Drożdzowe bułeczki z szynką
poziom
trudne
dla ilu?
wielu
czas
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 3,5 g suchych drożdży
- 50 g roztopionego masła
- 250 ml letniego mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko do posmarowania ciasta
Farsz
- 100 g fety
- 4 łyżki Majonezu Kieleckiego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 plastry szynki
- posiekane listki bazylii tajskiej
Drożdzowe bułeczki z szynką
1. Drożdże rozpuść w letnim mleku, dodaj cukier, przykryj i odstaw na 15 minut.
2. Po tym czasie do miski wsyp przesianą mąkę, sól, dodaj masło i zaczyn. Przy pomocy miksera wyrób gładkie i lśniące ciasto. Miskę przykryj i odstaw na 60 minut.
3. Ciasto wyłóż na omączony blat, odgazuj i wywałkuj na prostokat o wymiarach 45*30 cm.
4. Fetę pokroj w kostkę, rozgnieć widelcem. Szynkę pokrój w paski. Na połowie ciasta rozsmaruj majonez, następnie ciasto posmaruj koncentratem. Można wymieszać majonez z koncentratem i tak przygotowaną masą posmarować ciasto.
5. na wierzchu ułóż plasterki szynki i pokruszoną fetę. Wszystko posyp posiekaną tajską bazylią.
6. Ciasto złóz na pół, czyli częśc ciasta bez farszu nałoż na lewa stronę ciasta. Ciasto lekko przyciśnij i ostrym nożem pokrój w paski o szerokości 1cm.
7. Paski delikatnie zwiń w rulon i odstaw na 30 minut. Po tym czasie posmaruj je roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut.