Parówkowe serduszka
poziom
łatwe
dla ilu?
2 os.
czas
Składniki
- 2 długie parówki
- 2 jajka
- 1-2 łyżeczki oleju
- małe wykałaczki
- małe ogórki kiszone lub konserwowe do ozdoby
- Ketchup Kielecki
- Musztarda Kielecka
Parówkowe serduszka
Przygotowanie
1
Obierz parówki z osłonek, przetnij je wzdłuż przez środek, zostawiając z jednej strony nienacięty koniec (ok. 2 cm).
2
Ostrożnie wygnij każdą z parówkę tak, aby otrzymać kształt serca. Końce zepnij wykałaczką.
3
Rozgrzej na patelni olej i delikatnie połóż na niej parówkowe serca. W środek każdego wbij po jajku tak, aby nie zniszczyć żółtka.
4
Kiedy jajka się zetną, a parówki zarumienią, obróć je na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę.
5
Serwuj na talerzu udekorowanym pokrojonymi w plasterki ogórkami, z Ketchupem Kieleckim lub Musztardą Kielecką.