Aksamitna pomidorowa


poziom
łatwe

dla ilu?
4 os.

czas

Składniki

  • 6 pomidorów lub pomidory w puszcze (450g)
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 5 łyżek Majonezu Kieleckiego
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej bazylii - opcjonalnie
  • sól, pieprz
  • szczypta curry - opcjonalnie

Produkty użyte w przepisie:

Aksamitna pomidorowa

1. Pomidory obierz, pokrój i wrzuć do garnka, zalej wodą do ich przykrycia i duś 15 minut, posól i zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj pokrojoną w półplasterki lub kostkę cebulę, liść laurowy i cukier. Doprowadź do wrzesnia, zmniejsz ogień i gotuj 10 minut.

2. Zupę lekko przestudź. Majonez Kielecki wymieszaj ze szklanką ciepłej zupy i powoli, cały czas mieszając dodajemy do garnka. Zupę dopraw do smaku i podgrzej ciagle mieszając.

3. Zupę posyp według uznania ziołami i podaj z grzankami z chleba tostowego.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Tacosy z sosem śliwkowym

2 os. łatwe

Czytaj

Tacosy z sosem śliwkowym

2 os. łatwe

Domowe chipsy ziemniaczane po kielecku

wielu średnie

Czytaj

Domowe chipsy ziemniaczane po kielecku

wielu średnie

Żeberka na ostro

4 os. średnie

Czytaj

Żeberka na ostro

4 os. średnie

Sałatka śledziowo – buraczkowa

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka śledziowo – buraczkowa

wielu łatwe

Sałatka pieczarkowa

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka pieczarkowa

wielu łatwe

Łatwe zbieranie tłuszczu


Na rodzinne chwile

Czytaj

Łatwe zbieranie tłuszczu

PORADA

Mini hamburgery

4 os. łatwe

Czytaj

Mini hamburgery

4 os. łatwe

Sałatkowy tort kanapkowy

wielu średnie

Czytaj

Sałatkowy tort kanapkowy

wielu średnie

Babka majonezowa

wielu średnie

Czytaj

Babka majonezowa

wielu średnie

Minisałatka koktajlowa

4 os. łatwe

Czytaj

Minisałatka koktajlowa

4 os. łatwe

Na następną okazję...