Babka czekoladowa bez cukru na majonezie
poziom
łatwe
dla ilu?
wielu
czas
Składniki
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżki miodu (bądź więcej wedle uznania)
- 4 jajka
- 4 łyżki kakao
- 200 g jogurtu naturalnego
- 100 ml mleka
- 5 łyżek Majonezu Kieleckiego
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej (może być pszenna)
- garść grubo posiekanej mlecznej lub gorzkiej czekolady
Polewa czekoladowa
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka masła
Babka czekoladowa bez cukru na majonezie
1.Formę na babkę dokładnie wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą
2.Banana rozgnieć widelcem. Wbij jajka, dodaj mleko, jogurt, majonez i miód. Wymieszaj trzepaczką dokładnie. Śmiało możesz podwoić ilość miodu, a jeśli lubisz mocno słodkie ciasto nawet potroić.
3. Do miski przesiej suche składniki. Wsyp do mokrych i połącz. Wsyp czekoladę, przemieszaj i przelej do formy.
4.Piecz w 160-170°C przez ok 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po kilku minutach wysyp ciasto z formy i wystudź. Polej polewą i poczekaj, aż stwardnieje.
5. Czekoladę z masłem roztop w kąpieli wodnej i od razu nakładaj na babkę. Możesz po chwili posypać startą białą czekoladą.
Wykonanie: kesycodziennosci.pl