Domowy przecier pomidorowy


poziom
łatwe

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 3 kg pomidorów malinowych lub bawole serce
  • 2 łyżki Octu o smaku estragonowym lub koperkowym
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki cukru
  • opakowanie suszonej bazylii

Produkty użyte w przepisie:

Domowy przecier pomidorowy

Przygotowanie

1

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój w połówki lub ćwiartki.

2

Zetrzyj pomidory, włącznie z gniazdami nasiennymi, na tarce o średnich oczkach lub zmiel w maszynce.

3

Przetarte pomidory wraz z sokiem przełóż do garnka, dodaj ocet, cukier, sól, pieprze i suszoną bazylię. Gotuj przez ok. 15-20 minut, aż odparuje nadmiar wody a przecier nabierze odpowiedniej gęstości.

4

Gdy przecier będzie już gotowy, rozlej go do wyparzonych słoiczków i dobrze zakręć.

5

Słoiczki z przecierem pasteryzuj, gotując na średnim ogniu przez ok. 15-20 minut w dużym garnku z wodą, zanurzone do 3/4 wysokości.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Cebula bez łez


Na dobry humor

Czytaj

Cebula bez łez

PORADA

Żeberka na ostro

4 os. średnie

Czytaj

Żeberka na ostro

4 os. średnie

Ciasto kakaowe z majonezem

wielu średnie

Czytaj

Ciasto kakaowe z majonezem

wielu średnie

Sposób na zbyt miękkie pomidory


Czytaj

Sposób na zbyt miękkie pomidory

PORADA

Pyszne masło smakowe


Na imprezę

Czytaj

Pyszne masło smakowe

PORADA

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

3 os. średnie

Czytaj

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

3 os. średnie

Babka majonezowa

wielu średnie

Czytaj

Babka majonezowa

wielu średnie

Sałatka palce lizać

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka palce lizać

wielu łatwe

Rolada majonezowa z kurczakiem

4 os. średnie

Czytaj

Rolada majonezowa z kurczakiem

4 os. średnie

Sałatka ryżowa z mango i szynką

3 os. łatwe

Czytaj

Sałatka ryżowa z mango i szynką

3 os. łatwe

Na następną okazję...