Drożdżówki


poziom
trudne

dla ilu?
4 os.

czas

Składniki:

  • 35 dag mąki tortowej
  • 6 dag Majonezu Kieleckiego
  • 10 dag cukru
  • 160 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 dag drożdży
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 1 budyń
  • 400 ml mleka
  • dżem lub marmoladka

Kruszonka

  • 8 dag masła
  • 8 łyżek mąki tortowej
  • 8 łyżek cukru

Produkty użyte w przepisie:

Drożdżówki

Przygotowanie

1

Rozczyn: drożdże wymieszaj z 1 łyżką cukru, dodaj ciepłe mleko oraz 1 łyżkę mąki tortowej, wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia.

2

Do miski wsyp mąkę, cukier, sól, jajka, majonez Kielecki i rozczyn. Wyrób ciasto. Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie ugotuj budyń i wystudź.

3

Zagnieć wszystkie składniki na kruszonkę.

4

Z cista uformuj kulki i rozpłaszcz. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.

5

Na każdym placku ułóż budyń i dżem, posyp kruszonką. Piecz ok. 20 minut w temperatusze 160 stopni.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Smażenie ryb bez przykrego zapachu


Na pływająco

Czytaj

Smażenie ryb bez przykrego zapachu

PORADA

Sposób na zbyt miękkie pomidory


Czytaj

Sposób na zbyt miękkie pomidory

PORADA

Kruche rożki z czarnym i białym sezamem

wielu trudne

Czytaj

Kruche rożki z czarnym i białym sezamem

wielu trudne

Sałatka pieczarkowa

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka pieczarkowa

wielu łatwe

Pyszne ciasto na pierogi


Czytaj

Pyszne ciasto na pierogi

PORADA

Wege burgery

2 os. średnie

Czytaj

Wege burgery

2 os. średnie

By ser nie kleił się do tarki


Czytaj

By ser nie kleił się do tarki

PORADA

Sałatka z tuńczykiem

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka z tuńczykiem

wielu łatwe

Sałatka „co się nawinie”

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka „co się nawinie”

wielu łatwe

Sałatka Waldorf na bogato

4 os. łatwe

Czytaj

Sałatka Waldorf na bogato

4 os. łatwe

Na następną okazję...