Pstrągi smażone w majonezowych koszulkach


poziom
średnie

dla ilu?
2 os.

czas

Składniki

  • 2 pstrągi wypatroszone i wyfiletowane
  • 1 jajko
  • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta przyprawy do ryb
  • 1/2 cytryny
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • sól do smaku
  • 4 - 6 kromek bagietki
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Produkty użyte w przepisie:

Pstrągi smażone w majonezowych koszulkach

1. Ryby oprósz w środku i na zewnątrz pieprzem, solą i przyprawą do ryb. Odstaw w chłodne miejsce na ok. 30 minut.

2. Na większy talerz wbij jajko, lekko roztrzep go widelcem, następnie odaj mąkę ziemnaczaną, jogurt i majonez. Dokładnie wymieszaj aż wszystkie składniki się połączą i powstanie masa o konsystencji ciasta naleśnikowego. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

3. Do masy włóż ryby, obtocz je w masie i odstaw na parę minut.  Zbierz z talerza masę, która spłynęła z ryb i polej nią po wierzchu, tak, aby ryby pokryte były maksymalnie masą majonezową.

4. W tym czasie kromki bagietki skrop olejem i oprósz ziołami prowansalskimi.

5. Piekarnij nagrzej do 180 stopni. Wstaw blaszkę z grzankami i piecz ok. 15 minut.

6. Na patelni rozgrzej olej, ułóż obtoczonę masą majonezową pstrągi i smaż ok. 5-7 minut z każdej ze stron.

7. Po odwróceniu na drugą stronę dodatkową polej marynatą, która pozostała na talerzu, przykryj pokrywką i smaż kolejny 5-7 minut.

8. Podawaj gorącę odrazu z patelni. Obok podaj chrupiące grzanki.

9. Udekoruj kawałkami cytryny i koperkiem.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Ciasto majonezowe z rabarbarem

wielu średnie

Czytaj

Ciasto majonezowe z rabarbarem

wielu średnie

Naturalnie kolorowe pisanki


Na Wielkanoc

Czytaj

Naturalnie kolorowe pisanki

PORADA

Rolada majonezowo – serowa

wielu średnie

Czytaj

Rolada majonezowo – serowa

wielu średnie

Sałatka z selerem naciowym

4 os. łatwe

Czytaj

Sałatka z selerem naciowym

4 os. łatwe

Konfitura z czerwonej cebuli

wielu łatwe

Czytaj

Konfitura z czerwonej cebuli

wielu łatwe

Minisałatka koktajlowa

4 os. łatwe

Czytaj

Minisałatka koktajlowa

4 os. łatwe

Babka czekoladowa bez cukru na majonezie

wielu łatwe

Czytaj

Babka czekoladowa bez cukru na majonezie

wielu łatwe

Smażenie ryb bez przykrego zapachu


Na pływająco

Czytaj

Smażenie ryb bez przykrego zapachu

PORADA

Mini hamburgery

4 os. łatwe

Czytaj

Mini hamburgery

4 os. łatwe

Aromatyczne mięso z grilla


Na wypad za miasto

Czytaj

Aromatyczne mięso z grilla

PORADA

Na następną okazję...