Tacosy z sosem śliwkowym
poziom
łatwe
dla ilu?
2 os.
czas
Składniki
- Keczup Kielecki o smaku śliwkowym
- kilkanaście gotowych placków tortilli
- 300 g karkówki
- 3 łyżki oliwy
- 3/4 łyżeczki przyprawy Pięć smaków
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- 1 czerwona cebula
- 1 papryczka jalapeno
- kolendra
Tacosy z sosem śliwkowym
Przygotowanie
1
Przygotuj marynatę z oleju, przyprawy Pięć Smaków, cukru, soli i pieprzu.
2
Pokrój karkówkę na małe kawałki, wymieszaj z marynatą i odstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
3
Na rozgrzanej patelni z olejem usmaż dokładnie z każdej strony zamarynowane kawałki mięsa.
4
W międzyczasie podgrzej na suchej patelni lub mocno rozgrzanym piekarniku placki tortilli złożone w łódeczki.
5
Do środka każdej łódeczki włóż po kilka kawałków mięsa, trochę posiekanej czerwonej cebuli, papryczki jalapeno i listków kolendry.
6
Całość polej porcją ketchupu śliwkowego.