Schab pod pieczarkowo – majonezową pierzynką


poziom
średnie

dla ilu?
4 os.

czas

Składniki

  • 4 plastry schabu bez kości
  • 5 - 6 pieczarek
  • ząbek czosnki
  • 15 dag żółtego sera
  • 2 czubate łyżki Majonezu Kieleckiego
  • sól himalajska
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka siekanej natki pietruszki

Produkty użyte w przepisie:

Schab pod pieczarkowo – majonezową pierzynką

Przygotowanie

1

Mięso umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem.

2

Pieczarki pokroić w półplasterki, przesmażyć na łyżce oleju, pod koniec dodać posiekany czosnek. Smażyć minutę. Doprawić pieprzem i wymieszać z natką pietruszki.

3

Ser zetrzeć na tarce, 2 łyżki odłożyć resztę wymieszać z Majonezem Kieleckim. Schab ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym łyżką oleju. Na każdym kawałku położyć pieczarki i po łyżce Majonezu Kieleckiego z serem. Całość posypać startym serem.

4

Naczynie przykryć i całość piec ok 45 minut w 180 stopniach. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Sałatka nie-papka


Na sałatkowe szaleństwo

Czytaj

Sałatka nie-papka

PORADA

Sałatka Waldorf na bogato

4 os. łatwe

Czytaj

Sałatka Waldorf na bogato

4 os. łatwe

Pyszna Lazania

wielu trudne

Czytaj

Pyszna Lazania

wielu trudne

Stek w musztardowej marynacie

4 os. łatwe

Czytaj

Stek w musztardowej marynacie

4 os. łatwe

Sałatka Colesław

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka Colesław

wielu łatwe

Parówkowe serduszka

2 os. łatwe

Czytaj

Parówkowe serduszka

2 os. łatwe

Aromatyczna puszysta babka

wielu trudne

Czytaj

Aromatyczna puszysta babka

wielu trudne

Babka majonezowa waniliowo – kakaowa

wielu średnie

Czytaj

Babka majonezowa waniliowo – kakaowa

wielu średnie

Pyszne gastrodyzjaki


Na randkę

Czytaj

Pyszne gastrodyzjaki

PORADA

By ser nie kleił się do tarki


Czytaj

By ser nie kleił się do tarki

PORADA

Na następną okazję...