Drożdżówki


poziom
trudne

dla ilu?
4 os.

czas

Składniki:

  • 35 dag mąki tortowej
  • 6 dag Majonezu Kieleckiego
  • 10 dag cukru
  • 160 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 dag drożdży
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 1 budyń
  • 400 ml mleka
  • dżem lub marmoladka

Kruszonka

  • 8 dag masła
  • 8 łyżek mąki tortowej
  • 8 łyżek cukru

Produkty użyte w przepisie:

Drożdżówki

Przygotowanie

1

Rozczyn: drożdże wymieszaj z 1 łyżką cukru, dodaj ciepłe mleko oraz 1 łyżkę mąki tortowej, wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia.

2

Do miski wsyp mąkę, cukier, sól, jajka, majonez Kielecki i rozczyn. Wyrób ciasto. Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie ugotuj budyń i wystudź.

3

Zagnieć wszystkie składniki na kruszonkę.

4

Z cista uformuj kulki i rozpłaszcz. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.

5

Na każdym placku ułóż budyń i dżem, posyp kruszonką. Piecz ok. 20 minut w temperatusze 160 stopni.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Drożdzowe bułeczki z szynką

wielu trudne

Czytaj

Drożdzowe bułeczki z szynką

wielu trudne

Łatwe zbieranie tłuszczu


Na rodzinne chwile

Czytaj

Łatwe zbieranie tłuszczu

PORADA

Sajgonki po kielecku

4 os. średnie

Czytaj

Sajgonki po kielecku

4 os. średnie

Bezglutenowa cytrynowa babka majonezowa

wielu średnie

Czytaj

Bezglutenowa cytrynowa babka majonezowa

wielu średnie

Tortilla z kurczakiem po kielecku

2 os. średnie

Czytaj

Tortilla z kurczakiem po kielecku

2 os. średnie

Konfitura z czerwonej cebuli

wielu łatwe

Czytaj

Konfitura z czerwonej cebuli

wielu łatwe

Pyszne ciasto na pierogi


Czytaj

Pyszne ciasto na pierogi

PORADA

Śledź z rzodkiewką i porem

4 os. łatwe

Czytaj

Śledź z rzodkiewką i porem

4 os. łatwe

Wypasione kanapki

2 os. łatwe

Czytaj

Wypasione kanapki

2 os. łatwe

Sałatka Colesław

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka Colesław

wielu łatwe

Na następną okazję...