Bakłażany z kielecką duszą
poziom
łatwe
dla ilu?
wielu
czas
Składniki
- 1 słoik selera w zalewie
- 5 jajek
- 1 puszka kukurydzy
- 5 ogórków konserwowych
- solidna garść orzechów włoskich
- 10 dag sera gouda
- sól, pieprz
- 1 bakłażan
- trochę oleju
Bakłażany z kielecką duszą
1. Selera odsącz z zalewy i odrobinę posiekaj, aby wiórki nie były zbyt długie.
2. Jajka ugotuj na twardo i po wystudzeniu obierz i pokrój w kosteczkę.
2. Jajka ugotuj na twardo i po wystudzeniu obierz i pokrój w kosteczkę.
3. Kukurydzę odsącz z zalewy.
4. Ogórki pokrój w kosteczkę.
5. Orzechy upraż na suchej patelni i posiekaj.
6. Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
7. Wszystkie składniki sałatki wrzuć do miski, dodaj kilka łyżek MAJONEZU KIELECKIEGO, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
8. Bakłażana pokrój wzdłuż na plastry ok. ½ cm. Posól i odstaw na około 1 godz. aby puścił sok i dzięki temu pozbył się goryczki. Następnie na odrobinie oleju przesmaż każdy plaster z obydwu stron i po zdjęciu z patelni odsącz na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu. Bakłażana pozostaw do całkowitego wystudzenia.
9.Na zimne plastry bakłażana nałóż porcję sałatki i zawiń w ruloniki. Przewiąż szczypiorkiem.
10. Do ozdoby użyj orzechów, jajka i świeżych gałązek melisy.