Cytrynowa babka majonezowa
poziom
średnie
dla ilu?
wielu
czas
Składniki
- 4 jajka
- 150g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5 łyżek Majonezu Kieleckiego
- szczypta soli
Cytrynowa babka majonezowa
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek, stale ubijając, dodajemy partiami cukier, wraz z cukrem z wanilią, a następnie po jednym żółtku. Do dobrze ubitej masy jajecznej przesiewamy obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i krótko (lecz intensywnie) miksujemy. Dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny oraz Majonez. Ciasto ponownie krótko miksujemy do połączenia wszystkich składników i przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 o C przez ok. 40-50 minut (do tzw. suchego patyczka).
2.Wystudzoną babkę polewamy lukrem (cukrem pudrem zmieszanym z niewielką ilością wody lub soku z cytryny) i dekorujemy dowolnymi dodatkami.
Wykonanie: cookuj.pl