Rolada majonezowo – serowa


poziom
średnie

dla ilu?
wielu

czas

Składniki:

  • 200 g Majonezu Kieleckiego w ulubionym wariancie
  • 300 g sera żółtego
  • 5 jajek

Nadzienie:

  • 650 g zmielonego mięsa z piersi kurczaka
  • 1 jajko
  • garść natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Produkty użyte w przepisie:

Rolada majonezowo – serowa

Przygotowanie

1

Z 5 jajek oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj żółtka i nadal ubijaj do uzyskania białej masy.

2

Do ubitych jajek stopniowo dodaj Majonez Kielecki, a następnie ser żółty.

3

Na szerokiej brytfance rozłóż papier do pieczenia i rozsmaruj na nim wcześniej uzyskaną masę. Piecz około 30 minut w tempereaturze 150 stopni Celsjusza.

4

Po upieczeniu odłóż na moment formę, po czym lekko ostudzoną roladę odklej z papieru i zawiń, pozostawiając taka do wystygnięcia.

5

Piersi z kurczaka zmiel na dość grubym sitku, dodaj jajko, pokrojoną pietruszkę oraz sól i pieprz do smaku.Mieszaj, aby uzyskać jednolitą masę.

6

rozwiń ostudzoną roladę, rozsmaruj farsz na całej jej powierzchni po czym ponownie zawiń roladę. Owiń ją w papier do pieczenia w którym piekła się rolada bez nadzienia.

7

Piecz całość 20 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Kurczak zapiekany w pomidorach

4 os. średnie

Czytaj

Kurczak zapiekany w pomidorach

4 os. średnie

Rosyjska sałatka śledziowa

4 os. łatwe

Czytaj

Rosyjska sałatka śledziowa

4 os. łatwe

Sałatka Cezar z jajkiem

3 os. średnie

Czytaj

Sałatka Cezar z jajkiem

3 os. średnie

Tuńczykowa tarta z majonezowym pazurem

4 os. trudne

Czytaj

Tuńczykowa tarta z majonezowym pazurem

4 os. trudne

Kieleckie hot-dogi

wielu łatwe

Czytaj

Kieleckie hot-dogi

wielu łatwe

Śledź z rzodkiewką i porem

4 os. łatwe

Czytaj

Śledź z rzodkiewką i porem

4 os. łatwe

Ciasto majonezowe z rabarbarem

wielu średnie

Czytaj

Ciasto majonezowe z rabarbarem

wielu średnie

Czyszczenie ryb z łusek


Czytaj

Czyszczenie ryb z łusek

PORADA

Stek w musztardowej marynacie

4 os. łatwe

Czytaj

Stek w musztardowej marynacie

4 os. łatwe

Smażenie ryb bez przykrego zapachu


Na pływająco

Czytaj

Smażenie ryb bez przykrego zapachu

PORADA

Na następną okazję...