Schab pod pieczarkowo – majonezową pierzynką
poziom
średnie
dla ilu?
4 os.
czas
Składniki
- 4 plastry schabu bez kości
- 5 - 6 pieczarek
- ząbek czosnki
- 15 dag żółtego sera
- 2 czubate łyżki Majonezu Kieleckiego
- sól himalajska
- pieprz świeżo mielony
- 2 łyżki oleju
- łyżka siekanej natki pietruszki
Schab pod pieczarkowo – majonezową pierzynką
Przygotowanie
1
Mięso umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem.
2
Pieczarki pokroić w półplasterki, przesmażyć na łyżce oleju, pod koniec dodać posiekany czosnek. Smażyć minutę. Doprawić pieprzem i wymieszać z natką pietruszki.
3
Ser zetrzeć na tarce, 2 łyżki odłożyć resztę wymieszać z Majonezem Kieleckim. Schab ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym łyżką oleju. Na każdym kawałku położyć pieczarki i po łyżce Majonezu Kieleckiego z serem. Całość posypać startym serem.
4
Naczynie przykryć i całość piec ok 45 minut w 180 stopniach. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę.