Schab pod pieczarkowo – majonezową pierzynką


poziom
średnie

dla ilu?
4 os.

czas

Składniki

  • 4 plastry schabu bez kości
  • 5 - 6 pieczarek
  • ząbek czosnki
  • 15 dag żółtego sera
  • 2 czubate łyżki Majonezu Kieleckiego
  • sól himalajska
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka siekanej natki pietruszki

Produkty użyte w przepisie:

Schab pod pieczarkowo – majonezową pierzynką

Przygotowanie

1

Mięso umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem.

2

Pieczarki pokroić w półplasterki, przesmażyć na łyżce oleju, pod koniec dodać posiekany czosnek. Smażyć minutę. Doprawić pieprzem i wymieszać z natką pietruszki.

3

Ser zetrzeć na tarce, 2 łyżki odłożyć resztę wymieszać z Majonezem Kieleckim. Schab ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym łyżką oleju. Na każdym kawałku położyć pieczarki i po łyżce Majonezu Kieleckiego z serem. Całość posypać startym serem.

4

Naczynie przykryć i całość piec ok 45 minut w 180 stopniach. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Tuńczykowa tarta z majonezowym pazurem

4 os. trudne

Czytaj

Tuńczykowa tarta z majonezowym pazurem

4 os. trudne

Minitorciki wątróbkowe

wielu łatwe

Czytaj

Minitorciki wątróbkowe

wielu łatwe

Czy jajko jest aby świeże?


Na głębokie przemyślenia

Czytaj

Czy jajko jest aby świeże?

PORADA

Minisałatka nowalijkowa

wielu łatwe

Czytaj

Minisałatka nowalijkowa

wielu łatwe

Ekspresowa sałatka serowo-ananasowa

wielu łatwe

Czytaj

Ekspresowa sałatka serowo-ananasowa

wielu łatwe

Tortilla z kurczakiem po kielecku

2 os. średnie

Czytaj

Tortilla z kurczakiem po kielecku

2 os. średnie

Zapiekanka gyros

3 os. łatwe

Czytaj

Zapiekanka gyros

3 os. łatwe

Wiosenne roladki kieleckie

3 os. średnie

Czytaj

Wiosenne roladki kieleckie

3 os. średnie

Sałatka z tuńczykiem

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka z tuńczykiem

wielu łatwe

Drożdzowe bułeczki z szynką

wielu trudne

Czytaj

Drożdzowe bułeczki z szynką

wielu trudne

Na następną okazję...