Domowy przecier pomidorowy


poziom
łatwe

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 3 kg pomidorów malinowych lub bawole serce
  • 2 łyżki Octu o smaku estragonowym lub koperkowym
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki cukru
  • opakowanie suszonej bazylii

Produkty użyte w przepisie:

Domowy przecier pomidorowy

Przygotowanie

1

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój w połówki lub ćwiartki.

2

Zetrzyj pomidory, włącznie z gniazdami nasiennymi, na tarce o średnich oczkach lub zmiel w maszynce.

3

Przetarte pomidory wraz z sokiem przełóż do garnka, dodaj ocet, cukier, sól, pieprze i suszoną bazylię. Gotuj przez ok. 15-20 minut, aż odparuje nadmiar wody a przecier nabierze odpowiedniej gęstości.

4

Gdy przecier będzie już gotowy, rozlej go do wyparzonych słoiczków i dobrze zakręć.

5

Słoiczki z przecierem pasteryzuj, gotując na średnim ogniu przez ok. 15-20 minut w dużym garnku z wodą, zanurzone do 3/4 wysokości.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Kanapkowy żaglowiec

1 os. łatwe

Czytaj

Kanapkowy żaglowiec

1 os. łatwe

Pyszne gastrodyzjaki


Na randkę

Czytaj

Pyszne gastrodyzjaki

PORADA

Rolada majonezowa z kurczakiem

4 os. średnie

Czytaj

Rolada majonezowa z kurczakiem

4 os. średnie

Sałatkowo – tostowy torcik

wielu średnie

Czytaj

Sałatkowo – tostowy torcik

wielu średnie

Naturalnie kolorowe pisanki


Na Wielkanoc

Czytaj

Naturalnie kolorowe pisanki

PORADA

Babka czekoladowa bez cukru na majonezie

wielu łatwe

Czytaj

Babka czekoladowa bez cukru na majonezie

wielu łatwe

Sałatka Waldorf na bogato

4 os. łatwe

Czytaj

Sałatka Waldorf na bogato

4 os. łatwe

Taca smaków z dipami

wielu łatwe

Czytaj

Taca smaków z dipami

wielu łatwe

Drożdżówki

4 os. trudne

Czytaj

Drożdżówki

4 os. trudne

Ciasto pięknie wypieczone


Na przeprosiny

Czytaj

Ciasto pięknie wypieczone

PORADA

Na następną okazję...