADA

Zakręcone bułeczki ze szpinakiem

wielu trudne

Czytaj

Zakręcone bułeczki ze szpinakiem

wielu trudne

Niepękające skorupki jajek


Na dzień dobry

Czytaj

Niepękające skorupki jajek

PORADA

Na następną okazję...