Pstrągi smażone w majonezowych koszulkach


poziom
średnie

dla ilu?
2 os.

czas

Składniki

  • 2 pstrągi wypatroszone i wyfiletowane
  • 1 jajko
  • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta przyprawy do ryb
  • 1/2 cytryny
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • sól do smaku
  • 4 - 6 kromek bagietki
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Produkty użyte w przepisie:

Pstrągi smażone w majonezowych koszulkach

1. Ryby oprósz w środku i na zewnątrz pieprzem, solą i przyprawą do ryb. Odstaw w chłodne miejsce na ok. 30 minut.

2. Na większy talerz wbij jajko, lekko roztrzep go widelcem, następnie odaj mąkę ziemnaczaną, jogurt i majonez. Dokładnie wymieszaj aż wszystkie składniki się połączą i powstanie masa o konsystencji ciasta naleśnikowego. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

3. Do masy włóż ryby, obtocz je w masie i odstaw na parę minut.  Zbierz z talerza masę, która spłynęła z ryb i polej nią po wierzchu, tak, aby ryby pokryte były maksymalnie masą majonezową.

4. W tym czasie kromki bagietki skrop olejem i oprósz ziołami prowansalskimi.

5. Piekarnij nagrzej do 180 stopni. Wstaw blaszkę z grzankami i piecz ok. 15 minut.

6. Na patelni rozgrzej olej, ułóż obtoczonę masą majonezową pstrągi i smaż ok. 5-7 minut z każdej ze stron.

7. Po odwróceniu na drugą stronę dodatkową polej marynatą, która pozostała na talerzu, przykryj pokrywką i smaż kolejny 5-7 minut.

8. Podawaj gorącę odrazu z patelni. Obok podaj chrupiące grzanki.

9. Udekoruj kawałkami cytryny i koperkiem.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Stek w musztardowej marynacie

4 os. łatwe

Czytaj

Stek w musztardowej marynacie

4 os. łatwe

Kurczak zapiekany w pomidorach

4 os. średnie

Czytaj

Kurczak zapiekany w pomidorach

4 os. średnie

Łatwe zbieranie tłuszczu


Na rodzinne chwile

Czytaj

Łatwe zbieranie tłuszczu

PORADA

Babka majonezowa waniliowo – kakaowa

wielu średnie

Czytaj

Babka majonezowa waniliowo – kakaowa

wielu średnie

Warzywa dłużej świeże


Na zielono

Czytaj

Warzywa dłużej świeże

PORADA

Pieczony pstrąg z ziołami

2 os. łatwe

Czytaj

Pieczony pstrąg z ziołami

2 os. łatwe

Sałatka śledziowa

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka śledziowa

wielu łatwe

Sałatka pieczarkowa

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka pieczarkowa

wielu łatwe

Pyszne masło smakowe


Na imprezę

Czytaj

Pyszne masło smakowe

PORADA

Pyszne ciasto na pierogi


Czytaj

Pyszne ciasto na pierogi

PORADA

Na następną okazję...