Drożdżówki


poziom
trudne

dla ilu?
4 os.

czas

Składniki:

  • 35 dag mąki tortowej
  • 6 dag Majonezu Kieleckiego
  • 10 dag cukru
  • 160 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 dag drożdży
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 1 budyń
  • 400 ml mleka
  • dżem lub marmoladka

Kruszonka

  • 8 dag masła
  • 8 łyżek mąki tortowej
  • 8 łyżek cukru

Produkty użyte w przepisie:

Drożdżówki

Przygotowanie

1

Rozczyn: drożdże wymieszaj z 1 łyżką cukru, dodaj ciepłe mleko oraz 1 łyżkę mąki tortowej, wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia.

2

Do miski wsyp mąkę, cukier, sól, jajka, majonez Kielecki i rozczyn. Wyrób ciasto. Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie ugotuj budyń i wystudź.

3

Zagnieć wszystkie składniki na kruszonkę.

4

Z cista uformuj kulki i rozpłaszcz. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.

5

Na każdym placku ułóż budyń i dżem, posyp kruszonką. Piecz ok. 20 minut w temperatusze 160 stopni.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Zakręcone bułeczki ze szpinakiem

wielu trudne

Czytaj

Zakręcone bułeczki ze szpinakiem

wielu trudne

Smażenie ryb bez przykrego zapachu


Na pływająco

Czytaj

Smażenie ryb bez przykrego zapachu

PORADA

Ketchupowe eksperymenty


Na chwilę dla siebie

Czytaj

Ketchupowe eksperymenty

PORADA

Sałatka z tuńczykiem

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka z tuńczykiem

wielu łatwe

Ciasto pięknie wypieczone


Na przeprosiny

Czytaj

Ciasto pięknie wypieczone

PORADA

Wypasione kanapki

2 os. łatwe

Czytaj

Wypasione kanapki

2 os. łatwe

Drożdzowe bułeczki z szynką

wielu trudne

Czytaj

Drożdzowe bułeczki z szynką

wielu trudne

Bezglutenowa cytrynowa babka majonezowa

wielu średnie

Czytaj

Bezglutenowa cytrynowa babka majonezowa

wielu średnie

Sałatka „co się nawinie”

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka „co się nawinie”

wielu łatwe

Pięknie obrane jajko


Na Wielkanoc

Czytaj

Pięknie obrane jajko

PORADA

Na następną okazję...