Domowy przecier pomidorowy
poziom
łatwe
dla ilu?
wielu
czas
Składniki
- 3 kg pomidorów malinowych lub bawole serce
- 2 łyżki Octu o smaku estragonowym lub koperkowym
- sól, pieprz
- 2 łyżki cukru
- opakowanie suszonej bazylii
Domowy przecier pomidorowy
Przygotowanie
1
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój w połówki lub ćwiartki.
2
Zetrzyj pomidory, włącznie z gniazdami nasiennymi, na tarce o średnich oczkach lub zmiel w maszynce.
3
Przetarte pomidory wraz z sokiem przełóż do garnka, dodaj ocet, cukier, sól, pieprze i suszoną bazylię. Gotuj przez ok. 15-20 minut, aż odparuje nadmiar wody a przecier nabierze odpowiedniej gęstości.
4
Gdy przecier będzie już gotowy, rozlej go do wyparzonych słoiczków i dobrze zakręć.
5
Słoiczki z przecierem pasteryzuj, gotując na średnim ogniu przez ok. 15-20 minut w dużym garnku z wodą, zanurzone do 3/4 wysokości.