Kiszone cytryny


poziom
łatwe

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 20 cytryn (15 do zakiszenia, 5 na sok)
  • 300 g soli morskiej
  • opakowanie kolorowego pieprzu
  • 1 laska cynamonu
  • kilka listków laurowych
  • 1 litr wody
  • buteleczka octu o smaku estragonowym

Produkty użyte w przepisie:

Kiszone cytryny

Przygotowanie

1

Umyj dobrze wszystkie cytryny. Te najładniejsze zostaw do kiszenia i przekrój każdą „na krzyż” do ok. 3/4 wysokości lub pokrój w ćwiartki.

2

Cytryny umieść w wyparzonych słoikach. Ilość cytryn w każdym słoiku zależy od jego pojemności. Np. do 0,5 litrowego zmieści się ok. 5 sztuk.

3

Do słoiczków wsyp po 2 łyżki soli morskiej, włóż po parę ziarenek kolorowego pieprzu, po listku laurowym i po łyżeczce startego cynamonu.

4

Rozlej do słoików sok z pozostałych cytryn i uzupełnij wodą tak, aby cytryny zostały w pełni zakryte. Dodaj po łyżeczce octu o smaku estragonowym.

5

Zakręć dobrze słoiki i odstaw w zacienione miejsce na minimum 5 tygodni. Co parę dni potrząsaj słoikami, aby sól równomiernie się rozeszła.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Aromatyczne mięso z grilla


Na wypad za miasto

Czytaj

Aromatyczne mięso z grilla

PORADA

Pstrąg łososiowy z sosem majonezowo – koperkowym

2 os. łatwe

Czytaj

Pstrąg łososiowy z sosem majonezowo – koperkowym

2 os. łatwe

Roladki serowe

wielu łatwe

Czytaj

Roladki serowe

wielu łatwe

Majonezowe ciasto

wielu średnie

Czytaj

Majonezowe ciasto

wielu średnie

Sałatka „co się nawinie”

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka „co się nawinie”

wielu łatwe

Sałatka z kabanosem

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka z kabanosem

wielu łatwe

Tacosy z sosem śliwkowym

2 os. łatwe

Czytaj

Tacosy z sosem śliwkowym

2 os. łatwe

Drożdżówki

4 os. trudne

Czytaj

Drożdżówki

4 os. trudne

Rolada majonezowa z kurczakiem

4 os. średnie

Czytaj

Rolada majonezowa z kurczakiem

4 os. średnie

Żeberka na ostro

4 os. średnie

Czytaj

Żeberka na ostro

4 os. średnie

Na następną okazję...