Piernik na majonezie


poziom
średnie

dla ilu?
wielu

czas

CIASTO

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 4 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki dżemu porzeczkowego lub agrestowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • garść orzechów włoskich lub płatków migdałowych

POLEWA

  • 10 dag margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki gorącej wody

Produkty użyte w przepisie:

Piernik na majonezie

Przygotowanie

1

Prostokątną foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik ustaw i nagrzej do 180 stopni.

2

Ubij w misce białko na sztywno, następnie dodawaj stopniowo cukier i żółtko.

3

Kakao, mąkę, przyprawę do piernika i sodę przesiej na drobnym sitku. Po przesianiu dodaj wcześniej przygotowaną masę oraz jogurt.

4

Teraz dodaj Majonez Kielecki, wybrany dżem i dobrze utrzyj całość, którą przelej do formy.

5

Ciasto piecz przez ok. jedną godzinę. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto będzie gotowe.

6

Po przestygnięciu przekrój ciasto na dwa lub trzy blaty i przesmaruj dżemem, również po wierzchu.

7

Przygotuj polewę:
– Margarynę przełóż do rondelka i stop na małym ogniu.
– Wsyp cukier puder i powoli mieszaj. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać, dosyp kakao, wymieszaj i wlej gorącą wodę.
– Całość mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą.
– Po doprowadzeniu do wrzenia, ostudź polewę do lekkiego zastygnięcia.

8

Ostudzoną polewą posmaruj dokładnie wierzch i boki piernika. Całość udekoruj pokruszonymi orzechami lub płatkami migdałów.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Parówkowe serduszka

2 os. łatwe

Czytaj

Parówkowe serduszka

2 os. łatwe

Marmurkowe babeczki z Majonezem

wielu średnie

Czytaj

Marmurkowe babeczki z Majonezem

wielu średnie

Zakręcone bułeczki ze szpinakiem

wielu trudne

Czytaj

Zakręcone bułeczki ze szpinakiem

wielu trudne

Smażenie ryb bez przykrego zapachu


Na pływająco

Czytaj

Smażenie ryb bez przykrego zapachu

PORADA

Sałatka z selerem naciowym

4 os. łatwe

Czytaj

Sałatka z selerem naciowym

4 os. łatwe

Bakłażany z kielecką duszą

wielu łatwe

Czytaj

Bakłażany z kielecką duszą

wielu łatwe

Filety z kurczaka pod majonezową pierzynką

2 os. średnie

Czytaj

Filety z kurczaka pod majonezową pierzynką

2 os. średnie

Pasta z tuńczyka podawana na grzankach

4 os. łatwe

Czytaj

Pasta z tuńczyka podawana na grzankach

4 os. łatwe

Sałatka ryżowa z mango i szynką

3 os. łatwe

Czytaj

Sałatka ryżowa z mango i szynką

3 os. łatwe

Kanapkowy żaglowiec

1 os. łatwe

Czytaj

Kanapkowy żaglowiec

1 os. łatwe

Na następną okazję...