Kiszone cytryny


poziom
łatwe

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 20 cytryn (15 do zakiszenia, 5 na sok)
  • 300 g soli morskiej
  • opakowanie kolorowego pieprzu
  • 1 laska cynamonu
  • kilka listków laurowych
  • 1 litr wody
  • buteleczka octu o smaku estragonowym

Produkty użyte w przepisie:

Kiszone cytryny

Przygotowanie

1

Umyj dobrze wszystkie cytryny. Te najładniejsze zostaw do kiszenia i przekrój każdą „na krzyż” do ok. 3/4 wysokości lub pokrój w ćwiartki.

2

Cytryny umieść w wyparzonych słoikach. Ilość cytryn w każdym słoiku zależy od jego pojemności. Np. do 0,5 litrowego zmieści się ok. 5 sztuk.

3

Do słoiczków wsyp po 2 łyżki soli morskiej, włóż po parę ziarenek kolorowego pieprzu, po listku laurowym i po łyżeczce startego cynamonu.

4

Rozlej do słoików sok z pozostałych cytryn i uzupełnij wodą tak, aby cytryny zostały w pełni zakryte. Dodaj po łyżeczce octu o smaku estragonowym.

5

Zakręć dobrze słoiki i odstaw w zacienione miejsce na minimum 5 tygodni. Co parę dni potrząsaj słoikami, aby sól równomiernie się rozeszła.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Sałatka śledziowo – buraczkowa

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka śledziowo – buraczkowa

wielu łatwe

Tort wątróbkowo – majonezowy

wielu średnie

Czytaj

Tort wątróbkowo – majonezowy

wielu średnie

Sałatka nie-papka


Na sałatkowe szaleństwo

Czytaj

Sałatka nie-papka

PORADA

Wrapy z szynką

4 os. średnie

Czytaj

Wrapy z szynką

4 os. średnie

Piernik na majonezie

wielu średnie

Czytaj

Piernik na majonezie

wielu średnie

Siekane kotleciki drobiowe z warzywami

4 os. średnie

Czytaj

Siekane kotleciki drobiowe z warzywami

4 os. średnie

Makaron na zielono

4 os. łatwe

Czytaj

Makaron na zielono

4 os. łatwe

Taca smaków z dipami

wielu łatwe

Czytaj

Taca smaków z dipami

wielu łatwe

Pstrągi smażone w majonezowych koszulkach

2 os. średnie

Czytaj

Pstrągi smażone w majonezowych koszulkach

2 os. średnie

Torcik kanapkowy

4 os. łatwe

Czytaj

Torcik kanapkowy

4 os. łatwe

Na następną okazję...