Aksamitna pomidorowa
poziom
łatwe
dla ilu?
4 os.
czas
Składniki
- 6 pomidorów lub pomidory w puszcze (450g)
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 2 łyżeczki cukru
- 5 łyżek Majonezu Kieleckiego
- 1 łyżka posiekanej natki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej bazylii - opcjonalnie
- sól, pieprz
- szczypta curry - opcjonalnie
Aksamitna pomidorowa
1. Pomidory obierz, pokrój i wrzuć do garnka, zalej wodą do ich przykrycia i duś 15 minut, posól i zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj pokrojoną w półplasterki lub kostkę cebulę, liść laurowy i cukier. Doprowadź do wrzesnia, zmniejsz ogień i gotuj 10 minut.
2. Zupę lekko przestudź. Majonez Kielecki wymieszaj ze szklanką ciepłej zupy i powoli, cały czas mieszając dodajemy do garnka. Zupę dopraw do smaku i podgrzej ciagle mieszając.
3. Zupę posyp według uznania ziołami i podaj z grzankami z chleba tostowego.