Domowy przecier pomidorowy


poziom
łatwe

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 3 kg pomidorów malinowych lub bawole serce
  • 2 łyżki Octu o smaku estragonowym lub koperkowym
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki cukru
  • opakowanie suszonej bazylii

Produkty użyte w przepisie:

Domowy przecier pomidorowy

Przygotowanie

1

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój w połówki lub ćwiartki.

2

Zetrzyj pomidory, włącznie z gniazdami nasiennymi, na tarce o średnich oczkach lub zmiel w maszynce.

3

Przetarte pomidory wraz z sokiem przełóż do garnka, dodaj ocet, cukier, sól, pieprze i suszoną bazylię. Gotuj przez ok. 15-20 minut, aż odparuje nadmiar wody a przecier nabierze odpowiedniej gęstości.

4

Gdy przecier będzie już gotowy, rozlej go do wyparzonych słoiczków i dobrze zakręć.

5

Słoiczki z przecierem pasteryzuj, gotując na średnim ogniu przez ok. 15-20 minut w dużym garnku z wodą, zanurzone do 3/4 wysokości.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Pieczony łosoś w sosie majonezowo-chrzanowym

4 os. łatwe

Czytaj

Pieczony łosoś w sosie majonezowo-chrzanowym

4 os. łatwe

Kielecka kieszonka

wielu łatwe

Czytaj

Kielecka kieszonka

wielu łatwe

Minitorciki wątróbkowe

wielu łatwe

Czytaj

Minitorciki wątróbkowe

wielu łatwe

By ser nie kleił się do tarki


Czytaj

By ser nie kleił się do tarki

PORADA

Wege burgery

2 os. średnie

Czytaj

Wege burgery

2 os. średnie

Domowy przecier pomidorowy

wielu łatwe

Czytaj

Domowy przecier pomidorowy

wielu łatwe

Drożdżówki

4 os. trudne

Czytaj

Drożdżówki

4 os. trudne

Cytrynowa babka majonezowa

wielu średnie

Czytaj

Cytrynowa babka majonezowa

wielu średnie

Czekoladowe ciasto majonezowe z malinami

wielu średnie

Czytaj

Czekoladowe ciasto majonezowe z malinami

wielu średnie

Żeberka na ostro

4 os. średnie

Czytaj

Żeberka na ostro

4 os. średnie

Na następną okazję...