Jajka faszerowane


poziom
łatwe

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 5 dużych jajek
  • 100 g łososia wędzonego na zimno
  • garść szczypiorku
  • szczypta pieprzu
  • 3 łyżki Majonezu Kieleckiego

Produkty użyte w przepisie:

Jajka faszerowane

1. Duże jajka gotujemy zazwyczaj 9-10 minut, nie dłużej.

2.Ugotowane i obrane jajka trzeba przygotować do faszerowania. Z jednego końca jajka odcinamy kawałek białka, by jajko mogło swobodnie stać.

3. Należy odciąć też górę – trochę wyżej niż w połowie jajka.

4. Małą łyżeczką wydrąż całe żółtko. W ten sposób przygotuj wszystkie jajka.

5. Kawałki białka i żółtka należy umieścić w małym naczyniu. Dodajemy 3 łyżki Majonezu Kieleckiego, połowę porcji łososia wędzonego i szczyptę pieprzu.

6. Całość zmiksuj na gładką pastę. Używamy ręcznego blendera. Pastę odkładamy do lodówki. Lekko schłodzoną pastą łatwiej faszeruje się jajka.

7. Połowę łososia wędzonego należy pociąć w paski. Każdy pasek zwiń w kwiatuszek.

8. Przygotowane do faszerowania jajka umieść w naczyniu, w którym będą podawane. Każde jajko wypełniamy pastą. Możesz to zrobić małą łyżką lub przełożyć pastę do rękawa cukierniczego z większym otworem. Na paście ułóż kwiatki z łososia. Całość posyp siekanym szczypiorkiem i oprósz pieprzem.

9.Jajka możesz podawać od razu, lub po schłodzeniu w lodówce.

 

Wykonanie: Ania gotuje

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Czekoladowe ciasto majonezowe z malinami

wielu średnie

Czytaj

Czekoladowe ciasto majonezowe z malinami

wielu średnie

Sałatka Waldorf na bogato

4 os. łatwe

Czytaj

Sałatka Waldorf na bogato

4 os. łatwe

Sałatka brokułowa z fetą

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka brokułowa z fetą

wielu łatwe

Wiosenna pasta z sezamem

4 os. łatwe

Czytaj

Wiosenna pasta z sezamem

4 os. łatwe

Smażenie ryb bez przykrego zapachu


Na pływająco

Czytaj

Smażenie ryb bez przykrego zapachu

PORADA

Zakręcone bułeczki ze szpinakiem

wielu trudne

Czytaj

Zakręcone bułeczki ze szpinakiem

wielu trudne

Oryginalna sałatka wielkanocna

4 os. łatwe

Czytaj

Oryginalna sałatka wielkanocna

4 os. łatwe

Pieczony pstrąg z ziołami

2 os. łatwe

Czytaj

Pieczony pstrąg z ziołami

2 os. łatwe

Kanapkowy żaglowiec

1 os. łatwe

Czytaj

Kanapkowy żaglowiec

1 os. łatwe

Torcik kanapkowy

4 os. łatwe

Czytaj

Torcik kanapkowy

4 os. łatwe

Na następną okazję...