Kiszone cytryny


poziom
łatwe

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 20 cytryn (15 do zakiszenia, 5 na sok)
  • 300 g soli morskiej
  • opakowanie kolorowego pieprzu
  • 1 laska cynamonu
  • kilka listków laurowych
  • 1 litr wody
  • buteleczka octu o smaku estragonowym

Produkty użyte w przepisie:

Kiszone cytryny

Przygotowanie

1

Umyj dobrze wszystkie cytryny. Te najładniejsze zostaw do kiszenia i przekrój każdą „na krzyż” do ok. 3/4 wysokości lub pokrój w ćwiartki.

2

Cytryny umieść w wyparzonych słoikach. Ilość cytryn w każdym słoiku zależy od jego pojemności. Np. do 0,5 litrowego zmieści się ok. 5 sztuk.

3

Do słoiczków wsyp po 2 łyżki soli morskiej, włóż po parę ziarenek kolorowego pieprzu, po listku laurowym i po łyżeczce startego cynamonu.

4

Rozlej do słoików sok z pozostałych cytryn i uzupełnij wodą tak, aby cytryny zostały w pełni zakryte. Dodaj po łyżeczce octu o smaku estragonowym.

5

Zakręć dobrze słoiki i odstaw w zacienione miejsce na minimum 5 tygodni. Co parę dni potrząsaj słoikami, aby sól równomiernie się rozeszła.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Zapiekanka gyros

3 os. łatwe

Czytaj

Zapiekanka gyros

3 os. łatwe

Sałatka Cezar z jajkiem

3 os. średnie

Czytaj

Sałatka Cezar z jajkiem

3 os. średnie

Kieleckie hot-dogi

wielu łatwe

Czytaj

Kieleckie hot-dogi

wielu łatwe

Wege burgery

2 os. średnie

Czytaj

Wege burgery

2 os. średnie

Ciasto kakaowe z majonezem

wielu średnie

Czytaj

Ciasto kakaowe z majonezem

wielu średnie

Ketchupowe eksperymenty


Na chwilę dla siebie

Czytaj

Ketchupowe eksperymenty

PORADA

Kiszone cytryny

wielu łatwe

Czytaj

Kiszone cytryny

wielu łatwe

Makaron na zielono

4 os. łatwe

Czytaj

Makaron na zielono

4 os. łatwe

Konfitura z czerwonej cebuli

wielu łatwe

Czytaj

Konfitura z czerwonej cebuli

wielu łatwe

Sałatka ryżowa z mango i szynką

3 os. łatwe

Czytaj

Sałatka ryżowa z mango i szynką

3 os. łatwe

Na następną okazję...