Aksamitna pomidorowa


poziom
łatwe

dla ilu?
4 os.

czas

Składniki

  • 6 pomidorów lub pomidory w puszcze (450g)
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 5 łyżek Majonezu Kieleckiego
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej bazylii - opcjonalnie
  • sól, pieprz
  • szczypta curry - opcjonalnie

Produkty użyte w przepisie:

Aksamitna pomidorowa

1. Pomidory obierz, pokrój i wrzuć do garnka, zalej wodą do ich przykrycia i duś 15 minut, posól i zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj pokrojoną w półplasterki lub kostkę cebulę, liść laurowy i cukier. Doprowadź do wrzesnia, zmniejsz ogień i gotuj 10 minut.

2. Zupę lekko przestudź. Majonez Kielecki wymieszaj ze szklanką ciepłej zupy i powoli, cały czas mieszając dodajemy do garnka. Zupę dopraw do smaku i podgrzej ciagle mieszając.

3. Zupę posyp według uznania ziołami i podaj z grzankami z chleba tostowego.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Sałatka pieczarkowa

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka pieczarkowa

wielu łatwe

Pieczony pstrąg z ziołami

2 os. łatwe

Czytaj

Pieczony pstrąg z ziołami

2 os. łatwe

Aksamitna pomidorowa

4 os. łatwe

Czytaj

Aksamitna pomidorowa

4 os. łatwe

Majonezowe ciasto

wielu średnie

Czytaj

Majonezowe ciasto

wielu średnie

Cytrynowa babka majonezowa

wielu średnie

Czytaj

Cytrynowa babka majonezowa

wielu średnie

Pięknie obrane jajko


Na Wielkanoc

Czytaj

Pięknie obrane jajko

PORADA

Konfitura z czerwonej cebuli

wielu łatwe

Czytaj

Konfitura z czerwonej cebuli

wielu łatwe

Sałatka z kabanosem

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka z kabanosem

wielu łatwe

Pstrąg łososiowy z sosem majonezowo – koperkowym

2 os. łatwe

Czytaj

Pstrąg łososiowy z sosem majonezowo – koperkowym

2 os. łatwe

Ciasto Kiwi

wielu trudne

Czytaj

Ciasto Kiwi

wielu trudne

Na następną okazję...