Pyszna Lazania


poziom
trudne

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 1 opakowanie lazanii
  • 15-20 dag sera żółtego typu Parmezan
  • 310 ml Majonezu Kieleckiego
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 mała kajzerka
  • 4 łyżki mleka
  • kilka gałązek bazylii
  • 1 słoik sosu Bolońskiego
  • olej
  • sól, pieprz

Produkty użyte w przepisie:

Pyszna Lazania

1. Przygotuj mięso mielone.

2. Kajzerkę namocz w wodzie, następnie odciśnij i dodaj do mięsa.

3. Dodaj 4 łyżki mleka, drobno posiekaną bazylię, sól, pieprz i dokładnie wszystko wymieszaj na jednolitą masę.

4. Platy lazani podgotuj ok 1 minutę w wodzie – każdy płat gotować osobno.

5. Podgotowany płat lazani połóż na talerzu do przestygnięcia, następnie posmaruj z jednej strony majonezem, posyp parmezanem i połóż mięso mielone.

6. Każdy płat zwiń w rulonik i ułóż w natuszczonej olejem brytfance.

7. Każdy rulonik połóż jeden obok drugiego i posmaruj delikatnie olejem (inaczej posklejaja się do siebie). Gdy wszystkie płaty lazani są już zwinięte posmaruj cieniutko sosem Bolońskim ze słoika.

8. Brytfanne przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika nastawionego na temperaturę 180 stopni. Po ok. 25 minutach pieczenia wyciągnij lazanie, ściągnij całkowicie folię aluminiową i zalej resztą sosu ze słoika.

9. Piecz bez przykrycia ok. 20 minut.
10. Wyłóż lazanie na talerz i udekoruj liściem bazylii.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Pyszna Lazania

wielu trudne

Czytaj

Pyszna Lazania

wielu trudne

Sałatka ryżowa z mango i szynką

3 os. łatwe

Czytaj

Sałatka ryżowa z mango i szynką

3 os. łatwe

Domowy przecier pomidorowy

wielu łatwe

Czytaj

Domowy przecier pomidorowy

wielu łatwe

Pyszne ciasto na pierogi


Czytaj

Pyszne ciasto na pierogi

PORADA

Sałatka „co się nawinie”

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka „co się nawinie”

wielu łatwe

Pałki w marynacie musztardowo-miodowej

4 os. średnie

Czytaj

Pałki w marynacie musztardowo-miodowej

4 os. średnie

Aksamitna pomidorowa

4 os. łatwe

Czytaj

Aksamitna pomidorowa

4 os. łatwe

Filety z kurczaka pod majonezową pierzynką

2 os. średnie

Czytaj

Filety z kurczaka pod majonezową pierzynką

2 os. średnie

Dip jabłkowo – cebulowy

wielu łatwe

Czytaj

Dip jabłkowo – cebulowy

wielu łatwe

Tort jarzynowy z piersią z kurczaka

wielu średnie

Czytaj

Tort jarzynowy z piersią z kurczaka

wielu średnie

Na następną okazję...