Rolada majonezowa z kurczakiem


poziom
średnie

dla ilu?
4 os.

czas

Składniki

  • 250 g drobno startego żółtego sera
  • 4 jajka
  • 2 piersi z kurczaka bez skóry i kości
  • 5 plastrów chudego boczku lub bekonu
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki Majonezu Kieleckiego

Sos chrzanowy

  • 1 łyżka jogurty greckiego
  • 1 łyżka startego chrzanu
  • sól i pieprz
  • 2-3 łyżki Majonezu Kieleckiego

Produkty użyte w przepisie:

Rolada majonezowa z kurczakiem

1. Nagrzać piekarnik do temperatury 170° C.

2. W misce umieścić jajka wraz z majonezem i dokładnie roztrzepać – tak by powstała gładka masa majonezowa. Dodać starty ser i ponownie wymieszać. Następnie formę o wymiarach 34/28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej masę majonezową, wygładzić najlepiej sylikonową szpatułka lub łyżką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 – 25 minut, aż rolada będzie delikatnie rumiana. Czas pieczenia może się nieco różnić w zależności czy piekarnik jest z termo obiegiem czy bez.

3. W międzyczasie mięso z kurczaka rozbić przy pomocy tłuczka do kotletów na cienkie plastry. Oprószyć solą i pieprzem. Z upieczonej masy majonezowej powstał placek przypominający do złudzenia biszkopt na rolady i postępujemy z nim również jak z biszkoptem.

4. Należy odwrócić upieczone, gorące ciasto papierem do góry i ostrożnie go ściągnąć. Niemalże na całości rozłożyć mięso zostawiając jakieś 3 centymetry wolnego brzegu. Następnie zwinąć je w roladę wzdłuż dłuższego brzegu. Na wierzchu rozłożyć plastry boczku lub bekonu, po czym zawinąć w papier do pieczenia i ponownie umieścić w piekarniku.

5.Tym razem piec przez 20 minut w papierze, rozcinając papier przez środek by ładnie zrumienił się boczek i kolejne 10 minut zapiekać.

6. Pokroić na gorąco do obiadu lub zostawić do całkowitego wystygnięcia i pokroić na cienkie plastry. Wybornie smakuje z sosem

7. Wszystkie składniki do sosu należy dobrze wymieszać.

Smacznego

 

Wykonanie: Bettygotuje

Przygotowanie

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Warzywa dłużej świeże


Na zielono

Czytaj

Warzywa dłużej świeże

PORADA

Sałatka Colesław

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka Colesław

wielu łatwe

Pstrągi smażone w majonezowych koszulkach

2 os. średnie

Czytaj

Pstrągi smażone w majonezowych koszulkach

2 os. średnie

Pieczony łosoś w sosie majonezowo-chrzanowym

4 os. łatwe

Czytaj

Pieczony łosoś w sosie majonezowo-chrzanowym

4 os. łatwe

Bakłażany z kielecką duszą

wielu łatwe

Czytaj

Bakłażany z kielecką duszą

wielu łatwe

Fantazyjny talerz


Na kinderbal

Czytaj

Fantazyjny talerz

PORADA

Pyszne ciasto na pierogi


Czytaj

Pyszne ciasto na pierogi

PORADA

Sałatka pieczarkowa

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka pieczarkowa

wielu łatwe

Domowe chipsy ziemniaczane po kielecku

wielu średnie

Czytaj

Domowe chipsy ziemniaczane po kielecku

wielu średnie

Sałatka warstwowa gyros

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka warstwowa gyros

wielu łatwe

Na następną okazję...